Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Увеличение на далака при пора

Увеличение на далака при пора

Мнениеот meri » Съб Окт 01, 2011 9:23 pm

Увеличението на далака е един от най-актуалните въпроси във вет.медицина за поровете.Най-важната функция на далака е имунната.Тя се изразява в преработката на вредните вещества,почистване на кръвта от различни чужди агенти(бактерий,вируси).Далака улавя и унищожава ендотоксините,неразтворимите компоненти на клетката детрит при изгаряне,травми и други увреждания на тъканите.
Далака участва активно в имунния отговор- неговите клетки разпознават чуждите за организма антигени и синтезират специфичните антитела.

Далака съхранява кръвта- в организма на някой видове в далака се пази до 15-20% от общото количество кръв в резерва,и при нарушение на изтичането кръвта е способна да изхвърли в съдовото русло натрупаната кръв.Филтрационната функция се осъществява във вид на контрол над циркулиращата в клетките кръв.Това предимно се отнася за еритроцитите,както застаряващите,така и дефектните.Доказано е, че далака притежава по-добра способност от черния дроб,да разпознава по-малко дефектните клетки и да функционира като филтър.В далака протича отстраняване на еритроцитите,без да унищожава самите клетки.Увеличението на далака и атрофията водят до повишено съдържание на тези клетки в кръвта.Особено ясно показва увеличение броя на сидероцитите след изваждане на далака,и тези промени са устойчиви,което показва специфичността на дадената функция на далака.

Далака реутилизира желязото от разрушените еритороцити,превръща го в трансферин,т.е. далака взема участие в обмяната на желязото,синтезира протеините и албумина,глобина(протеинов компонент на хемоглобина),фактор VIII на кръвосисърване.Важно значение има участието на далака в образуването на имуноглобулин,което се осигурява от множество клетки,които произвеждат имуноглобулини,вероятно от всички класове.

При много видове,също и при поровете,далака взима активно участие в хемопоезата,особено при плода.
При възрастните произвежда лимфоцити и моноцити.

Причини

Само в 5% от случаите на увеличение на далака е следствие от тумори,най-разпространена от тях е лимфосаркомата.Най-честата причина за увеличение на далака при поровете е съсредоточаване на голямо количество развиващи се бели и червени кръвни телца.

Инсулиномата,кардиомиопатията,неоплазия на надбъбречните жлези,Алеутска болест,еозинофилен гастроентерит,хиперспленизъм и др.

Симптоми

Увеличение на корема,анорексия,загуба или намаляване на апетита,треска, висока температура, летаргия, апатия, депресия, болка при натискане върху корема.

Лечение

Далака не е жизнено важен орган за пора- те добре понасят премахването му и това е доста честа операция.Но съществуват случаи,когато може да се мине без премахване.

Разбира се, далак засегнат от лимфосаркома или други тумори,трябва веднага да се премахне.
За да се диагностицира тумора,под лека наркоза се прави пункция.При последваща биопсия се определя дали тумора е или е свързан с пролиферация(прекомерно разрастване) на незрели кръвни елементи.

В ситуации,когато неоплазмата не е открита,"за" и "против" премахване на далака се обсъжда с лекаря.Ако животното има увеличен далак,и няма признаци за заболяване или дискомфорт,по-безопасно е далака да не се премахва.Ако се наблюдава летаргия,лош апетит,намаляване на активността,по-добре да се премахне далака.
И ако далака е силно увеличен,а животното е много активно,съществува риск от разкъсване на далака и в такъв случай също трябва да се премахне.

http://pitomec.ru/articles/vermin/lechenie/339
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки