Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Противопаразитни препарати

Противопаразитни препарати

Мнениеот meri » Съб Юли 23, 2011 11:30 am

Тъй като статията е преведена с помощта на преводача,може да има неточности, за това ето оригиналния текст.

http://www.peteducation.com/article.cfm ... 90&aid=523


Най-честите паразити,които заразяват поровете са бълхи,акари на ушите,coccidia, и heartworms.Малко продукти са подходящи за лечение на поровете,но ако дозата се коригира за размера им,продукти,разработени за други животни могат да бъдат използвани безопасно и за тях.

Пиретрините, които са относително безопасни,действат като репелент срещу бълхите и убиват възрастните бълхи.Продуктите,съдържащи пиретрини и други подобни съставки,като резметрин се продават във вид на прахове и спрейове.Използвайте продукти,които са етикирани за порове,освен ако ветеринаря не ви е насочил,можете да използвате продукт "извън етикета",който трябва да е лицензиран за употреба на определени видове или условия,но може да се предписва от вет.лекар,както Advantage.

Всички пиретрини са лесно хидролизирани и се разграждат от стомашните киселини,така че даже и след поглъщане от животното токсичността е много ниска.Признаците на токсикоза изчезват след 24 часа.
Кърмещи и бременни животни могат да се третират за външни паразити.

Имидаклоприд е съставка на Advantage,блокира нервните импулси при възрастните бълхи и незабавно ги убива.Предимството е локалната течност,която може да се прилага върху кожата веднъж месечно.Разпространява се по останалата част на кожата и е устойчив на въздействието на водата(под формата на дъжд,къпане или вани).Убива ларвите и възрастните бълхи,не оказва влияние върху яйцата в околната среда, те продължават да се излюпват,по този начин проблема с бълхите не е решен,докато всички яйца не се излюпят и не се свържат с животните,което е предимство.Ако се използва месечно за лечение вероятно ще контролира и ушните акари.Този продукт не е специално за порове,но не са наблюдавани нежелани реакции.

Нанася се въру задната част на врата,така че да не може да се облизва от животното,не го търкайте.
Има горчив вкус,и ако животното го ближе преди да се разнесе по кожата,можете да видите как капе.

Да не се използва при животни,които са свръхчувствителни към него.

Да не се използва при бременни животни.

Да не се приема вътрешно,да се пазят очите,устата,прилага се само върху кожата.

Да не се използва в комбинация с други препарати.

При предозиране се получават спазми и мускулна слабост.

Lufenuron е инхибитор за насекоми.Достъпно е под формата на суспензия за котки,която може да се използва и при пора, но само под лекарски контрол.Този продукт не е предназачен специлно за порове и производителя не носи отговорност за неблагоприятните странични ефекти,които могат да се получат,при прилагане на животни,различни от посочените на етикета.Доколкото е известно няма странични реакции върху пора.

Препарата също е предназначен за кучета и котки,но се употребява и при пора,абсорбира се с кръвта.Яйцата не могат да се излюпят,това предовратява бързото увеличаване на младите бълхи,но няма никакъв ефект върху възрастните бълхи.Препарата работи най-добре като превантивна мярка или в комбинация с други продукти,които убиват възрастните бълхи на животните и в околната среда.Не забравяйте,че домашните любимци трябва да бъдат третирани или ще има постоянен източник на оплодени яйца.

Странични ефекти: липса на апетит,повръщане, диария,летаргия,сърбеж,затруднено дишане или зачервена кожа.Може да възникне малка бучка на мястото на инжектиране,но след няколко седмици изчезва.

Пероралната употреба на препарата може да се прилага при 6 седмични и по-големи кучета и котки.

Трябва да се прилага с храна,за да може да се абсорбира адекватно.

Precor и Nylar ,някой продукти могат да се използват директно върху животното и съдържат едновременно инхибитор на растежа и инсектицид.Инхибиторите на растежа не убиват възрастните бълхи,но пречат на яйцата да се излюпят и да се превърнат във възрастни.Използвайте комбинацията от инхибитора и исектицида,който убива възрастните бълхи.

Средствата за защита от ушните акари включват Mitaban,с търговско наименование (Pharmacia Upjohn), Aurimite (Schering-Plough), и Cerumite (Evsco).

Наименованията на марките
Rotenone: Ear Mitecide, Ear Mite Lotion, Ear Miticide

Pyrethrins: Cerumite, Mita-Clear, Drs.

Одобрени са за използване при кучета и котки,Ротенон е одобрен за употреба при зайци.
Ушните акари се предават от едно заразено животно към друго чрез близък контакт.Обикновено се засягат и двете уши.
Ушите се почистват преди прилагане на препарата.Нанася се определената дозировка под формата на капки или лосион,масажира се добре ухото и се избърсва вътрешността на ухото.Повторете на всеки 2-3 дни за 4-8 седмици.Имайте предвид,че периода на лечение може да бъде по-дълъг.

Странични ефекти са малко вероятни,може да се получи дразнене на кожата.

Не е противопоказно за свръхчувствителни животни.

Всички видове не са подходящи при животни по-малки от 7 седмици,преди да лекувате се консултирайте с вет.лекар.

Ако няма подобрение след лечението или симптомите се появят отново,може да е инфекция на ушите в допълнение към акарите.

Препарата може да е токсичен за риби и други водни животни.
При конткат с очите,изплакнете обилно с вода и се свържете с вет. лекар.

Превенция на дирофилариозата често се препоръчва за поровете.Въпреки,че не е одобрена за използване на порове,вет.лекар може да избере препарат не по предназнанчение.

Триметоприм sulfas е суспензия за кучета и котки и хора,лесна за употреба и при порове с кокцидиоза.Търговското наименование включва Septra (Monarch), Bactrim (Roche),както и много други.Препарата се прилага най-малко 10 дни.Може да бъде използвано при порове,но е много горчиво и не искат да го пият.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки