Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Запушване и почистване на перианалните жлези при пора

Запушване и почистване на перианалните жлези при пора

Мнениеот meri » Сря Дек 11, 2013 9:51 pm

Аналните жлези са торбички с жлези, разположени близо до стените на ректума. Премахвайки ги, вие ще се избавите от това, че когато пора се изплаши, престава да изпуска особен секрет. Миризмата не е приятна, но е търпима. Пора не използва често тези жлези, за да се прави операция по тяхното премахване. Но, поровете не са плюшени играчки, те имат особена, природна миризма, така че премахвайки аналните жлези, подкожните продължават да функционират както преди.

Особено рязко мирише козината по време на половото съзряване, тестисите активират подкожните жлези, козината започва да мирише силно за привличане на партньор. Но това изобщо не е свързано с аналните жлези. Тази миризма може да се намали, ако кастрирате пора.

Премахването на аналните жлези не е проста операция, след която пора често получава усложнения, болка. Ако няма причини за премахването на перианалните жлези, не трябва да се премахват.

Нормално перианалните жлези се освобождават от секрета при всяка дефекация и могат да се изпразват при стрес и активни движения.

Често стопаните на порове задават въпроса, трябва ли да премахват перианалните жлези на животното. На този въпрос има противоречиви мнения. Защо да премахвате миризливите жлези: мнозина смятат, че премахвайки жлезите, завинаги ще се избавят от мускусния аромат на пора. Но хората често бъркат понятието анални жлези и подкожни жлези, които се намират по цялото тяло на пора.

В тази статия ще поговорим за медицинските показания като запушване на перианалните жлези при пора.

Перианалните жлези- това е особена група кожни жлези при бозайниците, разположени около ануса. Отделяното от тях вещество често е гъсто и има неприятна миризма, то се използва от хищниците за отблъскване на враговете или за привличане на противоположния пол, използвайки това вещество, животните също маркират територията си, на която живеят.

Причини за заболяването

В домашни условия пора, ако е здрав сам почиства жлезите си по естествен път, непроизволно по време на дефекация, по време на игра, а понякога, когато се е отпуснал в ръцете ви.

Но ако вашият пор:
- има здравословни проблеми;
- неправилно се храни;
- има наследствена патология, при която животното може да бъде родено с тесен лумен или камера и т.н.

При определени условия перианалните жлези бързо могат да се препълнят със секрет, а това може да стане причина за възпаление на жлезите, защото често отсъства пълноценно излизане на секрета от жлезите.

Профилактика


Следете дали пора почиства жлезите си самостоятелно, а ако чувствате, че перианалните му жлези набъбват, трябва да се обърнете към лекар, за да ги почисти. При необходимост почистването се провежда на 3-4 месеца и тогава няма да има проблеми.

Симптоми


Набъбнали жлези, при възпаление пора се влачи по дупе по пода или дълго ближе възпаленото място.

Лечение

В началото трябва да се почистят жлезите, но трябва да бъдете сигурни, че жлезите са възпалени и трябва да се почистят. Ако подобен случай се повтори, е необходима опреция по тяхното премахване. И ако ви безпокои само едната жлеза, трябва да се премахнат и двете.

Запушване на перианалните жлези не се случва просто така, и това може да говори за това, че животното има и други заболявания, трябва да се обърнете към ветеринар за изследване на животното.

Как се почистват жлезите

Изображение

В случай на опасност поровете пръскат секрет с неприятна миризма от жлезите. В домашни условия е по-спокойно, отколкото в дивата природа, нашите любимци може да не могат да използват това средство за защита и може да се получи застой на секрета. Трябва да опипвате жлезите, те се намират отстрани на ануса. Ако се напипват грахчета, или по-големи, време е за почистване.

Нашият съвет- нека това да се прави от ветеринарен лекар.

Не се препоръчва процедурата да се прави по-често от веднъж на 3-4 месеца, или в случай на необходимост.
Намираме жлезите и внимателно от двете страни на ануса внимателно, с възглавничките на пръстите (в никакъв случай с ноктите) изцеждаме жлезата. Това трябва да се прави в далечния край, а не от средата на жлезите по посока на задника. В никакъв случай не прилагайте сила!!! Ако нищо не потече, обърнете се към ветеринар. Иначе можете да повредите жлезите, след което да е необходима спешна операция. За това не се опитвайте да ги почиствате сами, ако нямате опит.

Ако на задника има почервеняване или оток, е започнало възпаление, в този случай не почиствайте самостоятелно жлезите, а заведете пора на лекар.

http://www.horek.biz/
http://vk.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Порчета - Фретки