Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кастриране на пора

Кастриране на пора

Мнениеот meri » Пон Апр 13, 2009 12:19 pm

Ако не планирате развъждане, задължително трябва да кастрирате пора- както мъжкия, така и женската.

Кастрация- това е хирургична операция, която лишава животното от способност към размножаване.
При кастрацията на мъжките се премахват тестисите, а при женските- яйчниците и матката.
Операцията се провежда под наркоза и лекарят трябва да умее да избере правилен препарат за анестезия и да определи точната дозировка.
Кастрацията при мъжките е проста операция, кастрацията на женските е по-сложна и изисква опитен ветеринар.

Кастрираните порове живеят повече и са по-здрави. Изключват се поведенчески проблеми, свързани със сезонното разможаване. Намалява рискът от заразяване с инфекциозни заболявания. Намалява рискът от онкологични заболявания. Кастрацията не влияе на ловните инстинкти на животните, на тяхното характерно игриво поведение.

Следоперационни усложнения се развиват рядко, ако операцията е проведена от опитен лекар.

Поровете се кастрират на възраст 6-8 месеца. Мъжките могат да се кастрират, когато се развият тестисите и започнат да маркират територия, женските- при достигане на 7-месечна възраст. Няма еднинно мнение относно това, може ли да се кастрира женската по време на еструс, но редица вет. специалисти потвърждават, че еструсът не е пречка за кастрацията.

При кастрация на мъжките се премахват тестисите, на женските-яйчниците и матката. Кастрацията на мъжките може да се проведе от всеки квалифциран ветеринар с подобен опит при котките. Кастрацията на женските е по-сложна процедура и е желателно да се провежда от лекар, който има опит при подобни операции.

Често задават въпроса : " Може ли да се дават на поровете хормонални препарати за котки, за да излезе женската от еструс?"
Отговор: Не трябва.


Съществуват специални хормонални инжекции за прекратяване на еструса, но тяхното използване е оправдано само тогава, когато женската е предназначена за развъждане, но поради някакви причини в момента е нежелателно потомство от нея, или еструсът е започнал на възраст по-рано от 6 месеца (това се случва рядко), когато животното не е сформирано докрай и по-добре да почакате с кастрацията. Инжекции не трябва да се правят по-често от веднъж в годината, защото не се отразяват добре на здравето на животното. Още един недостатък на инжекциите- тяхната надежност: еструсът спира, но може да започне отново буквално след 2 седмици.

Домашните порове са готови за чифтосване на възраст 5-7 месеца, въпреки че пълна полова зрелост достигат по-късно. През това време се появява изразена цикличност: периодът на размножаване (еструс) се редува с период на покой на половата система. В природата еструсът започва през февруари-март и продължава до август- септември, но при домашните порове тези срокове се различават: отделни особи могат да се намират в състояние на еструс и през ноември, и януари. В това време се променя и физиологическото състояние на организма и поведението.

Мъжки

По време на еструс при мъжките се увеличават тестисите и се променя хормоналното състояние, което води до промени в поведението. Животното започва да маркира с урина. Мъжките са неспокойни, търсят женска през цялото време, могат да станат по-агресивни и непослушни, престават да използват тоалетната, хапят стопанина, започват битки за изясняване на отношенията помежду си.
Миризмата от козината се променя: става по-рязка и значително по-силна(това се случва поради промяната в химичния състав на секрета, отделян от мастните жлези).
Всичко това причинява неудобства на стопанина. Това може да се избегне само с кастрация. Мъжките могат да се кастрират по всяко време от момента, когато той за първи път влиза в състояние на еструс, на възраст 5-7 месеца.

След кастрацията мъжкия престава да маркира територията, рязката мизризма изчезва. Започва да отделя повече внимание на стопанина си, става по-послушен. Разликата между кастрираните и некастрираните порове е същата, както да речем при кастрираните и некастрираните котараци.

Женски

Еструсът при женските започва на 5-7 месеца и е два пъти в годината, въпреки че при някои женски има и по 3-4 пъти в годината. Признак за започващия еструс е увеличение на вулвата, която след 1-2 седмици почервенява и се увеличава на размер. По това време женските маркират с урина, могат да станат по-неспокойни, непослушни.

Особеност на поровете е това, че при липсата на чифтосване еструсът не спира сам по себе си, а може да продължи до няколко месеца и да премине в така наречения "продължителен еструс". Според някои данни това се случва с 40-50% от женските.

По време на еструс в организма на женската се увеличава производството на полови хормони- естрегони. При "продължителен еструс" повишеното ниво на естрогени води до подтискане синтеза на левкоцтите и еритроцитите в костния мозък. Недостатъчното количество левкоцити води до отслабване на имунитета, а недостигът на еритроцити се проявява с апластична анемия- множество кръвоизливи във вътрешните органи, които често са причина за смърт. Симптомите за "продължителен еструс" са силно подтиснато състояние, често оплешивяване на опашката и тялото. При липса на лечение "продължителния еструс" завършва със смъртта на животното.

Тази особеност на еструса е свойнствена за порове, развъждани в плен, докато в дивата природа еструсът винаги звършва сам по себе си (дори без чифтосване) без опасни последици за животното.

За да не се развие "продължителен еструс" при женската, трябва или да й предоставите възможност да се чифтоса, или да използвате хормонални инжекции за прекъсване на еструса, или да я кастрирате.
Кой метод да предпочетете?
Очевидно е, че първият метод е приемлив в случаите, когато планирате потомство. Но ако мъжкия покрие женската по-рано от 15-ят ден или на 30-40-ят ден от началото на еструса, то с голяма вероятност протича овулация без оплождане и след това се развива лъжлива бременност. Същото се случва, ако женската е покрита от кастриран мъжки. Трябва да разберете, че лъжливата бременност е сериозен стрес за женската.

Хормоналните препарати за прекъсване на еструса оказват силно и непредсказуемо въздействие на организма и не винаги са безопасни. Такива инжекции могат да се правят само веднъж за сезон; еструса спира, но има вероятност да започне отново.

Ако не планирате потомство от женската- по-добре я кастрирайте. Кастрацията може да се проведе от началото на първия еструс, на възраст 5-7 месеца. Допустимо е да се кастрира женската по време на еструс, ако протича нормално, без усложнения.

Следоперационните грижи включват предпазване на шевовете от разлизване, изключване на контакт с пълнителя на тоалетната за 3 дни (вместо пълнител се използва хартия или решетка) и обработване на оперираното място. След седмица при необходимост шевовете се свалят.

Много стопани не бързат с визитата при ветеринаря, намират се в заблуда. Ето някои от тях:

"Женската иска да стане майка".

Не е вярно. Кастрираните порове никога не изпитват тъга или неудобство от това, че нямат еструс и не страдат от това, че са лишени от бременност или майчинство. За това при тях са изключени заболявания на детеродните органи и изключително рядко (за разлика от некастрираните) се срещат заболявания на млечните жлези.

"Едно-две малки не пречат на никой?"

Не е вярно. Женските са много плодовити. На 8-10 месеца могат да родят първото потомство в количество 10-14 малки. 2-3 пъти в годината женската е способна да ражда. Често първият еструс се развива на възраст 5-6 месеца.

"При първия еструс женската трябва да се чифтоса, а след това да се кастрира?"

Това е мит, разпространяван от продавачите на пазара. Целта е да ви вземат излишни пари за чифтосването.

" Аз ще изведа женската от еструса с чифтосване с кастриран мъжки или с хормонални препарати."

Трябва да ви разочароваме. При покриване с кастриран мъжки не се получава оплождане.
Използваните хормонални препарати оказват силно, непредсказуемо въздействие на организма и не винаги са безопасни. Хормоналните инжекции могат да се поставят само веднъж на сезон, а еструсът да се върне отново. И в двата случая женската развива лъжлива бременност, която е сериозен стрес за нея. Този метод има само 10-15% ефективност.

"Искам само да опитам".

Това е безотговорно. Приятно е да се наблюдават подрастващите порчета, но много стопани не са готови за проблемите, съпътстващи този процес.

Най-разпространените от тях са:

- Подготовката за бременността трябва да започне преди зачеването, много стопани изпускат скъпоценно време;
- Не всички женски имат необходимата характеристика за размножаване;
- Дори и най-малката грешка в храненето на бременната и лактираща женска води до развитието на рахит и рахитоподобни заболявания при малките;
- Необходимите витамини и добавки често липсват в продажба;
- При неуспешно раждане е необходима скъпо струваща операция, която не може да бъде проведена от всеки ветеринар;
- Висок процент на случаите на недостатъчна лактация дори при благополучно раждане;
- Млякото може да не достига дори при добра лактация при раждането на голямо количество бебета. За жалост заместител на млякото за порове няма;
- Поведението на женската след раждането може да се промени силно: премества бебетата от едно място на друго, отказва да ги храни, агресивна е;
- Последните три проблема често водят до смъртта на част или всички бебета;
- Почистване се провежда по-често и повече;
- Подрастващите бебета се нуждаят от много място, недопустимо е да ги ограничавате само в клетката или ограждение;
- Не е толкова лесно да намерите стопани на малките. Съдбата на повечето от тях е зоомагазина или пазара за животни;
- Временните и финансови загуби не се попълват с продажбата на малките, развъждането е достатъчно скъпо хоби.

Изображение

Добре забележимо оплешивяване и увеличение на външните полови органи
Изображение

http://www.pet-reproduction.com/
http://zooclub.ru
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кастриране на пора

Мнениеот meri » Пет Дек 13, 2013 2:51 pm

Статията е обновена. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Порчета - Фретки