Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Може ли да се дават хормонални препарати на пора?

Може ли да се дават хормонални препарати на пора?

Мнениеот meri » Съб Яну 21, 2012 3:04 pm

Това е доста често срещан въпрос.

Категорично не трябва да го правите.

Съществуват специални хормонални инжекции за прекъсване на еструса,но използването им е оправдано само тогава,когато женската е предназначена за развъждане,но поради някакви причини потомството в даден момент е нежелателно,или еструса е започнал по-рано от 6 месечна възраст,когато животното не е формирано до край и трябва да се почака с кастрацията.
Инжекциите НЕ ТРЯБВА да се правят по-често от веднъж в годината,защото се отразяват зле на здравословното състояние на животното.Още един недостатък на инжекциите- не са надеждни,еструса може да спре,но може да започне отново след 2 седмици.

Домашните порове са готови за чифтосване на възраст 5-7 месеца,но пълна полова зрелост достигат по-късно.През това време се появява изразена цикличност: периода на размножаване се редува с период на покой на половата система.

По време на еструс се увеличават тестисите при мъжките,променя се хормоналното състояние,което води до промяна в поведението.Животното започва да маркира с урина,неспокойно е,през цялото време търси женска,може да стане по-агресивен и непослушен,да престане да ползва тоалетната,да хапе стопанина си.

Миризмата се променя,става рязка и по-силна,за това едиствения изход е кастрацията.

След кастрацията мъжкия престава да маркира територията,миризмата изчезва.Не се отвлича от полови инстинкти и започва да отделя повече внимание на стопанина си,става по-послушен.

Еструса при женските започва на 5-7 месечна възраст и е 2 пъти в годината,въпреки че някой женски имат и по 3-4 еструса в годината.Признаците на започващ еструс е увеличаване на външната част на вулвата,която след 1-2 седмици почервенява и се увеличава.През това време женската маркира с урина,може да стане неспокойна,непослушна.

Особеност при поровете е,че ако няма чифтосване еструса не спира сам,а това може да продължи до няколко месеца и да премине в така наречения "продължителен еструс".Това се случва с 40-50% от женските.

По време на еструс в организма на женската се увеличава образуването на полови хормони- естрогени.При продължителен еструс повишеното ниво на естрогена води до подтискане на синтеза на левкоцитите и ертитроцитите в костния мозък.Недостатъчното количество левкоцити води до отслабване на имунитета,а недостига на еритороцити се проявява с апластична анемия- множество кръвоизливи във вътрешните органи,което често води до смърт.Симптомите на продължителен еструс са силно подтиснато състояние,оплешивяване на опашката и тялото.При липса на лечение,еструса завършва със смърт.

Такава особеност е свойнствена за поровете в плен,защото в дивата природа еструса почти винаги завършва сам,дори без чифтосване,без опасни последици.

За да не се развива постоянен еструс или трябва да чифтосате женската,или да използвате хормонални инжекции,или да я кастрирате.

Първия метод е приемлив в случаите,когато планирате потомство.Но ако женската е покрита по-рано от 15-я ден или на 30-40 ден от началото на еструса,има голяма вероятност да протече овулация без оплождане и след това да се развие лъжлива бременност.Това може да се случи и ако женската се покрие от кастриран мъжки.Лъжливата бременност е сериозен стрес за женската.

Хормоналните препарати за прекъсване на еструса оказват силно и непредсказуемо въздействие върху организма и не са безопасни.Такива инжекции могат да се правят само веднъж за сезон.

За прекъсване на еструса се използват и хормонални препарати,които се поставят интрамускулно не по-рано от 10-я ден след увеличаване на вулвата.Примерно 30 часа след въвеждане на препарата протича овулация.След няколко дни вулвата спада,намалява концентрацията на естрадиол,изчезва половото поведение.Развива се лъжлива бременност.

Ако не планирате да получавате потомство,най-добре я кастрирайте.Допустимо е да се кастрира по време на еструс,ако протича нормално,без усложнения.

http://forzverovod.0pk.ru/viewtopic.php?id=47
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки