Страница 1 от 1

Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Пет Апр 18, 2014 11:31 pm
от Pamella
Здравейте :) Не бях сигурна къде да напиша темата, или в свинчетата или в зайчетата и реших тук. Та към проблема, преди месец си купих декоративно зайче, което умря след седмица от купуването му. Ветеринаря каза че е било по малко от месец, а и четох много че тези животинки са много капризни на гледане. Въпроса ми е, какво да си купя морско свинче или зайче? Кое е по "издръжливо" на болести, смяна на времето, храната и като цяло обстановката. Вие как мислите :)

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 12:00 am
от Bamo
От какво умря предишното зайче? С какво го хранеше?

Прочети малко информация в Интернет и за двата вида. Бебетата до няколко месеца имат специален режим на хранене. Как ще го отглеждаш - свободно, затворено в клетка с размери? В Етрополе или околностите има ли добри ветеринари, за които си чувала препоръки от работата им с гризачи? Ще е добре да имаш такъв под ръка.

Знаеш ли, че има вариант да осиновиш някое? От приют или от обява в Интернет. Аз лично изключвам всякакъв вариант на купуване на животно и затварянето му в клетка. Има много животни, на които можеш да помогнеш ако си готова да се грижиш добре за тях. Ако нямаш опит ще трябва много да четеш. По принцип животните, които купуваш от злоомангазините идват от развъдници - а там половината, които не доживяват витрините - умират от болести. Другите ще ги вземеш със скрити болести или болести, които ще се появят от неестествения начин на отглеждане. Все пак животните не са еволюирали в домашни любимци и средата, в която попадат сред хората не е техния дом. Това ще важи и за осиновеното животно, но по-добре е да осиновиш някое, отколкото да поддържаш тази индустрия, която създава болни животни, за да купуваш отново и отново. Затова най-доброто, с което можеш да започнеш е да НЕ купуваш животно, а да осиновиш - но само ако можеш да му предложиш нормални условия за живот. Други фактори за отключването на заболявания са неподходящи условия на отглеждане, внезапен стрес, неглижиране на животното, неправилно хранене и др. Следващата стъпка е да четеш много за отглеждането му. Имаш ли това време и желание? Колко ще е издръжливо на болести зависи най-вече от грижите, които ще полагаш.

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 12:12 am
от Pamella
Благодаря за бързия отговор. Зайчето го купих за 40лв от зоомагазин в Ботевград, защото в моя град няма зайчета. Хранех го с гранулирана храна за зайчета, имаше постоянно поилка с вода, също креда за да си подостря зъбите. Клетката му беше много голяма имаше си и къщичка, но само вечер беше в нея, тъй като постоянно го оставях навън да си тича. Много бързо семейството ми се влюби в него, а то беше много жизнено и щастливо. И след седмица започна да не се храни и го заведох на ветеринат, той ми даде прахче да му го разредя във водата, не ми даде надежда и след дни, зайчето умря. След загубата му не бих понесла смъртта на още едно зайче, защото бързо се привързвам. И за това четох много в интернет за морските свинчета и реших да попитам тук :) Бих си осиновила животно и мога да полагам грижи, всеки ден имам свободно време

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 12:21 am
от Bamo
--- 3 до 4 седмици - майчина кърма, давате им малки количества сено от люцерна, малки количества гранулирана храна.

Малко със закъснение, но хвърли едно око на храненето на няколко седмично зайче:
http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=134&t=20165#p308582

той ми даде прахче

Това ми звучи малко несериозно. Някакви изследвания не му ли назначи? Ветеринаря има ли опит със гризачите?

Много бързо семейството ми се влюби в него

А то самото влюби ли се във вас? Галеше ли се или се плашеше?

Тези въпроси са с цел сама да си изясниш - дали "издръжливостта" на зайче или морско свинче ще има разлика ако не са на лице добрите грижи и надеждната информация.

Pamella написа:Бих си осиновила животно и мога да полагам грижи, всеки ден имам свободно време

Направи го! Ще те поздравя за това.

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 12:29 am
от Pamella
Аз не знаех че зайчето е на по малко от месец, ветеринаря го каза. В зоомагазина ми казаха че е на месец, сигурно колкото да ми го пробутат, но то беше жизнено и нямаше признаци на болести и следи от тях като: опадала козина, омърсено дупе, ранички, подут корем, червени очи и т.н.. При ветеринаря имаше гризачи, но не съм сигурна дали е имал опит, но като видях зайчето така омърлушено веднага го заведох за да предприема бързи мерки, преди да го купя изчетох много статии за да знам как да се грижа за него. И да зайчето не се плашеше, скачаше по нас докато лежим и гледаме филм, обичаше да го галим, никога не е тропало с крак. Казахте да осиновя животно, но под осиновяване най често се срещат кучета и котки, а аз искам по мъничко животинче.

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 12:32 am
от Bamo
Pamella написа: Казахте да осиновя животно, но под осиновяване най често се срещат кучета и котки, а аз искам по мъничко животинче.

Остани на линия, сега ще ти намеря един куп обяви.

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 12:36 am
от Pamella
Не е сигурно че при това осиновяване ще ми дадат здраво животинче. Бих искала по дълго да ме радва и да се грижа за него, а не от чуждите грешки един вид аз да си патя :)

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 12:43 am
от Bamo

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 12:47 am
от Pamella
Благодаря много за отделеното време. Дано скоро се сдобия с любимец, който е здрав и щастлив с нужното внимание и грижи! :)

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 12:53 am
от Bamo
Стискам палци животното, което вземеш да получи най-доброто внимание. Когато това стане, върни се пак и ни пиши, пусни и снимки.

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 8:19 am
от meri
Много често в зоомагазините лъжат за възрастта на зайчетата,нито пък знаят породата. Да не говорим как се заразяват помежду си. Държат ги заедно, продават бременни живвотни без да казват на хората и т.н. Когато си вземеш зайче веднага ще посетиш ветеринар.Имай предвид, че заека трябва да се ваксинира, за да не се разболява от някои страшни болести, за които няма лечение. Потърси заек от човек, който отглежда зайци.Тези по обявите са като тези от зоомагазините...от къде мислиш идват там.

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 8:37 am
от Pamella
Изображение Ето снимка на сладурчето,което имах и meri права си. Не ми казаха породата,но има ли значение от нея, когато се влюбиш в някое животинче и то ти напълни сърцето. Болеста протече много бързо, за това искам животно, което няма да се разболее от един отворен прозорец примерно.

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 9:42 am
от meri
Разбира се, че няма значение породата. Казах го по друга причина, а именно защото понякога представят една порода за друга, нарочно или поради незнание. Човек например реши да купи мини зайче, а се оказва че има гигант. :ab: Или клепоухо, пък то е съвсем друго....такива дребни неща, но важни. В зоомагазина не се грижат добре за тях, нито се интересуват дали са болни, бременни....всичко е накуп, заедно. После стопанина си бие главата, особено тежко е, когато и зайчето се разболее. Изключително важна е и възрастта на заека, който продават, за да оцелее. За жалост много често ги отделят рано от майката и зайчето няма имунитет, разболява се фатално и умира. За това преди да се купи зайче, трябва добре да се обмисли от къде и как да се вземе. Много често по обявите продавачите са развъждачи, отглеждат ги в лоши условия, не ги ваксинират, не ги хранят добре, а дори понякога ги дават в зоомагазина за продажба. За това, когато си вземеш зайче отново, задължително веднага го заведи на лекар, и поставяй ваксините навреме,за да няма проблем.Неваксинираните зайчета са по-податливи на заболявания.
Много съжалявам за милото сладурче, което си е отишло без време. [mood_feelings_hurt.gif]

Re: Морско свинче или заек?

МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2014 10:32 am
от Bamo
Ако има вариант потърси зайче от човек, който гледа грижливо женска, която има поколение. Такива хора също раздават зайчета.
Обявите от интернет имат снимки, можеш да говориш със стопаните им, мисля че не е толкова страшен вариант ако вземеш зайче от там. Наскоро тук във форума имаше един случай на такова осиновяване.