Страница 1 от 1

Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 12:39 pm
от Pamella
Здравейте. Не намерих такава тема и реших да я напиша тук, ако не е на точното място я преместете. Имам две морски свинчета и зайче, но искам да си взема и чинчила. Как ще се разбират? Ще могат ли да си придават някакви болести? Дали ще се стресирст от чинчилата? Зайчето и свинките ги гледам в отделни клетки, но само спят там, разбират се добре. Е главния въпрос е да си взимам ли чинчила или не?

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 1:45 pm
от zoomaniak
Аз не съм привърженик на отглеждане на различни животни от едно семейство и спокойно да контактуват помежду си.

При живият свят грешките - се плащат със смърт, заради това спрях да отглеждам различни животни и те да контактуват помежду си.

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 2:03 pm
от Koset0
Ако ще ги гледаш в различни клетки- няма проблем. Най- добре да не ги събираш.

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 2:18 pm
от Pamella
Чинчилата ще е малка, може би ще свикне с тях...И да всичките животни си иматотделни клетки, но не бих искала по цял ден и нощ и общо казано цял живот да са затворени в клетки, за това ги пускам навън. Ако взема чинчилата явно ще трябва в друга стая да я пускам. А тя може ли да предава някакви болести на зайко и свинките?

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 3:20 pm
от Koset0
Естествено, че е хубаво да я пускаш. Просто не ги пускай заедно. Чинчилата е активна през нощта, а предполагам другите ти животни пускаш през деня. За болести не съм сигурен, но едва ли вероятността е по- голяма от това заека да предаде нещо на свинчето.

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 3:32 pm
от meri
Заедно ли ги пускаш на разходка.
Принципно НЕ ТРЯБВА ДА ОТГЛЕЖДАТЕ МОРСКОТО СВИНЧЕ СЪС: птици, мишки, плъхове, хамстери, зайци и чинчили. Тези животни няма да станат приятели и могат да си нанесат травма.

Отглеждане на морско свинче и заек
viewtopic.php?f=277&t=17297

Това, че не искаш да бъдат в клетки, не означава, че трябва да живеят заедно, защото не става ясно събираш ли ги или не. Имат отделни клетки, но се замисли дали на самите животни това се отразява добре психически. Някои видове могат да се търпят заедно, което не означава, че им харесва да живеят заедно, наблизо и т.н. Те изпитват стрес, който оказва влияние на здравето.

Заека може да нарани чинчилата по време на разходка.Това са различни животни с различни изисквания на отглеждане.Заека може да е носител на инфекции, от които чинчилата да умре.

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 3:44 pm
от Pamella
Написала съм че и свинчетата и зайко си имат ОТДЕЛНИ клетки. И да през деня заедно ги пускам, но зайчето ми е на месец, а те са на по два месеца и се разбират, дори се ближат. За чинчилата ще има пак отделна клетка. Не гледам всички животни на едно място да се гъчкат. И не съм забелязала свинките да имат психически травми от заека, те ако не го харесват и ако ги е страх няма да ходят при него и да му позволяват да ги лиже..

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 4:39 pm
от zoomaniak
Оки... ще трябва да натрупаш опит май. Дано не е по трудният и смъртоносен начин. Въпроса е, че малко хора знаят какви рискове поемаш. Естествено всичко ще е наред и ние искаме така, но страховете са ни АКО стане нещо.

Защото тука доста хора са преживели това АКО [mood_feelings_hurt.gif] и сега се опитват да те предупреждават.

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 4:46 pm
от Pamella
Когато си купих първото зайче от зоомагазин, бях свидетел как умря от малоумието на хора, които не знаят как да се грижат за животните. След него си взех свинчетата, после една приятелка щеше да си остави зайчето в зоомагазин и го взех. Сега същото е с друг човек, който иска да остави чинчила в магазин и един вид се опитвам да я "спася". Благодаря за бързите отговори, все още не знам дали да го правя, един каза че може, друг не може.. :)

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 4:54 pm
от zoomaniak
Ако си осъзнала фактора СМЪРТ - ще успееш в каквото и да е. :ab:

Re: Чинчила, зайче и морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Май 18, 2014 5:01 pm
от meri
Различните видове животни изискват различни условия на отглеждане и хранене, неща изключително важни за оцеляването.
Това, че те сега са заедно, не означава, че все така ще бъде, особено опасен може да стане заека в полова зрелост, не го забравяй.
Заека трябва задължително да е ваксиниран.
Освен това морското свинче не е съвместимо да живее със заек. Нито заека с чинчила.
Съветвам те да прочетеш за всяко животно поотделно, среда, начин на живот, хранене, взаимоотношение с другите животни.
Когато животните са малки могат да дружат, но нещата коренно се променят, когато пораснат. Тогава всеки вид се нуждае от себеподобен. Зайците са изключително териториални животни, особено в полова зрелост, тогава ще стане страшно съжителството им.Изобщо не се заблуждавай и не прави грешки, за които може да съжаляваш. Много често в зоомагазините поради липса на място държат животните заедно....една порочна и погрешна практика. Няма как да знаеш дали някое от животните не изпитва стрес, може да не личи на пръв поглед, но да го има и нещата да се влошат с времето.
Отделни клетки, отделни помещения, отделни разходки....и няма проблеми....
Хранене според нуждите и вида.....зайците и морските свинчета ядат различни храни, чинчилата...също.

И едно мнение на ветеринар, нали се интересуваше от заболявания:

Морските свинчета разпръсквайки постелята си в храната и водата си са податливи към пневмония причинена от Bordetella bronchiseptica.Затова задължително се добавя в храната витамин С в концентрациите посочени по-горе. Поради чувствителността си към тази бактерия, морските свинчета не трябва да се отглеждат заедно със зайци, кучета и котки, които са носители.Ваксинация на морски свинчета не се практикува.Ендопаразитите при морските свинчета имат незначителна роля.Често срещани са гъбичните заболявания, които имат важно значение, тъй като са общи за човека и животните. Като профилактика се препоръчва строго спазване на хигиена, правилно хранене. http://www.avicenavet.com/index.php?m=764