Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на зъбите

Заболявания на зъбите

Мнениеот meri » Чет Сеп 29, 2011 5:33 pm

Поровете страдат от заболявания на устната кухина много повече,отколкото другите животни.Най-честия проблем е гингивита,счупвания на зъбите и пулпит в резултат на прекомерно износване и експозиция на пулпата.

Тъй като устната кухина при пора не е голяма,подхода и достъпа до нея е ограничен.Например,използването на четка като активно профилактично средство е невъзможно.За предовратяване на заболяванията насочете усилията си към подобряване на естествените фактори,като самопочистване,имунитет,профилактика на травматизма и прекомерното износване на зъбите.В тази връзка обърнете особено внимание на храненето.Неприемливо е да използвате пилешки шийки,глави и кости.По природа поровете имат силни челюсти и тънък зъбен емайл.Това обяснява разпространението на така наречените плоски фрактури на четвъртия горен предкътник.Често се среща при млади животни,тъй като твърдите тъкани на зъбите не са достатъчно здрави.При такива фрактури протича или нарушаване на емайла и попадане на храната директно под венеца,или откриване на зъбната кухина и развитие на пулпит.Без лечение този зъб умира.

Когато поровете се опитват да излязат от клетката,гризат металните пръчки,което води до прекомерно износване на емайла,страдат кучешките и вторите премолари.Нарушение функцията на бъбреците,заедно с намален имунитет води до размножаване на микроорганизми в лигавицата,използващи натрупаните в тъканите продукти на протеиновата обмяна като фактор на растежа.Като резултат се развива гингивит и стоматит.

За да запазите зъбите на вашия пор,следвайте съветите:

Въз основа на особеностите на тези животни,се препоръчва използването на суха готова храна или специално подбрана храна.Структурата на сухата храна е такава,че при дъвчене на гранулите протича самопочистване на емайла от мекия налеп.Това се отнася само за храната с използване на особена технология,проверена и одобрена от специалисти-стоматолози.Могат да се различават по знака на опаковката.

Клетката трябва да бъде достатъчно просторна,за да удовлетвори нуждата от движение на животното,в противен случай трябва да служи само за временно местообитание.

Важно е да посещавате вет.лекар ежегодно.При плановата ваксина можете да направите допълнително изследване - анализ на кръв,урина и фекалии.Не пренебрегвайте тези препоръки,това ще осигури добро здраве за вашия любимец.

Пулпит- причини за пулпит могат да бъдат експозиция на пулпата вследствие кариес,счупване на зъб,преход с парадонтално възпаление с периодонтит.Наблюдават се остри и хронични,асептични,гнойни,гангренозни и грануломатозни.
Трудно се диагностцира,защото липсват преки симптоми.Животното не ползва зъбите от болната страна,защото всяко докосване причинява болка.

Периодонтит- корените на зъбите се съединяват с костната тъкан на челюстта с помощтта на съединителна обвивка,която се нарича периодонт.
Контузии,счупвания на кости,преход от възпаление на венците или пулпата е причина за възникване на заболяването.Според характера може да бъде остър и хроничен,асептичен,гноен.
Диагнозата също е трудна,венците се подуват около зъба,болезненост при палпация,процеса може да премине на костната тъкан,като причини гноен остеомиелит.

Стоматит- възпаление на лигавицата на устната кухина.Причини: прием на гореща храна,дразнещи течности,смяна на зъбите,рани на лигавицата от кости или остри предмети.Вторично стоматит може да възникне при чума,заболявания на стомаха,червата,отравяне.
Животното поема внимателно храната,дъвкането е затруднено,наблюдава се слюнотечение,повишена жажда.При язвен стоматит поражението на лигавицата започва от венците.Те са оточни,кървят,в бъдеще се образуват язви.
Гангренозния стоматит по-често се среща при малките и се характеризира с умъртвяване на лигавицата и лежащата под нея тъкан с едновременно поражение на устата,свободната част на езика,бузите.Температурата на тялото може да се повиши,от устата излиза зловонна миризма,устата е подута,наблюдава се обилно слюнотечение.На лигавицата след отока се образуват струпеи,а в бъдеще- язва.
На болното животно се осигурява обилно хранене,дават се супи,витамини.
Ветеринарен лекар назначава лечение.

http://pitomec.ru/articles/vermin/lechenie/336
http://хорькидв.рф/index.php?option=com_content&view=article&id=237:2011-01-31-10-08-00&catid=38:2011-01-15-04-54-16&Itemid=121
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на зъбите

Мнениеот OAKFINGERS » Пон Ное 28, 2011 4:48 pm

Грижа за зъбите на пора

Вашият пор има 34 зъба, когато достигне до зряла възраст. Малко по-повече от котка (30) и малко по-малко от куче (42).

Грижа за зъбите вкъщи
Най-добрият начин да поддържате зъбите на Вашия пор здрави е да не го храните с меки храни. Можете да им давате от време на време, но не и като редовна част от диетата му.
Ако го храните с хрупкава храна, ще намалите количеството зъбен камък, което се натрупва по зъбите на Вашия любимец.

Как да се справим със зъбния камък?

Дори и с най-добрата диета, зъбният камък рано или късно ще започне да се трупа по зъбите на пора. Ако имате дълги нокти и сте склонни да го направите, можете да остържете много от този материал докато е още мек. Също така, можете да миете зъбите му с четка за зъби, предназначена за котки и малко паста за зъби за домашни любимци. Не се препоръчват клечки за зъби и други малки предмети за почистване, защото могат да се отчупят и да бъдат глътнати. Започнете с грижата за зъбите от рано, за да успее любимецът Ви да привикне към нея. Обърнете внимание на страните на зъбите, които са по-близо до бузите, където се натрупва най-много. Четкайте внимателно и бавно.

Пародонтално възпаление:
Даже и с добра грижа, зъбният камък, рано или късно, ще причини възпаление на венците на пора. Когато достигне 6-годишна възраст, повечето порове имат този проблем. Дължи се на малки количества зъбен камък, който се натрупва под венеца и около зъба. Това натрупване причинява хронично раздразнение, което оцветява краищата на венците в ярко червено. Бактериите използват тези места, за да се разпространяват по-бързо. С времето, линията на венеца ще се отдръпне, като ще открие по-мекия зъбен материал (дентин). Този проблем, също така, предизвиква и силен и лош дъх. Може също да причини и лигавене. Тези места същ прокървяват лесно. Вашият ветеринар може да контролира този проблем като почиства зъбите на Вашия любимец. Това може да се направи като се ползват зъболекарски инструменти и ултразвукова апаратура. Техниката е безопасна, но любимецът трябва е упоен, за да се направи, а лицата, които го правят трябва да имат опит в анестезията на порове, не само на кучета и котки.

Ако пародонталното възпаление не се лекува, инфекцията от венците може да се разпростре и до сърцето, черния дроб и бъбреците, като причини сериозни здравословни проблеми. Това се случва, когато голямо количество бактерии се откъснат и навлязат в кръвоносната система.

Нащърбен или счупен зъб:
Нащърбените или счупени зъби са доста често явление при поровете. Обикновено горните кучешки зъби се чупят докато животното дъвче теловете на клетката. Поровете имат навика да ги захапват и да дърпат силно. Когато това се случи, зъбът трябва да бъде прегледан от ветеринар, за да види дали пулпата (нервът) не се е оголила. Понякога тези зъби се износват от самото дъвчене.
Няма много регистрирани инфекции от счупен или износен кучешки зъб. Това донякъде е така, защото пулпата при поровете е с малък диаметър и е къса. Ако счупването или износването е три четвърти от видимата част на зъба, зъбът трябва да бъде изваден и запечатан. Ако това не се направи, то челюстта на животното ще бъде обхваната от инфекция. Ако това се е случило, често се появява малка костна бучка на лицето, точно отдолу (или отгоре) на зъба.
Ако е останало достатъчно от зъба и коренът не се е показал, то той може да бъде изравнен и полиран. Възможно е да се направят канали за корен и да се добавят изкуствени корони, но те не са препоръчителни. Няма медицинска необходимост от тях. Ако се прави с естетическа цел, то е за удовлетворение на стопанина, не на пора.

Източник: http://www.2ndchance.info/ferretteeth.htm
Превод: OAKFINGERS
"Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език!"
Аватар
OAKFINGERS
В пасажа
 
Мнения: 651
Регистриран на: Нед Мар 06, 2011 3:27 pm

Re: Заболявания на зъбите

Мнениеот OAKFINGERS » Вто Ное 29, 2011 11:46 am

Зъбни дефекти и кариеси:
Когато са налични зъбни дефекти, това означава, че порът е бил болен или недохранван когато постоянните зъби са се развивали. Това може да са петна, бразди и пръстени. Петната също се появяват когато животното е приемало тетрациклин по време на растежа им.

Зъби и цялостно здраве:
Всяко заболяване, което отслабва здравето на пора Ви увеличава вероятността за заболяване на венците. Често се случва при порове със заболявания на надбъбречните жлези, черния дроб и бъбреците, както и при рак. Така че най-напред трябва да се изследва цялостното здраве на любимеца.

Зъбни проблеми при бебетата порове:
При поровете в незряла възраст смяната на зъбите често е придружена със силен дъх. Възможно е и да са трескави. Това е естествен феномен. Можете да купите бензокаин, съдържащ лекарство за малки със сменящи се зъби, и да го втривате във възпалените венци. Използвайте много малко количество, съответстващо на големината на Вашия малък любимец.

Дентални лакомства:
Не всички порове обичат лакомства за дъвчене. Но ако обичат, това е чудесен начин за поддържане на зъбите и устата в добро състояние. Уверете се, че те са предназначени за порове или сходни на тези:
Но внимавайте те да не надвишават 10% от диетата на пора.

Заседнали в устата неща:
Понякога чужди предмети като пръчки или играчки засядат в устата на пора между двата кучешки зъба. Тези животни често държат устата си частично отворена. Могат да бъркат с лапа в устата си. Може да им тече слюнка. Може конец да се оплете около зъбите им. Когато това се случи, трябва да се отстрани с форцепс. Уверете се, че порът вече няма достъп до подобни предмети, защото следващият път може да се окаже в много по-сериозна ситуация – запушени черва.

Скъсяване зъбите на пора, за да спре да хапе:
Това не е добра идея. Ако порът Ви хапе, трябва да намерите психологическата причина, лежаща в основата и да работите върху нея. Отстраняването или изрязването на кучешките му зъби е като отстраняване батериите на детектора за пожар, за да не издава звук. Ако това е направено на Вашия пор и се е разпространила инфекция от този зъб към корена или венците, зъбът трябва да бъде изваден.

Източник: http://www.2ndchance.info/ferretteeth.htm
Превод: OAKFINGERS
"Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език!"
Аватар
OAKFINGERS
В пасажа
 
Мнения: 651
Регистриран на: Нед Мар 06, 2011 3:27 pm

Re: Заболявания на зъбите

Мнениеот meri » Вто Ное 29, 2011 6:41 pm

Натрупване на плака при 2 годишен пор,която не влияе на венците и не изисква стоматологична профилактика.Изисква се правилно хранене и почистване на зъбите.
Изображение

Умерено натрупване на зъбен камък с умерен гингивит.Почервеняването показва за наличие на възпаление на венците и е възможен ранен стадий на пародонтит.
Изображение

По-обширно натрупване на зъбен камък,гингивит и възпаление на венците,което свидетелства за пародонтит.Съществува също възпаление на вътрешната страна на горната устна,където контактува с възпалените венци.
Изображение

Чуждо тяло между небцето и кътниците на горната аркадна част.
Изображение

Най-честите стоматологични заболявания при поровете са пародонтит и счупен зъб.
Заболяването пародонтит и инфекция на венците,костите на челюстта,съединителната тъкан- това са най-честите причини за загуба на зъбите,разпространени при старите животни или тези,които се хранят с мека храна.

Порове,които се хранят с мека храна рискуват разитие на пародонтит,за това към храната трябва да се добавя и суха храна.Храненето с кости не е добра идея,защото пора може да си счупи някой зъб.

Потъмняване на зъба
Изображение

http://hori.ru/_ph/7/2/481289991.jpg

Счупен зъб
Изображение

http://sibferret.ru/dir/s/1/17-1-0-225
http://forum.moihorek.ru/thread.php?threadid=127
http://horeman.ru/forum/27-3663-3
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Порчета - Фретки