[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Да купим ли животно на детето?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Да купим ли животно на детето?

Да купим ли животно на детето?

Мнениеот meri » Съб Юни 26, 2010 2:05 pm

Изображение


Почти всички деца молят родителите си да им купят животно.Какво ще направят родителите, загрижени за предстоящите допълнителни грижи, за безопасността на детето, още повече- ще има ли алергия детето?

Отговаря психолога Родион Чепалов

Майката прекрасно разбира детето си, тя също иска то да има животно, това е хубаво за емоционалното му развитие, за възпитаване на чувство за отговорност към друго същество- всички така се радват когато детето си играе със животни. Но майката си спомня и за друго: животното- това е допълнителна грижа, това е увеличение на "строгия режим", редовните разходки, хранене, допълнителни разходи, невъзможност за почивка, ако няма кой да гледа животното, това е постоянно почистване на дома от косми.
И след това: ако животното се разболее, ако донесе някоя инфекция от улицата и зарази детето, ако има глисти и т.н.

С една дума- хубаво е да има животно, но това е свързано с толкова проблеми, че повечето деца получават отказ на молбите си.

Да вземат или да не вземат животно зависи от това, до колко добре си представяте,какво ще даде общуването на детето с животното, и какви трудности сте готови да преодолеете заради това.

ЗА СЪВСЕМ МАЛКО ДЕТЕ ОБЩУВАНЕТО С ЖИВОТНИ Е ПЪРВИ УРОК ЗА НЕВЕРБАЛНО ОСЕЗАТЕЛНО ОБЩУВАНЕ, ЗАЩОТО ВЪПРЕКИ ФАКТА, ЧЕ НИЕ ВЗИМАМЕ НА РЪЦЕ, ПРЕГРЪЩАМЕ,ЦЕЛУВАМЕ НАШИТЕ ДЕЦА,В ЧОВЕШКОТО ОБЩЕСТВО НЕ Е МНОГО ПРИЕТО ДА СЕ ОБЩУВА ОСЕЗАТЕЛНО. А МАЛКИТЕ ДЕЦА СЕ НУЖДАЯТ ОТ ТОВА ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН,ЗАЩОТО ТОВА Е ПРИЕТО МЕЖДУ ХОРАТА. ОБЩУВАЙКИ С ДРУГО, НО ТАКА ПОДОБНО НА НЕГО СЪЩЕСТВО, ВАШЕТО ДЕТЕ ЩЕ СЕ НАУЧИ ДА СЪЧУВСТВА НА ДРУГИТЕ.

Да разбира друг, без да прибягва до помощта на речта, да допусне някой толкова различен от теб, с поглед към света и едновременно започнал да чувства взаимовръзката в природата, която действа независимо от това, за което мисли човек- ето такъв, достатъчно сложен и неразбираем с други методи урок може да получи вашето дете от обикновената разходка в парка с кучето или играта с котето.


Въпроси,които възникват при покупка на животно

На каква възраст детето е готово за животно?

На всякаква, единственото което може да ви спре, е че губите много време в отглеждане на детето и не ви трябва второ (има се предвид куче, котка). Животните се довеждат в дома малки, а това ще бъде много сложно, ако имате близнаци. Ето защо, майките на деца до една година или две по-добре да изчакат.

Кой трябва да се грижи за животното- детето или родителите?

Всички заедно, детето може да желае родителите да му купят животно и да се кълнат, че ще се грижат за него само те, но реално нямат възможност за това. А да се разхожда дете с куче е изключително трудно, особено ако детето все още е малко. Това не означава, че всички отговорности трябва да са за родителите. Разделете ги с детето,правете всичко заедно. В момента, в който се уверите, че детето се справя напълно самостоятелно с някоя задача, предложете му да го прави винаги и да го включи в задълженията си. Така, постепенно след време, при условие че вие няма да давате обещание: "вече си голям/а, сега грижите за животното са твои", детето ще започне да се грижи за животното самостоятелно.


Ще има ли някаква опасност за детето, ако в дома се появи животно?

Принципно се придобиват такива животни, които са предназначени за това и не са опасни за децата. Опасно може да бъде болно животно, за това взимайте в дома си само такива любимци, за които сте сигурни че са здрави и редовно ги водете на лекар. Също така животното може да бъде опасно за детето, ако то има алергия към козината и слюнката на животното. Ако вие или детето ви сте склонни към алергия, направете предварително тестуване за козината на животното.


Не е ли опасно за самото животно да попадне в дом,където има дете?

Всички знаем колко невнимателно се отнасят децата с животните- хващат ги, стискат ги, играят с тях. Понякога децата дразнят животните, харесва им да се гонят с тях, карат животното да скача, да скача върх тях. Така детето може да възпита животното в агресия, за това трябва да поговорите с детето предварително.Обяснете му, че животното също е малко- обяснете му, че досега майка му се е грижела за него, а от сега нататък вие трябва да го правите.Обяснете му, че животното може да се разболее,да избяга, ако се отнасят лошо с него, даже може да умре. Повторете разговора ако забележите, че не е подействал много на детето. Заплашете го, че ще подарите животното на друго дете, което няма да го измъчва. Най- добрия пример - това е вашата любов към животното и вашето поведение.

Алла Борисова
лекар- алерголог

" Ако в семейството има алергичен ( възрастен или дете), по-добре не взимайте животно. Мнозина предполагат, че реакцията обикновено е към козината, нищо подобно. " Провокатори" на алергия могат да бъдат и съвсем гладкокосмести кучета, и птици и даже " плешива" костенурка. Защото алергените се съдържат не само в козината, а и в перата,урината, слюнката, люспите на кожата на всеки домашен любимец. Изключение са аквариумните рибки, но сухите смеси с които се хранят, обикновено са алергени. Принципно няма съществена разлика от какво е алергичната реакция- от прах, някой продукт или мирис, всяка алергия се получава от свръхчувствителната имунна система, и човек постоянно се намира в зона с повишен риск. Получените алергични реакции при хората след време може да доведат до бронхиална астма,алергичен конюктивит, дерматоза, други заболявания,които стават хронични и се лекуват цял живот".

Ако очаквате бебе...

Има хора, които отглеждат животни отдавна, предстои им да станат родители и са объркани, не знаят какво да правят с домашния си любимец.Бъдещите родители се страхуват от алергии, микроби, агресия по отношение на детето.Много хора бързат да дадат любимеца си в " добри ръце".

Това не е задължително да се прави, ако никой няма алергия вероятността че детето ще има е много малка. Това че котката/кучето, непременно ще направят нещо на детето,е слабо вероятно.Нито едно възрастно животно,което живее в семейство и не проявява агресия,няма да навреди.

НАШИТЕ ЛЮБИМЦИ ПРЕКРАСНО РАЗБИРАТ, ЧЕ ТОВА Е ДЕТЕ И СЕ ОТНАСЯТ С НЕГО ПО-ТЪРПЕЛИВО, ОТКОЛКОТО ХОРАТА. МОЖЕТЕ ДА ОТДЕЛИТЕ ЖИВОТНОТО ПРЕДИ РАЖДАНЕТО НА ДЕТЕТО САМО ТОГАВА, КОГАТО ЖИВОТНОТО Е АГРЕСИВНО ПО ПРИРОДА.ПОСЕТЕТЕ ВЕТЕРИНАРЯ СИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА КУЧЕТО/КОТЕТО И ПРОВЕДЕТЕ КУРС НА ПРОФИЛАКТИКА ЗА ГЛИСТИ ПРЕДИ ПОЯВАТА НА БЕБЕТО В ДОМА- ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

Какво животно е по-добре да вземем на детето?

Разбира се, каквото желаете,ако чистота в дома ви е много важна за вас, персийска котка или дългокосместо куче не ви подхождат. Ежедневното почистване може да ви накара да се дразните на животното, да бъдете против него и против детето, помолило да го закупите. Отбележете още, че хамстери, плъхове, морски свинчета много бързо умират, отколкото някой други животни. Ако имате неподходящи(отровни) растения и животните ги гризат също може да умрат.За това не трябва да оставяте животните дълго извън клетките. А понякога умират и без видими причини.

Плъховете и морските свинки със своите малки размери са подходящи за малки жилища, но ако не сте готови да обясните на детето си истината за живота и смъртта или да смените единия хамстер с друг веднага след смъртта на предишния, по- добре се откажете от животни. Това се отнася и за екзотичните животни.

Как да откажем детето,ако наистина нямаме условия за отглеждане на животно?

Обяснете на детето разбираемо,че вашето жилище не подхожда за толкова много хора и животни, обяснете му че самото животно няма да бъде щастливо и здраво във вашия дом.Подчертайте, че това не е изречение: ако има условия, ще има и животно. Опитайте по-често да водите детето в семейство, където има животно, за да може да си играе с него. Може би ако вие не можете да вземете животно, бабата може да направи това за своя внук. В много детски градини има домашни зайци, хамстери и костенурки. Предложете на детето да се грижи за някое от тях.

ДРЕСИРАЙТЕ ЖИВОТНОТО ЗАЕДНО С ДЕТЕТО, В ТОЗИ СЛУЧАЙ ДЕТЕТО ЩЕ ПОЛУЧИ ОПИТ ОТ ТОВА НА КОЕТО СЕ ОБУЧАВА, И ВЪПРЕКИ ТРУДНОСТИТЕ В НАЧАЛОТО,НА КРАЯ ЩЕ ПОСТИГНЕТЕ УСПЕХ. ДЕТЕТО ЩЕ РАЗБЕРЕ,ЧЕ И ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПРЕОДОЛЕЕ ТРУДНОСТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОБУЧЕНИЕТО. ТОВА ЩЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ДЕТЕТО ДА БЪДЕ ВЪЗПИТАТЕЛ И ДА РАЗБЕРЕ,ЧЕ НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТО ДА СЕ ВЪЗПИТА НЯКОЙ И ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА УСПЕХИТЕ МУ. ВИЕ ЩЕ МОЖЕТЕ ДА ОГЛЕДАТЕ СЕБЕ СИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ: ЩЕ БЪДЕТЕ СИГУРНИ, ЧЕ СЪС СВОИТЕ ВЪЗПИТАТЕЛНИ МЕТОДИ ВАШЕТО ДЕТЕ ЩЕ ВИ КОПИРА ТОЧНО.


Как да постъпим ако детето проявява агресия към животното?

Агресията е отражение на чувствата на детето към околния свят. Ако детето е добро към хората, а е агресивно само с животните- това значи, че детето няма възможност свободно да изразява чувствата си.Детето се страхува да казва на хората,че това му харесва, и изразява своите негативи само към животните. В такъв случай учете детето на социални умения за общуване, а по повод животните кажете:" Животното се чувства като теб, ако ти го удариш- все едно да удариш майка си или баща си. Ще ти бъде ли приятно, ако теб те измъчват?"

Как да постъпим,ако детето донесе животно от улицата?

Обяснете разбираемо на детето защо не можете да вземете животното, че нямате условия да го отглеждате, можете да го нахраните или лекувате, ако е болно, но не можете да му осигурите нужните условия,че така само ще измъчвате животното.Обяснете на детето, че понякога животните са приносители на различни заболявания, които не са опасни за него, но за хората са опасни. Научете го да бъде внимателно и да се пази.Обяснете му, че някой животни не могат да живеят в домашни условия,че това което можете да им предложите не е това, от което се нуждаят.

Какво да кажем на детето,ако животното е починало?

Въпроса със взаимоотношенията със смъртта винаги са болезнени и всяко семейство решава как да постъпи. В някой семейства говорят открито, в други лъжат детето: казват на детето че животното е отишло при друг или че е избягало. Постарайте се да обясните ,че някой животни живеят по-малко от хората,понякога е полезно детето да види смъртта на животното и да успее да го преодолее. Специалистите съветват, че детето трябва да знае за смъртта, но не трябва да говори постоянно за нея.Ако смъртта предизвика тежък шок,това говори за това,че вие неправилно сте го възпитавали или че има нарушение в психиката. Ако смятате,че детето е готово да му съобщите за смъртта, кажете му: " То умря, на всички ни е мъчно, направихме каквото можахме,но умря.Има неща,които са непосилни за нас, всяко живо същество някога умира, ние винаги ще го помним."

Как да изберем куче, ако в семейството има малки деца:

Конолозите препоръчват:

породи кучета, които добре се разбират с деца и имат устойчива психика са:

лабрадор, златен ретривър, коли, нюфаундленд, ердел териер, шелти, норфолк, френски булдог, йоркширски териер, дакел.

Кинолозите не препоръчват:

- кавказка овчарка,

- доберман,

- кокер-шпаньол(особено английски, той е своенравен, капризен, често боледува),

- басет ( много е инатлив),

- Кери Блу Териер -( много е самонадеян),

- пекинез и чихуахуа ( кучетата от тези породи са много своенравни и капризни, могат да ухапят детето),

- пудел,

- тойтериер( кучето има много крехки кости, при игра с децата често се получават фрактури),

- ротвайлер,

- питбултериер,

- стафордширски териер.


Марина Боровкова
ветеринарен лекар

"Общуването с животни трябва да бъде не само радостно,но и безопасно. За това при покупка огледайте внимателно животното.
При кученцата или котенцата козината трябва да бъде блестяща, без плешивини, очите- чисти, без секрети,а ушите отвътре без признаци за възпаление или раздразнение.

Хълцане, кашлица и разрошена козина говорят не само за простуда, но и за глисти. Ако избора ви е попаднал на хамстер, морска свинка, огледайте чист ли е ануса, при здраво животно козината е пухкава и блестяща.

При папагалите и др. птички визуално говорят такива признаци като: накокошинен вид, полузатворени очи с подпухнали клепачи, погледнете на дъното на клетката- дали има воднисти фекалии.

При избор на рибки огледайте дали са гъсти и лъскави люспите, плавниците прозрачни ли са( даже и ярките цветове на светлина просветват).

Следете внимателно за здравето на домашните любимци.Котките и кучетата трябва редовно да се обезпаразитяват, ако няма да имате потомство, по-добре кастрирайте животните.
Посъветвайте се с ветеринар за избора на храна- алергията при животните създава доста проблеми на стопаните им. Прибирайте остатъците от храна, за да не възникне желание в детето да я опита, дръжте по-далече от детето сухите храни, защото може да получи разстройство ако я опита.

Много от зоонозите са заразни за хората, не само глистите или тенията.Кучетата и котките, морските свинки предават лептоспироза, гъбични заболявания. Много опасна е limforetikulez (заболяване от котешко одраскване) предизвикващо в хората възпаление на лимфните възли. Чрез котката може да се заразите с токсоплазмоза, а от птиците с орнитоза.

За да предпазите себе си и близките си от опасности трябва да се отнасяте с домашния любимец не като играчка, а като член на семейството,който изсиква не по-малко грижи, отколкото хората".

Какво да направим, ако вече имаме животно, а детето иска още?

Трябва да приведете добри аргументи, разкажете на детето, че животното както и хората се нуждае от пространство. А за животното е необходимо повече пространство, защото то се движи повече от хората. Обяснете разбираемо на детето, че животното по този начин ще се измъчва, до като детето не разбере, че не можете да осигурите качествени грижи за няколко животни.

Какво да направим, ако животното не е останало в семейството поради някакви причини, как да го обясним на детето?

Приведете разбираеми за детето аргументи, обяснете му (ако някой в семейството има алергия) какво ще се случи, че вие не сте виновни за случилото се и че ще ходите на гости на животното. Постарайте се да убедите детето, че така ще бъде по-добре не само за вас, но и за животното. Разбира се детето обича любимеца, травмата е неизбежна, за това когато взимате животно, мислете много внимателно.

Как да изберем порода котка, ако в семейството има малко дете?

Фелинолозите препоръчват:

- Костенуркова( нежна,мека, добра майка),

- бирманска (послушна и спокойна, живее с други животни),

- редгол ( много търпеливо приема всичко,което правят с нея),

- балинезийска ( много обича да играе, цени присъствието на хората),

- ангорска ( спокойна, умна, дружелюбна, обича да играе),

- британска ( има добър характер,нежна, много съобразителна),

- менска (безопашата котка- добродушна, подхожда за семейство),

- руска синя (спокойна, деликатна,тиха),

- корат ( умна и ласкава, много добър команьон, особено за деца),

- бурмила ( има много уравновесен характер),

- рекс ( много обича да играе),

- сфинкс ( ласкава,обича да се държи в ръце),

- шотландска клепоуха ( ласкава, прекрасно се разбира с деца).


Котки, които не са за всеки:

- Норвежка горска ( дружелюбна, обича да играе, но предпочита свободата,може да живее в градски условия, само ако има достатъчно място),

- британска синя ( умна,привързва се към стопанина, обича спокоен живот)

- сиамска (умна и предана на стопанина си до такава степен, че не понася съперници)

- бомбай ( не понася самотата).

http://www.krokha.ru/articles/pokupat-l ... e?page=0,0
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Да купим ли животно на детето?

Мнениеот Bunny Boo » Съб Юни 26, 2010 8:38 pm

Тъкмо такава статия ми трябваше :ab:
ИзображениеИзображение
Bunny Boo
В пасажа
 
Мнения: 729
Регистриран на: Сря Мар 25, 2009 10:39 am

Re: Да купим ли животно на детето?

Мнениеот meri » Вто Яну 18, 2011 10:26 am

Преди да купите животно на детето,добре помислете по въпроса, за да не се получава следната ситуация,и още по-тежки случаи има.
Аз лично не бих върнала кучето в това семейство,по-скоро ще им потърся отговорност по закон.
http://forum.dog.bg/topic/39313-%D0%BF% ... %86%D0%B5/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Всичко останало

cron