Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Важни показатели за вашия пор

Важни показатели за вашия пор

Мнениеот meri » Чет Сеп 01, 2011 1:56 pm

Ежедневно трябва да наблюдавате вашето животно,за да знаете дали всичко е нормално или има някаква патология.Наблюдавайте дишането,апетита,съня,уринирането и дефекацията.Ако добре познавате животното си и знаете тези показатели,веднага ще забележите промените при заболяване и различни патологии.Ако има очевидни признаци на заболяване,като: загуба на съзнание,слабост,никакви реакции към дразнители,куцане,диария,повръщане,които е невъзможно да пропуснете.Освен това има много важни жизнени признаци,по които можете да определите сериозността на ситуацията.

1.УСТА- при здраво животно венците и езика имат розов цвят и са влажни.Не трябва да има никаква неприятна миризма при дишане.При натискане с пръст на горния венец в областта на кучешкия зъб,венеца трябва да побелее и веднага за 1-2 сек. да придобие първоначалния си цвят.Това се нарича капилярно налягане и ние проверяваме дали не е нарушено кръвообращението.
Ако първоначалния цвят на венците придобива по-дълго време от 3-4 сек. цвета си,това може да означава- травматичен шок,при който се нарушава кръвообращението,натравяне,сърдечно-съдова патология,анемия,кървене.
Много бледо-розов венец или белезникав може да показва за елементарна или апластична анемия.
Жълтеникав цвят на венците говори за заболяване на черния дроб.
Зловонно дишане- показва за заболяване на бъбреците,черния дроб,стоматологични проблеми,заболяване на стомаха.
Загуба на влажността на венците и течаща слюнка са признак за обезводняване.

2.ОЧИ - при здрав пор очите са блестящи,влажни,клепачите отворени,скеларата е бяла,с нишки кръвоносни съдове.Очите трябва да бъдат чисти без секрети.При силна болка,слабост или обезводняване може да се наблюдава кривогледство."Стъклен поглед",гледане в една точка може да показва за ниска кръвна захар,болка,шок,заболяване на ЦНС.Оцветяване на склерата в жълт цвят се получава при заболяване на черния дроб и обструктивна жълтеница.Побледняването на кръвоносните съдове в склерата,също появата на светло-розова или бяла конюктива може да е признак за шок,кръвозагуба,сърдечно-съдови заболявания.Прекомерното сълзене показва за болка,чуждо тяло в очната ябълка,инфекция на очите,язва на роговицата,зъбна болка,запушен слъзен канал.

3.ХИДРАТАЦИЯ- Обща хидратация на организма- това е напълване на тъканите с течност.
Когато пора е обезводнен,губи течностите много по-бързо,отколкото организма успява да възстанови в тъканите.Видим резултат на обезводняване е загуба на еластичността на кожата,загуба на влажност в лигавиците,такива като венците и конюктивата.За да проверите степента на обезводняване използвайте гънка от кожата при холката.Не използвайте гънка на шията,защото тя е по-дебело място на тялото и по-малко еластична,което дава лъжлива представа за обезводняване.За да проверите дали животното е обезводнено,хванете гънка кожа на холката с палеца и показалеца и издърпайте нагоре.Когато отпускате кожната гънка,тя трябва веднага да се върне в изходно положение.Ако пора е обезводнен,кожата ще се връща бавно към нормалното си положение.

4.БОЛКА- поровете са малки търпеливи същества,които имат тенденция да скриват болката в максимално възможна степен и да живеят с нея във всекидневния живот.Има някой признаци,когато пора изпитва болка и трябва да ги знаете.

5.КРИВОГЛЕДСТВО - тези симтоми се развиват в отговор на силна постоянна или променлива болка.Общо изтощение,слабост,обезводняване могат да причинят кривогледство.Понякога е съпроводено със скърцане на зъбите или коремна болка.

6.КУЦАНЕ- може да е признак за неврологично разстройство или травма.

7.АГРЕСИЯ- ако послушен и добродушен пор,внезапно стане агресивен,особено при съприкосновение на определено място,първото,което трябва да подозирате е силна болка.

8.НАПРЕГНАТ КОРЕМ- обикновено при пора коремната стена е отпусната,която лесно се палпира.Ако пора заема принудителна поза с прегърбен гръб и напрегнат корем,изглежда раздразнителен,крещи,това може да бъде сериозен проблем и трябва веднага да се обърнете към ветеринар.

9. УЧЕСТЕНО ДИШАНЕ- обичайно се получава,когато пора изпитва болка,обезводняване,при заболяване на сърцето и горните дихателни пътища.

10.ТРЕСКА- нормалните показатели на ректална температура са 38 С - 39,1 С.За състояние на треска се смята повишаване на температурата от 39,4 С, с по-висока от 40,2 С.Тази сериозна ситуация изисква спешна лекарска намеса.

http://ferretfamily.net/forum/18-117-1
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки