Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Тумори при пора

Тумори при пора

Мнениеот meri » Чет Сеп 22, 2011 12:56 pm

Както при всички животни и при поровете се развиват тумори от различен вид.По-често се срещат тумори на ендокринните жлези,кръвта и кожата.

Възникването на тумори в повечето случаи е свързано с генетиката,състоянието на околната среда,възрастта и храненето.Туморите са доброкачествени и злокачествени.
Злокачествените дават метастази във вътрешните органи(често това са белите дробове и черния дроб).За това при доброкачесвен тумор прогнозата в повечето случаи е благоприятна,а при злокачествен зависи от стадия на заболяването.

За поставяне на точна диагноза се взима материал за цитологичен анализ,а при нужда и хистологичен.Ако тумора е доброкачествен се премахва хирургично.Ако тумора е злокачествен се прави рентгенова снимка и УЗИ на черния дроб за метастази.
Ако няма метастази,може да се премахне хирургично,но с по-широка ексцизия.В бъдеще при такива тумори може да се наложи химотерапия.След премахване на тумора се прави хистологичен анализ за потвърждаване на диагнозата.

Лимфома

Това е хематологично заболяване на лимфоидната тъкан.
Често се среща неоплазия,има 2 вида: лимфоцитна (при по-възрастни порове) и лимфобластна(при млади).
Клинично се проявява с увеличение на всички лимфни възли и засягане на вътрешните органи,в които се натрупват туморни лимфоцити.

За поставяне на диагноза се взима материал за цитология от лимфните възли,биопсия на костен мозък и лимфен възел за хистология.

Лечение: възможно е хирургично премахване на далака и бъдеща химиотерапия.Преди всяка химиотерапия се дава кръв за клиничен анализ.

Тумор на надбъбречните жлези

Тумори на надбъбречни жлези са обичаен проблем за пора по-възрастен от 3 год.Жлезите са близо до бъбреците и изработват много важен за организма хормон.Тези тумори може да бъдат както доброкачествени,така и злокачествени,но във всеки случай симптомите на заболяването са сходни вследствие производството на огромно количество хормон.Заболяването прогресира бавно,и болното животно може да преживее 2 или 3 год.след появата на симптомите.

Симптоми

Един от първите признаци на заболяването -това е оплешивяване.То може да започне от опашката,гърба,страните,корема,но космената покривка на муцуната и на краката остава.На плешивите места кожата става по-тънка,за болните животни е характерна мускулна дистрофия,за това става видим гръбначния стълб,тазовите кости,ребрата,настъпва явна голяма загуба на тегло.При женски заедно със заболяването се появяват симптоми на еструс,даже ако са били кастрирани,благодарение на отделяните полови хормони от тумора.При мъжките има признаци на кистозно увеличение на простатата,което може да бъде причина за трудно уриниране.

Лечение

Най-разпространеното лечение е операцията,ако тумора е доброкачествен,или ако е злокачествен и не расте повече,хирургичната намеса може да реши проблема.Космената покривка,теглото и нивото на активност ще се върне в норма няколко седмици след операцията.Операцията включва анализ на коремната стена и премахване на поразените надбъбречни жлези.Първата жлеза е разположена близо до голямата вена-основната коремна вена,която прави операцията по премахване на надбъбречните жлези не много трудна технически.Поради увеличения риск понякога не се премахва дясната жлеза напълно.В случаи,когато операцията е невъзможна или неудачна,може да се пробва с Лизодрен,но това лекарство ще помогне да се намалят симптомите на заболяването само временно.

Инсулинома

Това е тумор на панкреаса.
Клинично се проявява с хипоглекимия(намаляване на кръвната захар в кръвта).
В резултат често се развива депресия,слабост на задните крайници,слюноотделяне,скърцане със зъби,отказ от храна,отслабване,може да има конвулсии.

За поставяне на диагноза се измерва нивото на кръвната захар 4 часа след хранене(ще бъде силно понижена) и нивото на инсулина(ще бъде силно повишено).За уточняване на диагнозата може да се направи УЗИ на панкреаса,но това ще бъде само информативно в случаите,ако има големи тумори.

Лечение: медикаментозно и хирургично.Назначават се хормонални препарати,вазодилататори,диета.Добър ефект се постига при комбиниране на хирургия с консервативно лечение.

Тумори на кожата

Към тях се отнасят мастоцитома,аденома,хемангиома,епителиома,папилома.
Срещат се много често,особено при стари животни.
За поставяне на диагноза се взима материал за цитология.
Лечението е хирургичо.

Тумори на опорно-двигателния апарат

Тумор на костта(остеома)

Това е доброкачестен тумор на костната тъкан,може да възникне на костите на черепа и крайниците.
След цитологичния анализ и по показания е възможно премахване.

Хондрома и хондросаркома

Това е тумор на хрущялната тъкан.
Възниква често в края на опашката.По възможност се премахва(провежда се ампутация на опашката).

По-рядко се срещат тумори на пикочно- половата система,дихателната,нервната,сърдечно- съдовата и храносмилателната системи.Във всеки случай са необходими слециални изследвания,след които лекаря ще може да назначи правилно лечение.

http://vetspb.ru/specializaciya/onkolog ... _u_horkov/
http://www.veterinarka.ru/content/view/124/59/1/2/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки