Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ако на пора му предстои операция

Ако на пора му предстои операция

Мнениеот meri » Пон Авг 01, 2011 9:59 pm

Ако на вашия пор предстои операция,обърнете внимание на неговото здраве.Ако животното има някаква алергия към препарати,трябва да се провери дейността на сърцето, бъбреците и черния дроб,какви тежки заболявания е прекарал в последно време.Особено внимание към предоперационната подготовка трябва да отделите на възрастния пор.

Изображение Изображение

Преди операцията не трябва да храните пора,последния прием на храна трябва да бъде 1-2 часа преди операцията.
Всяка операция оказва неблаготворно влияние на здравето,за това в следоперационния период всеки стопанин е длъжен да прояви внимание и да създаде необходимите условия за успешно възстановяване.

Преди да заведете пора на операция,помислете за отделна клетка,ако отглеждате и други порове.В клетката поставете абсорбираща пелена,защото след излизане от наркоза може да има непроизволно уриниране.В помещението,където ще бъде пора,не трябва да има течение.Организма на оперираното животно е слаб,за това всяко течение може да усложни състоянието.

Терморегулацията след операцията се нарушава,за това осигурете топлина,но пазете областта на шевовете от топлината.

В зависимост от индивидуалните особености на организма излизането от наркоза протича различно: от няколко часа до ден.След приключване на операцията животното се поставя в клетката и се следи състоянието му. 4-6 часа след операцията пора трябва да започне да движи главата и крайниците си.Ако това не се случи,обадете се на лекаря.

Наркозата се изчиства от организма след ден,в този период са възможни нарушения на координацията на движение,които се възстановяват.
Много е важно зоната на шевовете да бъде недосегаема за пора.

Можете да си направите яка за врата,за това е необходимо:
- Пластмасова бутилка(за пора е необходима бутилка с обем 0,5 л за женската, и 1-1,5 л бутилка за мъжкия)
- Нагръдник
- Ножица
- Ширит,лента

Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение
Махайте яката само по време на хранене.

Грижа за шевовете

Следващите две седмици трябва да наблюдавате шевовете.Поради особеното устройство на скелета,яката ще ви бъде слаб помощник да защитите шевовете от замърсяване или вниманието на животното.За това трябва да пазите чисти и сухи шевовете.Следете за болкова реакция или силно безпокойство.Промивайте шевовете със слаб р-р калиев перманганат или слаб р-р тинктура от невен.Почиствайте ги с памучен тампон.След това дезинфекцирайте мястото и следете да не изгорите кожата.Процедурата се прави веднъж на ден.

Ако на местата на шевовете забележите изтичане на кръв или лимфа,оток, загнояване,веднага се обърнете към лекар.Попадането на микрофлора на оперираната тъкан може да доведе до усложнения.

Не трябва да взимате излишно пора на ръце или да го храните насила.Достатъчно е да предоставите свободен достъп до вода.Първите дни храната трябва да е мека и топла.Първата порция след операцията трябва да бъде намалена,за да не се получи повръщане.След като пора преглътне храната,почакйте 30 мин. и ако не се наблюдава повръщане,следващото хранене може да се проведе в същия обем.

При успешно протичане на следоперационния период махането на шевовете е след 10-14 дни.Много е важно през целия период да следвате указанията на лекаря.

Помнете,че всяка операция е риск,както всяко животно и пора може да умре от усложнения.За това поговорете с лекаря,ако имате въпроси за самата операция и следоперативния период.

Какво да правите след операцията?

1.Строго изпълнявайте всички лекарски препоръки.Ако лекаря не е записал назначения,попитайте за това.Ще бъде полезно да разберете какви препарати и в какво количество са били въведени по време на операцията.

2.Не сменяйте самостоятелно препаратите,ако не ги намерите в аптеката.Задължително се консултирайте с лекуващия лекарз,защото смяната на препарата изисква и смяна на дозировката.

3.Не заменяйте различните форми на лекарствата.Ако са изписани орални препарати(таблетки,сиропи и др.)давайте от тях.Не заменяйте без коснултация инжекциите със таблетки.

4.Ако забележите,че животното се влошава,понижава се/повишава се температурата,променя се цвета на лигавиците- СПЕШНО СЕ ОБАДЕТЕ НА ЛЕКАРЯ!
Ако не можете да се свържете с лекаря оперирал животното,звъннете на препоръчания от него ветеринар.Опишете диагнозата,проведеното лечение,препаратите,какво сте направили,опишете подробно състоянието на животното.Ако лекаря ви каже,че има опасност за живота,веднага го зведете в клиниката.

5.Ако пора ближе шевовете,направете му яка.

6.Обработвайте шевовете според лекарските препоръки.

7.Следете състоянието на шевовете,секрети кървене не трябва да има.Ако забележите възпаление,нагнояване,кръв, веднага звъннете на лекаря.

8.В следоперативния период пазете пора от прекалена активност и фиизчески натоварвания.Поставете го в клетката,там не трябва да има високи рафтове и висящ хамак.

9.Няколко часа след операцията предложете вода.Първата порция храна се предлага след 8-10 часа,уточнете с лекаря колко време след операцията може да яде.
За да няма повръщане,не давайте много храна на един прием.

10.Ако преди операцията е имало дълъг период на гладуване или са оперирани червата (стомаха),избягвайте твърда храна през първите няколко дни.Хранете със слаб пилешки бульон или силно разредена месна бебешка храна.

11.Уточнете с лекаря за нуждата от специална диета и срока за спазване.

12.До сваляне на шевовете не трябва да миете пора.Избягвайте течението,преохлаждането и прегряването на животното.

13.Не разхождайте пора до сваляне на шевовете,когато е студено не извеждайте пора,докато не порасне нова козина.

14.Всякакъв вид манипулации(ваксина,обработка срещу бълхи,кърлежи) и ендопаразити(глисти) се провеждат не по-рано от 21 дни.Ако възникне необходимост по-рано,консултирайте се лекаря.

http://хорькидв.рф/index.php?option=com_content&view=article&id=239:2011-01-31-13-08-58&catid=38:2011-01-15-04-54-16&Itemid=121
http://www.ferret.ru/page-371.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки