Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижа за пора по време на заболяване

Грижа за пора по време на заболяване

Мнениеот meri » Чет Окт 06, 2011 6:51 pm

Болния пор трябва да се изолира,поставете клетката на спокойно и затъмнено място.В никакъв случай не трябва да поставяте клетката на течение или много близо до отоплителни прибори.

При инфекциозни и паразитни заболявания трябва по-често да сменяте постелката в клетката и ежедневно да дезинфекцирате клетката и оборудването.

Болния пор трябва да пие повече вода.Ако животното не е в състояние да пие вода само,наливайте бавно капка по капка в устата с помощта на спринцовка без игла.
Някой антибактериални препарати заедно с патогенната микрофлора убиват и полезните,в резултат храната не се усвоява добре и пора може да получи стомашно разстройство във вид на диария.За това специалистите препоръчват да не давате на пора антибактериални препарати без сериозен повод.
Антибактериалните препарати трябва да се назначават само от лекар,а курса на лечение се провежда под строго лекарско наблюдение.

Стопанина на болния пор трябва да знае,че антибиотиците оказват лечебен ефект чак след 2-3 дни от началото на приема и състоянието на животното не трябва да се влошава.Ако след това време не се наблюдава промяна в състоянието,препарата трябва да се смени,но разбира се САМО от ветеринар.
При лечение на пора с антибактериални препарати е важно да се придържате към правилната дозировка: предозирането или въвеждането на недостатъчно количество лекарство може да влоши протичането на заболяването.

Назначените препарати могат да се въвеждат по два начина: орално(през устата) и перорално( с инжекции).

Повечето орални антибактериални препарати се отпускат във формата на суспензия с приятен вкус и поровете ги приемат без съпротива.Такива лекарствени средства се отмерват със спринцовка без игла,след което канюлата на спринцовката се въвежда в устата и внимателно се натиска буталото.Въпреки,че оралните препарати са удобни за употреба,те оказват отрицателно въздействие на храносмилателната система,унищожават микрофлората на червата.Именно поради тази причина вет. специалисти препоръчват антибиотика да се въвежда перорално.

Инжекциите с лекарствените препарати изискват определен опит.Антибиотиците се поставят мускулно.Когато се въвежда иглата,трябва здраво да държите животното,за да не се дърпа и да не нанесе травма на себе си и на стопанина си.

Независимо какво лечение е било назначено,трябва строго да изпълнявате всички лекарски препоръки.Не трябва да променяте по свое усмотрение дозировката и продължителността на приема на лекарствата,защото това може да влоши състоянието на животното.Ако не намерите в аптеката назначените медикаменти,лекаря ще ги замени с аналогични,но в никакъв случай не го правете сами без консултация.

Освен медикаментозното лечение,залог за бързо оздравяване са правилните грижи.Изключително важно е по време на заболяване да осигурите пълноценно хранене.Трябва да промените незначително диетата,въведете повече лесноусвоими продукти.Месото в този период трябва да се замени с птиче(пилешко,пуешко).Можете допълнително да давате нискомаслена извара,варени пилешки или пъдпъдичи яйца.

В никакъв случай не трябва да давате сурови яйца,също месо и риба.
Ако животното във връзка със заболяването има намален апетит,препоръчва се храната да се дава на малки порции няколко пъти на ден.Веднага след хранене прибирайте остатъците храна,за да предовратите развитието на патогенна флора.В период на заболяване некачествената или непрясна храна може да причини усложнения,за това отделяйте особено внимание на храненето в този период.

При неправилно хранене по време на заболяване пора може да развие авитаминоза,която да окаже негативно влияние на общото състояние и да попречи на бързото оздравяване.За това се препоръчва да давате допънително витаминни препарати.

Когато животното боледува,е много важно да не го притеснявате.Не трябва без необходимост да го галите и да го взимате на ръце,да разговаряте силно и да правите резки движения,които могат да го наплашат.Ако в семейството има малки деца,по-добре им забранете да контактуват с животното по време на заболяване.

Трябва да помните,че много заболявания са опасни за хората, за това спазвайте елементарни хигиенни навици: след смяна на постелката и пълнителя,почистване на клетката,лечебните процедури,задължително мийте ръцете си със сапун.

http://horeman.ru/news/2009-06-30-93
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки