Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболяване на сърцето при пора

Заболяване на сърцето при пора

Мнениеот meri » Съб Окт 01, 2011 4:12 pm

Заболяването на сърцето често се среща при домашните порове.Първите симптоми се наблюдават на 3-4 год.възраст.Най-разпространени са дилатационната кардиомиопатия,но също се среща хипертрофична кардиомиопатия, засягане на клапанния апарат и дирофилариоза.Основно това са придобити заболявания на сърцето.

Клинични симптоми

Могат да бъдат различни,безсимптомни или да се развие сърдечна недостатъчност.При старите порове се развиват едновременно няколко заболявания(кардиомиопатия,инсулинома и хиперадренокортицизъм).Често поровете се водят на лекар с вече явни симптоми на застойна сърдечна недостатъчност,сънливост,намален апетит,понякога повръщане и кашлица.Понякога тези симптоми са съпроводени с увеличена коремна стена(вследствие асцит),а при някой порове движението на тазовите крайници се затруднява.
При преглед се открива:

- Слаб пулс(което води до натрупване на течности в гръдния кош,затруднено дишане и обща слабост).Също може да доведе до увеличаване на далака и черния дроб,натрупване на течности в коремната кухина, за това корема може да бъде подут.

- Хипотермия (температурата на тялото е по-ниска от 38С).

- При аускултация на гръдния кош често се откриват пансиастоличен шум,аритмия и ритъм-галоп.

Диагностика

При подозрение за заболяване на сърцето трябва да се проведат диагностични изследвания.Има задължителни и допълнителни изследвания за поставяне на точна диагноза.
Към задължителните се отнасят: рентеново изследване на гръдната и коремна кухина,УЗИ на сърцето,ЕКГ и тест за скрита инвазия на филарии.
Към допълнителните изследвания се отнасят клиничните и биохимични анализи на кръвта.

Кардиомиопатия- това е заболяване на сърдечния мускул,което води до влошаване на работата на кръвната "помпа" и в крайна сметка към сърдечна недостатъчност.
При поровете се срещат две форми : дилатационна и хипертрофична.

Хипертрофична кардиомиопатия- среща се по-често.Сърцето на пора се увеличава на размер.Характеризира се със значително увеличаване на дебелината на стената на камерата по отношение на обема на кухината.Хипертрофията често е асиметрична,предимно се засяга интервентрикуларната преграда.Характерно е неправилно,хаотично разположение на мускулните влакна в миокарда.
При заболяване при поровете не се наблюдават никакви особени признаци,такива животни започват да се уморяват бързо.Понякога в белите дробове започва натрупване на течност,от което се появява задух.

Дилатационна кардиомиоатия- най-разпространеното заболяване при поровете.Етиологията е неизвестна.По време на поставяне на диагноза повечето порове са на повече от три години.Характерно е нарушение на контрактилната функция на сърдечния мускул(миокарда) с изразено разширение на сърдечната камера.
Възникването на заболяването се свързва с генетични фактори,доколкото е семейно заболяване.Не по-малко значение имат и наблюдаваните нарушения на имунната регулация.Заболяването се проявява неочаквано,веднага преминава в остро състояние.

Прогноза

Порове с диагноза хипертофична кардиомиопатия при съответното лечение и грижи могат да доживеят много месеци.Те се нуждаят от постоянен вет.контрол.
Порове с диагноза дилатационна кардиомиопатия не живеят дълго.Обикновено смъртта настъпва внезапно.Прогнозата е неблагоприятна.

Лечение

Продължителността на живот при порове болни от кардиомиопатия не е голяма,но лечението може ефективно да намали симптомите и да увеличи срока на живот за достатъчно дълъг период.

Лекарствата се назначават само от ветеринарен лекар,индивидуално за всеки пор.

Изображение

http://www.nvet.ru/rodents/61-bolezni-s ... orkov.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки