Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Основни инфекциозни заболявания при порчето

Основни инфекциозни заболявания при порчето

Мнениеот meri » Нед Сеп 13, 2009 3:03 pm

Основни инфекциозни заболявания

Чума

Вирусно заболяване,съпроводено с възпаление на лигавицата на носа и очите,поражение на нервната система,стомашно-чревния тракт,кожата.Клинически чумата се проявява много разнообразно,често с преобладаване на отделни признаци,и след това условно се различава белодробна,катарална и нервна форма.

Симптоми

Повишена температура до 40-41 С,апетита е лош или липсва,забелязва се летаргия,диария,повръщане.Има случаи,когато се появява сериозно изтечение от очите,но животните се държат нормално и добре се хранят.След 5-8 дни се появяват признаци на болезненост.

Катаралната форма на чума:най-характерни признаци са ринит и конюктивит.Тяхната поява се предшества от втрисане,сухота на носните кухини,летаргия и апатия.След 3-4 дни се появява изтечение от носа и очите,отначало серозни,след това гнойни.Около клепачите и носа се появяват гнойни корички,около очите и носа козината опада.Дишането е тежко и хрипливо.

Белодробна форма на чума: симптомите са сходни с признците на възпаление на белите дробове,кашлицата отначало е суха,след това влажна,със силни хрипове,болезненост в гръдната област при палпация.Пристъпите на кашлица често завършват с повръщане,животните почти не се хранят,често имат диария,животните слабеят,козината е разрошена,без блясък.

Нервна форма на чума: характерна е с намаляване на дъвкателните мускули,муслулите на главата,крайниците, поява на паралич,пареза,епилептични припадъци.Също така има силно възпаление на възглавничките на лапите,появяват се обриви по кожата на носа,устните,краката,появяват се корички и струпеи с тъмно-жълт или сив цвят,дерматита понякога е по цялото тяло.Животните често умират внезапно.По време на хранене започват да се въртят и след 10-15 мин.умират.Животно преболедувало чума придобива здрав имунитет.

Профилактика

30 дневна профилактична карантина на всички животни,висока санитарна култура,охрана на мястото от бездомни животни,ваксина против чума.


Инфекциозен хепатит

Хепатита е остро вирусно заболяване,протичащо с повишена температура,катар на лигавицата на дихателните пътища и червата,съпроводена с поражение на черния дроб и ЦНС.

Различават се три вида :остро,подостро,хронично.

Симптоми

Острото протичане на заболяването се проявява с летаргия,отказ от храна,повишена температура до 41 С и повече,повръщане,жажда.Животните боледуват 3-4 дни,умират тези в дълбока кома,често внезапно,при липса на характерни признаци.

Подострото протичане на заболяването започва с появата на депресия,налице е нестабилна походка и слабост в задните крайници.Характерни признаци са измършавяване,анемия,пожълтяване на лигавицата на очите,устата,пареза или паралич на задните крайници.С повишаване на температурата се отбелязва разстройство на сърдечно-съдовата система,пулса се ускорява.Тези симптоми може да изчезнат,а след това да се появят в по-изразена форма,урината придобива тъмно-кафяв цвят.Понякога депресията се заменя с временна възбуда,животните се опитват да се скрият в ъгъла,при даване на храна проявяват агресия,има потрепвания на отделни мускулни групи.След това възбудата се сменя с още по-голяма депресия.

Хроничното протичане на заболяването има несигурни сиптоми,имащи неопределен характер.Проявява се с намаляване или временна загуба на апетит,нарушение на стомашно-чревния тракт(диария,сменяща се със запек) и постепенно измършавяване.Хроничното протичане се характеризира със редки и кратковременни промени на температурата.Често се забелязва обостряне на заболяването,поражението на роговицата е един от най-постоянните клинични признаци.В резултат на пълно изтощение настъпва остър рецидив или смърт.Преболедувалите животни придобиват траен имунитет.

Профилактика

Не допускайте на територията на отглеждане диви и скитащи животни,давайте пълноценна храна.Болните животни се изолират и лекуват,карантината след оздравяване е 30 дни.


Лептоспироза

Инфекциозно заболяване при много животни,придружено с кратка треска,жълто оцветяване и хемарогична диатеза,некроза на лигавицата на кожата,атония на стомашно-чревния тракт,аборт,мастит,раждане на нежизнеспособно потомство,намаляване на продуктивността или безсимптомно.Човека е възприемчив на лептоспироза.

Симптоми

Остра форма: отказ от храна,повръщане,диария,повишена температура,чести случаи на предсмъртни конвулсии с пенести слюнки.Жълтеница при острото протичане се среща рядко.

Подостра форма: жълти лигавици,кератоконюктивит,пареза на задните крайници,депресия,загуба на апетит,загуба на тегло,животните рядко стават.Ингвиналните и шийни лимфни възли се увеличават,по лигавицата на устата се появяват язви.

Лека,нетипична форма: клиничните признаци са изразени слабо.Лигавиците са анемични,няма жълтеница,само изпражненията понякога са със жълт оттенък,температурата е в норма или по-ниска.Характерни признаци са периодична диария,треска,анемия,отслабване.

Профилактика

Болните и подозрителни животни се изолират и лекуват,привидно здравите се ваксинират.


Салмонелоза

Група инфекциозни заболявания при животните и човека,причинена от представителите на паратифната група бактерий от рода на салмонелата.

Салмонелозата е инфекциозно заболяване,характерно с висока температура,чревно разстройство,с някой други промени при различните видове животни.

Източник често са възрастните животни,преболедували в млада възраст- бактерионосители.Голямо значение за разпространението на салмонелата имат плъховете,мишките и птиците.
Инфекцията на възприемчивите животни се предава чрез стомашно-чревния тракт,инфекцията при млади животни е възможна чрез пъпната връв.Голямо значение има заразяването чрез повредената кожа,конюктивата и гениталиите.

Симптоми

Инкубационния период продължава от 3 до 20 дни,при вътреутробната зараза неродени бебета загиват в първите дни от живота си,а понякога и след часове.
При поровете клиничните признаци са разнообразни и за поставяне на окончателна диагноза се правят лабораторни изследвания.

Заболяването протича в три форми: остро,подостро и хронично.

Острата форма се характеризира с отказ от храна,безпокойство,бързо променяща се депресия.Температурата е 41-42 С и се задържа до смъртта на животното.Животните стават бавни,прегърбени,с потънали и сълзящи очи,с честа диария,винаги с повръщане.
Болните животни умират за 7-14 дни,смъртността е 40-60%.
При възрастни животни салмонелозата може да протече в атипична(скрита)форма,симптомите са: депресия,намален апетит,с изразена анемия,очите потъват в орбитите,има гноен конюктивит,животните лежат повече,ходят малко,смърт настъпва след 3-4седмици от изтощение.

Профилактика

На бременните женски трябва да се създадат необходимите условия на отглеждане,да се осигури пълноценно хранене.Особено внимание се отделя на микроклимата в помещението на малките.

Аденовирусна инфекция

Това е вирусно заболяване с поражение на дихателната система и стомашно-чревния тракт.

Симптоми

Симптомите на аденовирусната инфекция и други респираторни вирусни заболявания са сходни.При аденовируса се отбелязват признаци на увреда на дихателните органи:зачервяване лигавицата на гърлото,хрема,хрипове в белите дробове,възможен е конюктивит.
Освен това има различни диспепсни явления:диария(често кървава),винаги повръщане.Животното е подтиснато,липсва апетит,в изпражненията има остатъци непреработена храна.Температурата е повишена или нормална,продължителността на заболяването е от 1 до 10 дни.

Диагностика

Диагнозата е затруднена поради сходните клинични признаци на червата и белодробната форма на чума,парагрип,неспецифично възпаление на сливиците,трахеобронхит.След наблюдение се изключват другите заболявания и се поставя окончателна диагноза.

Профилактика

Профилактиката е ваксиниране с поливалетна или моновалентна ваксина.Въвеждането на антигенни сходства с аденовирусна ваксина от инфекциозен хепатит защитава пора от аденовироза и обратно.Препоръчва се своевременно да се профилактират животните от хелминти,защото глистната инвазия способства за възникване на вирози и усложнява тяхното лечение.

http://www.veterinarka.ru/content/view/124/59/1/1/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки

cron