Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Наличие на седми резец при пора

Наличие на седми резец при пора

Мнениеот meri » Пет Юли 22, 2011 6:00 pm

Сред порчетата има такива,при които на горната челюст в допълнение към обичайните 6 резци,се появява още един- седми.Това предизвиква множество въпроси: нормално ли е,няма ли да пречи на животното и какво да правим с такъв "урод".

Изображение

За никой не е тайна,че животните израснали сред хората,особено домашните любимци,значително се различават от своите диви сродници.Колкото повече поколения израстват в човешките жилища,толкова повече се натрупват промени във външния вид,анатомията,физиологията и поведението.

Порчетата не са изключение,при развъждане в плен при тях са се появили черти,които липсват при дивите порове или се появяват в естествени условия много рядко.Повечето от тези черти нямат никакво значение за самите животни,а други оказват отрицателно въздействие на състоянието на животното и създават доста грижи на техните стопани(неспособността на женската да излезе от еструс).

Подобни промени засягат и зъбната система,проявявайки се в намаляване или увеличаване броя на зъбите. Подобно явление може да се срещне и сред дивите животни, а при домашните поради намаляване на естествения подбор и високия процент близкородтсвено кръстосване,това се наблюдава по-често.Сред домашните порове понякога се срещат даже и цели "династии" при които на горната челюст в допълнение към обичайните шест резеца се появява още един- седми.Тогава стопаните си задават въпроса:може ли да се размножава.

Действително в нормално състояние на горната и долната челюст се намират по шест резеца.Появата на седми може да бъде поради няколко причини.

При развитие на зъбите понякога може да се наблюдава разделяне на коронката(корена е един,а над венеца се виждат два зъба).Това може да бъде свързано с някакво въздействие при формиране на зъбите във вътреуторбния период или вече при растежа на зъба,също може да бъде генетично фиксиран признак,преминаващ от поколение на поколение.Морфологично това е един зъб,но с двоен връх.

Понякога един от млечните зъби може да "расте" и да излезе вече сред постоянните зъби.Тогава се получава нормално количество постоянни резци плюс един останал млечен зъб.Това може да бъде индивидуална особеност на конкретна семейна група,а може да бъде последица от някакво въздействие при вътреутробното развитие.

Има още един вариант,рядък,но не и невъзможен.Нормално при бозайниците има две генерации зъби(млечни и постоянни,но понякога има и трета.В повечето случаи основите на третата генерация зъби така и не се развива,но понякога някой отделни зъби все пак прорязват и израстват над нормалните постоянни зъби.Подобни варианти са описани даже и при хората.В такава ситуация се получава,че присъствието на нормално количество постоянни зъби плюс още един "излишен" е трета генерация.

За изясняване на това,какво конкретно е довело до промяна на зъбния ред,трябва да се направи рентген на предчелюстните и предните части на челюстната кост,на които се намират резците,за да се огледа броя и особеностите на устройството на корените,дупки,също възможни зачатъци на друга генерация зъби.

Във всичките три случая протеклите промени могат да бъдат свързани с някакви конкретни индивидуални особености на развитие на животното(в такъв случай тази черта ще бъде характерна само за това животно) или може да бъде генетически утвърден признак(тогава има вероятност,че потомците на това животно също ще имат седми резец).

Ако такова животно няма никакви други здравословни проблеми,няма да има никаква причина това да повлияе на качеството на живот и репродуктивния успех на животното.Резците не са жизненоважни зъби за пора,защото за хващане,удържане и умъртвяване на плячката използва кучешките зъби,а за рязане -премоларите и моларите.В естествени условия промяната на броя на резците не води до неприятни последици.Колкото за участието на пора в размножаването,всичко зависи от позицията на стопанина.При клубно развъждане първо се оценява екстериора и всеки клуб си има свои изисквания за това. А за самото животно наличието на седми резец не го различава по никакъв начин от окраската или дължината на козината.

Появата на седми резец е само едно от отклоненията от дивия вид,натрупано за времето на развъждане в животинските ферми,а след това и в домашни условия.Много от тези отклонения не са толкова явни,както наличието на допълнителния зъб е незабележимо за стопанина и не предизвиква въпроси.

http://horeman.ru/news/2010-08-31-109
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки

cron