Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Акита Ину - Стандарт на породата

Акита Ину - Стандарт на породата

Мнениеот cvetiborovanska » Чет Апр 11, 2013 10:22 am

Изображение

FCI стандарт №255 от 02.04.2001

Произход: Япония; Дата на публикация на оригиналния валиден стандарт: 13.03.2001; Използване: Куче-придружител; Класификация по FCI: Група 5 - шпицове и примитиви; секция 5 - азиатски шпицове и сродни породи; без работни изпитания

КРАТЪК ИСТОРИЧЕСКИ ОБЗОР: В началото японските кучета били с дребен до среден ръст и не съществували едри породи. От 1603 г. в област Акита кучетата акита матаги (средни на ръст кучета за лов на мечки) били използвани и като бойни кучета. От 1868 г. акита матаги били кръстосвани с тоза и мастифи. Като следствие, ръстът на тази порода се увеличил, но били изгубени свързаните с типа на шпица характеристики.
През 1908 г. били забранени боевете с кучета, но тази порода все пак се запазила и подобрила като едро японско куче. В резултат на това девет превъзходни екземпляра от породата били обозначени като "национално богатство" през 1931 г.
По време на Втората световна война (1939-1945 г.) често срещана практика било кучетата да се използват като източник на кожи за военни облекла. Полицията наредила да бъдат заловени и конфискувани всички кучета, които не са от породата немско овчарско куче, използвана за военни цели. Някои любители се опитали да заобиколят заповедта, като кръстосвали кучетата си с немско овчарско куче.
След края на Втората световна война, акитите били драстично намалели като брой и съществували като три отделни типа: 1) матаги акита, 2) бойни акита и 3) овчарски акита. Това създало много объркващо положение за породата.
По време на възстановителния процес и прочистването на породата след войната, Конго-го, куче от линията Деуа, което проявявало признаци на мастиф и влияние на немско овчарско куче, се радвало на краткотрайна, но огромна популярност. При все това подготвените любители на породата не одобрявали този тип като правилната японска порода и положили усилия да прочистят наличието на стари чуждестранни породи чрез кръстоски с матаги акита с цел възстановяване на оригиналната чиста порода. Успели да стабилизират чиста популация от едра на ръст порода, каквато е известна и днес.

ОБЩ ВИД: Едро на ръст куче, с масивно телосложение, добре балансирано и с много субстанция; вторичните полови белези са силно изразени, с изключително благородство и достолепие при непретенциозност; кучето е здраво.

ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ: Съотношението на ръста при холката и дължината на тялото (от върха на рамото до края на таза) е 10:11, но тялото е малко по-дълго при женските, отколкото при мъжките.

ПОВЕДЕНИЕ И ТЕМПЕРАМЕНТ: Характерът е сдържан, верен, покорен и възприемчив.

ГЛАВА:
Черепна част:
Череп: Размерът му е пропорционален на тялото. Челото е широко, с ясно видима бразда. Няма бръчки.
Стоп: Ясно обозначен.
Лицева част:
Нос: Голям и черен. По-бледа пигментация и депигментация са позволени само при белите кучета, но черното винаги се предпочита.
Муцуна: Умерено дълга и масивна, с широка основа; стеснява се, но не е заострена. Гърбът на носа е прав.
Челюсти/Зъби: Зъбите са мощни, захапката - ножична.
Устни: Плътно прилепнали.
Бузи: Умерено развити.
Очи: Относително малки, почти триъгълни по форма поради издигането на външния ъгъл на окото, умерено раздалечени са и са тъмно кафеви: колкото по-тъмни, толкова по-добре.
Уши: Относително малки, дебели, триъгълни, леко заоблени на върха, умерено раздалечени, изправени и наклонени напред.

ВРАТ: Дебел и мускулест, без подвес, пропорционален на главата.

ТЯЛО:
Гръб: Прав и силен
Поясница: Широка и мускулеста
Гръден кош: Дълбок; предгърдието е добре развито, ребрата са умерено засводени
Корем: Добре прибран

ОПАШКА: Високо поставена, дебела, носи се силно навита над гърба; връхчето почти достига скакателната става, когато е опъната надолу

КРАЙНИЦИ:
Предни крайници:
Рамене: Умерено скосени и развити
Лакти: Стегнати
Предрамо: Право и с тежка кост
ЗАДНИ КРАЙНИЦИ: Добре развити, силни и умерено заъглени
ЛАПИ: Масивни, обли, засводени и стегнати.

ПОХОДКА: Свободни и мощни движения

КОЗИНА: Покривният косъм е груб и прав, подкосъмът - мек и гъст; холката и опашката са покрити с малко по-дълга козина; косъмът на опашката е по-дълъг, отколкото по останалата част на тялото.

ОКРАСКА: Червено-пясъчно, сусамово (червеникаво-жълти косъмчета с черно връхче), тигрово и бяло. Всички гореупоменати цветове с изключение на бялото трябва да имат "ураджиро" (ураджиро - белезникава козина от двете страни на муцуната, по бузите, по долната челюст, врата, гърдите, тялото и опашката и от вътрешната страна на крайнците)

РЪСТ:

Ръст при холката:
Мъжки кучета - 67 см.
Женски кучета - 61 см.

Съществува толеранс от 3 см. в двете посоки

НЕДОСТАТЪЦИ:

Всяко отклонение от гореописаните точки трябва да бъде смятано за недостатък и сериозността, с която той се наказва трябва да бъде в точно съотношение със степента му.
Женствени мъжки / Мъжествени женски
Прогения или прогнатия
Липсващи зъби
Син или със сини петна език
Светли на цвят ириси
Къса опашка
Срамежливост

ДИСКВАЛИФИЦИРАЩИ ПОРОЦИ
Ушите не са изправени
Увиснала опашка
Дълга козина (рошава)
Черна маска
Петна на бял фон

Заб: Мъжките кучета трябва да имат два очевидно нормални тестикула, напълно спуснати в скротума.

http://www.northerndogs.hit.bg/newpage1 ... 0%A2%D0%90
Аватар
cvetiborovanska
В пасажа
 
Мнения: 665
Регистриран на: Пон Окт 24, 2011 2:07 pm

Назад към Стандарти на породи кучета

cron