[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заселване на фермата
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заселване на фермата

Заселване на фермата

Мнениеот meri » Съб Авг 13, 2011 4:47 pm

Направили сте формикариум,значи е дошло време да помислите за мравките.

Важното е КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ- това е да не разкопавате вече формирана колония.

1.Това е много сложно.
2.Вероятността да намерите майка е много малка.
Ще бъде още по-лошо,ако я нараните по някакъв начин при разкопаването,а да държите колонията без кралица няма смисъл.
3.За какво да разрушавате дома на мравките,който са строили няколко години?

По-добре хванете майката по време на полет,или си я осигурете от специалисти(което е за предпочитане),които имат опит в отглеждане на мравките.
Изображение

Характерна черта на повечето видове са развитите летателни гръдни мускули(за разлика от работниците) и големия корем.
Изображение

На първо време не е задължително да познавате мравките по вид,трябва поне да умеете да разпознавате визуално майката по тези характерни признаци.Майката може да хванете в природата по време на полет,за това трябва винаги да сте готови.Ако не успеете да хванете оплодена майка,можете да я вземете от хора,които се занимават с мирмекология.

Не взимайте мравки с крила,наличието на крила е признак,че майката не е оплодена и няма да снесе яйца.След полета младата женска се спуска на земята,премахва крилата си и започва да търси място за основаване на гнездо.В този момент трябва да хванете една или няколко от тях.Не трябва веднага да поставяте майката във готовия формикариум- това затруднява грижите.По-добре поставете майката в епруветка,напълнена с влажна пръст или специални ядра.Запълнете ядрата със пръст или гипс(алабастър).

Млада колония
Изображение

Формикариум с арена
Изображение

Изображение

Снасянето на яйцата започва примерно няколко дни след полета.През това време е важно да следите нивото на влажност(90-95 С).Първите работнички се появяват след 1-1,5 месеца след снасяне на яйцата.От този момент можете да започнете да храните семейството с въглехидратна и протеинова храна.Когато населението на колонията достигне 20-30 броя,можете да ги преместите във формикариума.

Майката,която вече е основала колонията не лети повече,не се безпокойте за нея.След известно време се появяват нови майки,които ще летят.За да не летят мравките в жилището,по-добре крилатите мравки да се хванат и пуснат на свобода.

Внимание: описаното се отнася само за тези видове,при които майките могат самостоятелно да основат нови колонии.Има видове,които са загубили тази способност.

Ако искате за начало да наблюдавате дейността на мравките,а след това да създавате нова ферма,намерете мравуняк,съберете мравки и ги поставете във фермата.

Можете да съберете мравки по следния начин:

1. За да примамите мравките се използва буркан,в който можете да поставите нещо сладко или да налеете гъст захарен сироп.

2.С помощта на дихателен апарат.

Той се състои от малко бурканче с широко гърло (50-100 мл),гумена или коркова тръба и тръбичка.Края на тръбичката през която от буркана се засмуква въздуха,се затяга с найлонова мрежа,в противен случай рискувате да съберете насекоми и боклук.За тръба можете да използвате стъклена тръбичка,която се продава в аптеките(използва се в лабораториите).За да придадете необходимата форма,трябва да я нагреете и сгънете.Принципа на работа:поднасяте края на тръбата към мравката и с уста засмуквате въздух през тръбичката.
Изображение

След това носите мравките у вас и ги поставяте в хладилник за около 15-20 мин,изваждате ги и ги поставяте във фермата.Ако фермата не е от затворен тип(има остров),можете да поставите буркана на острова и да отворите капака.

http://www.antfarm.ru/sections/zaselenie.htm
http://ant.bov.com.ru/novosti/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Народа на Мравките