[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Немско овчарско куче - Cтандарт на породата
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Немско овчарско куче - Cтандарт на породата

Немско овчарско куче - Cтандарт на породата

Мнениеот Шери » Нед Апр 07, 2013 4:43 pm

Fci – Стандарт № 166

Група 1 : Пастирски и овчарски кучета.
Секция 1 : Овчарски кучета, полагащи изпити за работни качества.
Общо описание

Общ вид - куче със средни размери и удължен формат, със здрави и сухи кости и силно телосложение.

Важни пропорции – височината при холката за мъжките кучета е 60-65см, а за женските е 55-60см. Дължината на тялото е по голяма от височината при холката с
10-17 %.

Характер – немската овчарка трябва да бъде уравновесена, със здрави нерви, уверена в себе си, със спокойно поведение, добронамерена (като се изключи състоянието на възбуда) и все пак внимателна и управляема. Тя трябва да има боен инстинкт и твърдост, за да бъде способна да служи като куче компаньон, за охрана, защита, като служебно и караулно куче.

Глава – пропорционална на тялото, клиновидна. Дължината й е около 40 % от височината при холката.Умерено широка между ушите, не е лека, но не е и груба, нито удължена.Черепната част при поглед отпред и отстрани е леко изпъкнала, със слабо изразена или с напълно липсваща медиална бразда. Съотношението между дължината на черепа къмм дължината на муцуната е 50 на 50 %. Широчинта на черепа е пропорционална на дължината му.Скулите са леко закръглени. Стопът е плавен. Муцуната е клиновидна, дълга и суха.Горната и долната челюст трябва да бъдат достатъчно силни. Устните са сухи и добре прилепнали.

Носна гъба – трябва да бъде черна.
Зъби – големи, здрави, в комплект 42 зъба(20 зъба н горната, и 22 зъба на долната челюст). Захапката е ножицовидна. Недостатък са разположените в права линия резци.
Челюстите трябва да бъдат добре развити, зъбите – достатъчно дълбоко разположени във венците.

Очи – косо поставени, средно големи, с бадемова форма. Цветът им трябва да съответства на цвета на козината и да бъде по възможност по-тъмен. Светлите пронизващи очи са нежелателни, тъй като нарушават изражението на кучето.

Уши – високо поставени, прави, средно големи, широки в основата си и постепенно изтъняващи към върха.Полуправите, висящите уши са порок. В движение или при покой носените назад уши не са недостатък.

Шия – здрава, с добре развита мускулатура, поставена под ъгъл 45° към хоризонтала. Кожата не образува гънки.

Гърди – дълбоки (около 45-48% от височината при холката), но не твърде широки.Ребрата са дълги и умерено изпъкнали, без да са бъчвообразни или плоски.Добре оформеният гръден кош осигурява свободно движение на лактите при тръс.

Холка – дълга и достатъчно висока, добре изпъква над линията на гърба, с плавен преход към него.

Гръб – прав, добре развит и мускулест.

Поясница – широка, здрава, с добре развита мускулатура.

Крупа – дълга, плавно спускаща се към опашката под ъгъл около 23° към хоризонтала. Скосената или хоризонтална крупа е невелателна.

Корем – умерено повдигнат.

Опашка – равномерно покрита с гъста козина, стига най-малко до скакателната става и не повече от средата на метатарзуса. Краят й понякога се извива като кука, което обаче е нежелателно.В спокойно състояние се отпуска, образувайки плавна дъга. При възбуда и в движение се извива и се повдига, но не над гърба. Не трябва да бъде абсолютно права.

Предни крайници – при поглед от всички страни прави, а при поглед отпред абсолютно паралелни.Лопатките са дълги колкото раменните кости, поставени под ъгъл около 45° към хоризонтала и 90° към раменната кост, покрити с добре развита мускулатура.Нито в стойка, нито при движение лактите не трябва да бъдат развърнати или сближени. Подрамото е право, с овална форма.Метакарпусите са дълги около 1/3 от дължината на подрамото, здрави, умерено наклонени (около 20-22° към вертикала).

Задни крайници – постановката им е леко озтеглена назад, като при поглед отзад са паралелни. Бедрата са широки и добре замускулени. Подбедрата и бедрата са с почти еднаква дължина и образуват ъгъл около 120°. Скакателната става е суха и здрава. Метатарзусите са здрави и почти отвесни.

Лапи – с овална форма, къси, с плътно прибрани пръсти, сводести.Стъпателните възглавнички са твърди, ноктите са къси и здрави, тъмно пигментирани. Срещащите се пончкога допълнителни пръсти на задните лапи се отстраняват.
Движения

Движения – немската овчарка се движи в тръс. Крайниците трябва да съответстват един на друг по дълвина и заъгляване по такъв начин ,че да може без съществена промяна на горната линия да ги премества при движение в тръс. Всяка склонност към намаляване на ъглите на задните крайници снижава здравината и издръжливостта и следователно ползвателните качества.При правилни пропорции на тялото и заъгляването възникват свободни, паралелни на повърхноста движения, създаващи впечатление за леко придвижване напред.При наведена напред глава и леко повдигната опашка по време на равномерния и спокоен тръс се образува леко вълнообразна, непрекъсната линия от върха на ушите през тила и гърба до върха на опашката.
Космена покривка – козината е средно дълга и гъста.Космите са прави, твърди и плътно прилягащи.По главата, вътрешната страна на ушите, предната страна на крайниците, лапите и пръстите са по-къси.По шията, задната страна на крайниците, бедрата и опашката козината е по-дълга.
Цвят

Цвят – черен, черен плащ с подплащници, еднотонно сиво, със светли или кафеникави нюанси.Допустими са малки бели петна по гърдитe и значително изсветляване по вътрешната страна на крайниците, но са нежелателни.Носната гъба винаги трябва да бъде черна.Кучетата с малка или напълно липсваща маска, с вълт цвят на очите или с пронизващо светли очи, със светъл нюанс на гърдите и по вътрешната страна на крайниците, а също и със светли нокти и с риж край на опашката, с размити слаби цветове се смятат за слабо пигментирани.Освен при черните кучета подкосъмът винаги е сив.Окончателният цвят при малките кученца може да се определи едва след смяната на бебешката козина.Белият цвят е недопустим.
Ръст и тегло

Мъжки
- височината при холката - 60-65 см
- тегло – 30-40 кг

Женски
- височината при холката – 55-60 см
- тегло – 22-32 кг

Тестиси – мъжките трябва да имат да имат два добре развити тестиса, които са напълно спуснати в скоростната в скроталната торбичка.
Недостатъци – всяко отклонение от гореизброеното трябва да се разглежда като недостатък, който се оценява в зависимост от степента на изявяване.
Тежки недостатъци

- отклонения от гореописаните признаци на породата ,които нарушават ползвателните качества;
- твърде ниско поставени уши и уши с гънки, меки уши;
- съществени недостатъци на пигмента;
- силно нарушена обща здравина;
- всички отклонения от ножицовидната захапка или зъбната формула, ако не става дума за пороци.

Пороци

- слабост на темперамента, хапещи кучета или кучета със слаба нервна система;
- кучета с доказана „тежка дисплазия”;
- монорхиди или крипторхиди, а също и кучета с ясно различаващи се или недоразвити тестиси;
- кучета с обезобразяващи дефекти на ушите или опшката;
- кучета с уродства;
- кучета с липсващи;
- един терти предкътник Р3 и друг зъб;
- един кучешки зъб
- един четвърти предкътник Р4;
- един първи кътник М1 или втори кътник М2;
- общо три или повече зъби;
- кучета с дефекти на челюстите:
- недохапка 2 или повече мм;
- презахапка;
- клещовидна захапка, обхваща всички резци;
- кучета с ръст, по-голям или по-малък от стандартния с повече от 1см;
- албинизъм;
- бял цвят на козината (дори при тъмни очи и нокти);
- дълга козина с подкосъм (дълга мека, неплътно прилягаща козина с покосъм, кичури около ушите и по крайниците, добре изразени „бричове” и пухкава опашка);
- дълга (дълга мека козина без подкосъм, в повечето случаи разделяща се по гръбната линия).

Използвани са материали от книгата на Венелин Динчев "Немската Овчарка - пълен справочник"

Източник - http://www.vonwassy.com/standart.html

Развъдник за Немска овчарка в България - http://www.vonwassy.com/sale.html

Още за немcката овчарка viewtopic.php?f=275&t=18816
“Днес тълпата следва кокошия модел и помни само станалото между две хранения.”
Аватар
Шери
В глутницата
 
Мнения: 374
Регистриран на: Пон Яну 28, 2013 10:14 am

Назад към Стандарти на породи кучета

cron