Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Глистна инвазия при пора

Глистна инвазия при пора

Мнениеот meri » Пон Юли 25, 2011 3:15 pm

Хелминтите,въпреки че са незабележими,могат сериозно да успожнят живота на пора и хората.Това особено касае малките порчета,хелминтите могат да бъдат една от причините за смъртта на малките.

Изображение

Всеки паразит,и хелминтите не са изключение,отслабват организма на животното,поглъщат ценните хранителни вещества,отравят организма с продуктите на жизнената дейност.Освен това,разрушавайки чревните стени,глистите спомагат за проникване на различни вируси и бактерии в кръвта,които могат да бъдат смъртоносни за отслабения организъм на животното.
Отделянето на причинителя може да протече по различни начини: с фекалиите,урината,секрет от носа,със слюнка,мляко,конюктивален секрет,кръвта и др.

Симптоми

Изображение

При клиничните симптоми на глистната инвазия,фекалиите на животното се променят,консистенцията,миризмата,може да се появи кръв или слуз във фекалиите,загуба на тегло,намаляване на апетита.Най-тежко от глисти страдат малките,в по-малка степен младите порове,а при възрастните често протича безсимптомно.Малките могат да бъдат прекалено слаби,но постоянно да търсят храна,или обратното може да се наблюдава увеличен стомах.При голямо натрупване на глисти в червата, пора може да започне да повръща.Наличието на чревни паразити може да доведе до значително задържане в растежа и да окаже влияние на козината.

Глистната инвазия е много разпространена причина за смърт при малките порчета на възраст до 2 месеца.Не трябва да забравяте,че на фона на глистната изнвазия значително тежко протичат заболявания от друга етиология(вирусни,бактериални и др.),а ваксинирането на тежко инвазирано животно е опасно.

Появата на пърхут,ако не е причинен от някакви конкретни кожни заболявания,свидетелства за слабо общо физическо състояние на пора,и една от причините,но не единствената,могат да бъдат глистите.

Борба и профилактика

Изображение

Предовратяването от заразяване с хелминти в градски условия е много трудно.При високата обремененост на почвата с яйца на паразити,пора има високи шансове да се зарази,даже ако не излиза от жилището,защото от улицата вътре в помещението попада прах от улицата внесена с обувките.Освен това,профилактиката на хелминтите е борба с ектопаразитите(бълхи,въшки,космояди).Не трябва да давате на пора сурова пресноводна риба,защото тя е източник на някой глисти.

Специфичната профилактика е основана на провеждане на систематична планова дехелминтизация на животните.При пора профилактиката се провежда редовно,особено важно е да правите това през есента,защото често заразяването с хелминти произтича през топлото време на годината.

За предовратяване на предаването на паразитите от майката на потомството,трябва да обезпаразитите женската преди чифтосването.За профилактика при малките обезпаразитяването се провежда на 35-45 дневна възраст.

Задължително е обезпаразитяването на пора преди ваксиниране,препарата се дава 10 дни преди поставяне на ваксината.

Преди да дадете препарата внимателно изучете инструкциите за приемане,особено тази част,която касае противопоказнията.

Провеждането на обработка при тежка инвазия е съпроводено със смъртта на голямо количество глисти и последващи усложнения- интоксикация и запушване на червата с паразити.За предовратяване на такива нежелателни последици,известно време след даване на препарата е целесъобразно да намажете пора с вазелиново масло.

Трябва да знаете,какви странични ефекти може да причини дадения препарат.При появата на усложнения,веднага се обърнете към вет.лекар.

http://www.ferretclub.ru/page-id-161.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Глистна инвазия при пора

Мнениеот zoomaniak » Пон Юли 25, 2011 4:42 pm

Ще ги наплашите хората с тези преводи :ag: :ag:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Порчета - Фретки