Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да почистим ушите на пора

Как да почистим ушите на пора

Мнениеот meri » Нед Сеп 30, 2012 10:32 am

Слуха позволява на пора да възприема околния свят по-добре,отколкото зрението.Ушната кал се отделя интензивно,което може да повлияе на способността на поровете да чуват.Именно за това е много важно редовно да почиствате ушите на пора.Правете това два пъти в седмицата,въпреки че всичко зависи от конкретния пор- при някой порове това се прави веднъж на две седмици,при други е достатъчно веднъж в месеца.Ако ушите не се почистват редовно,се появява силна миризма,слуха се влошава,пора може да изпитва дискомфорт,освен това ушната кал е отлична среда за размножаване на акари.

Тъй като цвета на отделяната ушна кал(обикновено светло-кафява,оранжева или червеникава),а също нейното количество се различава,е сложно да се каже,кой е нормален.Количеството ушна кал също зависи от годишното време(през лятото,по време на линеене,по време на еструс при некастрирани животни се отделя по-активно).

Миризма от ушите,постоянно разчесване,почервеняване,оток,могат да означават наличие на инфекция или повреждане на ушите.

Преди да постъпите към почистване на ушите,трябва да осигурите памучни тампони и средства за почистване на ушите.Съществуват различни средства за почистване на уши: едните добре почистват ушната кал и замърсяванията,други- са лечебни и почистват ушните канали.Във всеки случай първо се консултирайте с ветеринар при избора на средства.

Повечето порове не обичат,когато им почистват ушите,за това първите няколко пъти е сложно да го правите.Някой порове се примиряват и привикват към процедурата.Други се борят до последно.В такъв случай ще ви е необходим помощник,който да държи пора по време на почистване.Може да ви помогне и някое лакомство.Надеждната фиксация е много важна,за да не получи пора някоя травма.Най-лесния начин да го удържите е да го хванете за козината зад врата.

Фиксирайте пора.Никога на въвеждайте нещо в ушния канал без подходящо фиксиране.Не използвайте за почистване остри предмети,които могат да наранят тъканите,покриващи ушния канал и да повредите тъпанчевата мембрана.

Капнете лосион в ухото или друго почистващо средство.С помощта на памучен тампон започнете да почиствате ухото с движения,насочени навън,към изхода на ушния канал.Почиствайте изключително внимателно,защото ушите са много чувствителни.Прекалено интензивното почистване може да доведе до повреждане на тъканите на ухото.Не трябва да почиствате ушите с клечка за уши по-далече отколкото се вижда ухото.

Лекарствените средства се поставят само в чисти уши.Капките се поставят като леко се издърпва ухото.След като канала е частично запълнен,леко се масажира основата на ушния канал.Позволете на пора да изтръска глава.

За да почистите ушите е необходима клечка за уши.Не използвайте суха клечка- тя дразни чувствителната кожа на ухото.
Използвайте разтвор,който е безопасен за употреба при малки котенца или зайци.Не използвайте препарати предназначени за изсушаване на ухото,не използвайте спирт,който може да унищожи тъканта на ухото.Минералното масло само ще добави мазно натрупване в ухото на пора,така че не се препоръчва.Кислородната вода може да се използва от време на време,но тя изсушава ухото.В спешни ситуации можете да навлажните тампона с вода.Препоръчва се да почиствате ушите и след баня,за да се уверите,че са премахнати всякакви остатъци от сапун.

Не натискайте памучния тампон в ушния канал,дори ако видите ушна кал в канала.Ако тампона стане твърде мокър и оставя от разтвора,леко попийте излишната течност със сух тампон,напоен с дезинфектант.

Изображение Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=8g5zTmixKrI

http://ferretclub.ru/page-id-61.html
http://goldenferret.ru/index.php?option ... &Itemid=38
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки