[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Стандарт на породата миниатюрен пинчер
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стандарт на породата миниатюрен пинчер

Стандарт на породата миниатюрен пинчер

Мнениеот meri » Чет Фев 13, 2014 1:58 pm

Номер на стандарта по FСI 185

Изображение

Породата е била въведена в Германия. Това е малко куче с ръст 25-30 см. Теглото се колебае от 4 до 6 кг в зависимост от пола. Може да живее 15 и повече години.

Съгласно класификацията на FCI миниатюрният пинчер се отнася към групата на служебните кучета. Това е едно от най-малките служебни кучета. Силното телосложение позволява да се използват в различни спортни дейности(фрийстал, аджилити, IPO и др.).

Първоначално породистото куче трябвало да има купирана опашка и уши. Но в последно време ушите се купират по-рядко.

Стандарт

Миниатюрният пинчер много прилича на добермана, но няма никакво родство между тях.
Ръстът не превишава 30 см, а теглото 5 кг.

Стройно, с добре развити кости и мускулатура, пинчерът има високи силни лапи, въпреки че задните са малко по-дълги от предните, малко, но пропорционално тяло, глава с много забележим преход от челото към носа, изящен, умерено дълъг и дебел врат, овални очи с тъмен цвят и гладка, лъскава козина. Класическите миниатюрни пинчери трябва да имат купирана опашка и уши, но все по-често това не се прави.
Изображение

Стандартът на породата е приет официално през 1880 г., а след 15 години в Германия се открил първият клуб на развъдчиците на пинчера. Благодарение на тях породата започнала да се развива и все по-често се появява на изложби в други страни. В Европа разбрали за мини-пинчера след изложба във Франция, където кучето било представено като "късокосмест териер от конюшните". Малките кучета с весел нрав станали любимци на публиката, но както се случило с много породи, световните войни поставили под заплаха съществуванието им. Само благодарение на усилията на развъдчиците и любителите на породата, успели да запазят тези чудесни животни.
Цветът на космената покривка е черен или кафяв с червеникавожълти петна, кафявочервеникав с по-светли петна, сивосинкав и др.

Темперамент

Стандартът го описва като бдително и безстрашно кученце, много жизнено, с висок дух и много бързи реакции, със забележителен слух, което го прави чудесна домашна аларма. Минипинчерът определено е активно куче, обича винаги да е зает с нещо и е много любопитен. Това означава, че трябва да внимавате какво оставяте в неговия обсег, особено разни дребни неща, които лесно би могъл да погълне. Ако имате градина, трябва да сте сигурни, че няма пролука в оградата, защото той ще се измъкне моментално, за да изучава света навън. Обожава разходките, дори когато е студено, но е задължително да бъде облечен, въпреки че се прави на герой. Навън винаги трябва да бъде извеждан на повод ако не сте го научили да се връща при вас по команда. Заслужава си да купите повод, който се удължава автоматично, вместо да рискувате да го пуснете свободен. Минипинчерът е лъчезарно и интелигентно куче и всъщност много успешно се справя с тренинга за подчинение и в спортни дисциплини като аджилити.

Характер

За тази порода има важно значение ранното и правилно възпитание, което помага за избягване на проблеми с такива черти от характера, като инат и разглезеност.
Но в характера на пинчера има и нежност, ласкавост, енергичност. Те много добре се разбират с децата, но трябва да научите децата, че това са малки кучета и не са играчки. Те са уязвими заради малкия си размер и се нуждаят от лично пространство.

С други кучета, живеещи в дома, се разбират добре. По отношение на другите кучета пинчерите могат да бъдат агресивни. Те се рзбират с тези кучета, с които се познават от ранна възраст.

По природа са подозрителни, склонни да лаят много. За това, ако често имате гости, трябва да обучите кучето да приема гостите спокойно. На обществени места задължително дръжте кучето на повод.

От една страна това са верни и жизнерадостни кучета, но от друга- взискателни и волеви. Но с отрицателните им черти можете да се справите лесно като ги обучите. Пинчерите обичат да се учат, и са достатъчно умни. Когато пинчера признае своя стопанин, с удоволствие ще се обучава.

Това куче е идеално за хората, живеещи дори в малки жилища, защото заема малко място и рядко линее, съобразително е и лесно се обучава.

Главното в общуването с пинчера е да не го разглезвате, защото може да стане много упорит и своеволен, ако от ранно детство не се заемете с възпитанието му. А в останалото, това е мило и нежно куче, което обожава семейството си, стреми се винаги и във всичко да радва стопанина си.

Способно е да стане отличен приятел за вашите деца, ако те разберат, че кученцето не е играчка. Пинчерите също добре се разбират с другите домашни животни, но могат да бъдат агресивни по отношение на кучетата, ако не се познават с тях от ранна възраст.

Изображение

Към чуждите тази порода се отнася много предпазливо. Роден пазач, миниатюрния пинчер посреща непознатите хора със злобен лай, неговата козина веднага се изправя, а очите му искрят, защото това куче не е страхливец и е готово да защитава смело своите стопани и техният дом.

По време на разходка пинчерът е по-спокоен и с интерес изследва всичко, което го заобикаля. Удивително е, но това куче винаги има желание да се бие, и дори ако съперникът го превъзхожда по размер и сила, това не го спира.

Миниатюрните пинчери са прекрасни компаньони за самотни хора, весели, любопитни и игриви. Те обичат да играят с домашните вещи, което е опасно за кучето.

Достатъчно здрава порода, но и тя си има своите предразположености към такива заболявания като: захарен диабет, уролитиаза, панус, изкълчване на рамото, глаукома, катаракта, други очни заболявания, склонност към глухота и епилепсия.

Грижи и отглеждане

Грижите за тази порода са лесни, достатъчно е да го сресвате няколко пъти в седмицата и понякога с помощта на влажна кърпа да премахвате мъртвата козина.

Нуждаят се от малко храна, но нейното качество е много важно, за да бъде винаги здраво и активно куче.
Трябва да пазите кучето от студ и течение и в студеното време да се разхождате кратко, а кучето да бъде облечено с дрешка. Благодарение на своята подвижност пинчера не замръзва силно в не много студено време. Само при -7-10 С започват да му измръзват лапите. За това през зимата обличайте на кучето не само дрешка, но обувайте и обувки.

В горещината малкият пинчер е застрашен от топлинен удар. За това при продължителна разходка е необходимо да вземете вода за пиене, а в особено горещо време кучето трябва да бъде намокрено леко, особено ако е черно на цвят.

Осигурявайте достатъчно подвижен начин на живот, защото тази порода е склонна към затлъстяване. Градското куче, дори приучено към тоалетна, трябва редовно, поне два пъти на ден да се разхожда активно не по-малко от половин час. Предлагайте активни игри, като фризби и др.

Изображение

Пинчерите не обичат да остават сами у дома без занимания. За това не трябва да ги оставяте за дълго сами, защото ще започнат да играят с непозволени вещи.

Това е умна порода кучета, за да избегнете развитието на деструктивно поведение, кучето се нуждае от постоянна умствена активност. Можете да го обучавате през целия му живот.

Миниатюрния пинчер е прекрасен другар, защото представителите на тази порода притежават добро здраве и се нуждаят от малко грижи.
Достатъчно е да го вчесвате няколко пъти в седмицата, въпреки че приемат погалването с четката като вид ласка и много обичат, когато ги вчесват.

Не трябва да хващате пинчера за предните лапи или тила, за да не повредите сухожилията, по-добре пренасяйте кучето, като го държите под корема. Трябва да пазите кучето от студа и да не го пускате от повода на обществени места. Можете да разхождате кучето няколко пъти на ден, тъй като породата е склонна към затлъстяване, и постоянните физически натоварвания са необходимост.

Нежелателно е да къпете кучето, защото след тази процедура може лесно да се простуди. Къпете кучето по необходимост- не по-често.

Важно е от време на време да подрязвате ноктите, защото кучето има малко тегло и те не успяват да се изтриват по време на движение, а това може да доведе до изкълчване на лапите.

За да остане здрав пинчера през целия живот, е важно да следите за неговото хранене. Пинчера трябва да получава храната по график. Ако не си дояде или стои до купата с тъжни очи, увеличете или намалете порцията.

Много е важно когато купувате кученцето от развъдник да узнаете с каква храна е хранено до момента. Всяка драстична промяна трябва да се избягва, тъй като би причинила сериозни стомашни разстройства.

Развъждане

Това не е лека задача. В противовес на общоприетото мислене, че това е доходоносен бизнес, по-скоро би могло да ви коства повече, отколкото бихте спечелили. Развъждането изисква сериозна подготовка и ако сте решили да го правите е добре да се обърнете за съвет към развъждача, от когото сте купили вашето кученце.

Изображение

http://dogsecrets.ru/
http://mpkucheto.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Стандарти на породи кучета