Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Алеутска болест при пора

Алеутска болест при пора

Мнениеот meri » Съб Окт 01, 2011 5:45 pm

Алеутската болест съвсем не е ново заболяване при поровете.Първо тя е била диагностицирана при порове в края на 60-те год.В началото заболяването е било диагностицирано предимно при алеутските норки,откъдето и наименованието.Изследванията показали,че на заболяването са подложени поровете,енотите,скункса.В днешно време заболяването е разпространено сред домашните порове по цял свят.

Причинителя на заболяването се отнася към щама на парвовируса.Съществуват четири щама на заболяване при норките,различни по вирулентност,освен това се предполага,че съществува специфичен щам при поровете.Причинителя се отделя във външната среда с кръвта,фекалиите,урината,слюнката и други течности.Заразяването протича вътреуторбно,орално,чрез кожата(при ухапване) и аерогенно(по въздушно-капков път до 1 м),също така може да се предава чрез предметите (клетка,купи,постелки и т.н.),дрехи и ръцете на хората.Вируса се запазва в околната среда до две години.

Не всички порове,които са били в контакт с носителя на вируса се заразяват и не всички вирусоносители отделят вируса.Но във всеки случай всеки пор при който е изявен вируса трябва да се разглежда като потенциален източник на заразяване и трябва да бъде отделен от здравите.Най-възприемчиви към вируса са младите животни,те лесно се заразяват и заболяването протича остро.

Патогенеза

Попадайки в организма,парвовируса причинява имунна реакция, в резултат на която се синтезира голямо количество плазмени клетки.Тези клетки инфилтрират различни органи: бъбреци,черен дроб,причиняват хиперплазия на жлъчните пътища и портален хепатит,стомашно-чревния тракт,причиняват лимфоплазмен гастроентерит,тимус,далак,лимфни възли.

Симптоми

Заболяването се характеризира с хронично протичане.Вируса,който се намира в организма се активира,ако животното е понесло стрес или е болно,самия парвовирус не е вреден за организма,голямо количество антитела изработени от имунната система отговарят за неговото присъствие,води до системен васкулит,бъбречна и чернодробна недостатъчност,подтискане на костния мозък и смърт.Заболяването няма специфични симптоми,клиничната картина зависи от това какви органи са засегнати.

Неспецифични клинични признаци: летаргия; отказ от храна; хронична загуба на тегло; атаксия; парапареза; кашлица; анемия; тромбоцитопения; хепатомегалия; спленомегалия; мембранозен гломерулонефрит.

При заразените женски често се наблюдава аборт,раждане на мъртви бебета,смърт на новородените в първите дни.

Началото на клиничната проява не може да се прогнозира.Няма метод за определяне дали вируса е положителен и дали пора ще прояви клинични признаци и ако -да, кога и в каква степен.Също така клиничните признаци не се проявяват или се проявяват след няколко години.
Някой порове даже могат след известно време да се върнат в негативен статус.
Ако се появят клинични признаци,заболяването прогресира бързо и смъртта настъпва след няколко месеца.Известни са случаи,когато смъртта на пора е настъпила внезано,без предварителна проява на клинични признаци.

Диагностика

При всеки пор,страдащ от хронична загуба на тегло по неизвестна причина,трябва да се включи диференцилна диагностика за алеутска болест.

Окончателната диагноза може да се постави посмъртно.

Основания за подозиране на алеутска болест при тестване са: количество на глобулин повече от 20% от общия белтък в кръвта и нивото на общия белтък в кръвта повече от 75г/л; положителен серологичен тест; цитологично изследване на тъкани:черен дроб,бъбреци,далак,получени чрез биопсия.

Лечение- няма.Провежда се симптоматична поддържаща терапия.

Контрол над разпространението на инфекцията

Своевременно тестване на пора и ограничаване на контакта на здравия пор с вирус-положителни.

Ежегодно поровете трябва да преминават тестове.Ако вируса не е открит,пора трябва да контактува само с тествани животни,с негативен резултат.
Избягвайте контакти с вирус-положителни и непроверени порове.Ако пора е вирус-положителен,той трябва максимално да се изолира от здравите.
След разделяне на вирус-положителни и здрави порове,трябва да повторите теста на вирус-отрицателния пор не по-рано от 4 седмици,за да получите потвърждение за статута,а в бъдеще- ежегодно.
Тестване на инфектирани с вируса порове също се провежда ежегодно,тъй като могат да се върнат в негативен статус на антитела.

http://goldenferret.ru/index.php?option ... 42&lang=en
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки