Страница 1 от 1

Моля, помогнете за възпитание и хранене на малко куче

МнениеПубликувано на: Пон Ное 10, 2014 1:59 pm
от midnight_lady
Здравейте, имам мини пинчер - на 2 месеца.

Преди две-три седмици го захраних с Роял Канин - стартовия пакет, в началото имаше голям апетит, ядеше по 4-5 пъти на ден. От 2-3 дни не иска да яде, мисля, че не му се яде от тази храна, като му дам от ръчичка - хапва, иначе в купичката трудно, не знам глези ли се или какво. По принцип им слагам малко вода, да умекнат, обаче забелязвам, че понякога като не иска и като му ги дам сухи, яде повече, после пък мокри ги яде... Странна работа, вчера е изял едва две купички... (На едно ядене му слагам една супена лъжица гранули и това имам предвид под една купичка) Брат ми също има такова куче, вече е на 9 месеца и ми каза, че и тя в един момент е спряла да яде Роял Канин и са минали на друга храна. Иначе е игрив, няма глисти, здрав е... Моля за съвет.

Вторият проблем е, че постоянно ме хапе по ръцете, отучвам го, като му казвам не, не му давам да го прави, има някакъв напредък, но продължава да го прави. Като му се карам, само го хващам над холката и му казвам не, но напоследък все ръмжи и се озлобява и не ми дава да го хвана там. Въпросът ми е относно началното възпитание, какво точно трябва да направя, за да му забраня нещо и как точно да го похваля, когато направи нещо хубаво и как да направя така, че да не се озлобява?

И третият въпрос е относно игрите, можете ли да ми препоръчате подходящи игри за неговата възраст.

Благодаря предварително :) :ba: :ax:

Re: Моля, помогнете за възпитание и хранене на малко куче

МнениеПубликувано на: Пон Ное 10, 2014 8:45 pm
от zoomaniak
Това познато ли ви е:

- една лъжичка за баба
- една лъжичка за мама
- една лъжичка за тате

Това са детски капризи - въпроса е да ЯДЕ - и да го научите да ЯДЕ по правилният начин. Става трудно, защото ви липсва опит и му треперите прекалено много - адски много.

Re: Моля, помогнете за възпитание и хранене на малко куче

МнениеПубликувано на: Пон Ное 10, 2014 10:17 pm
от midnight_lady
Да, така е. Днес се посъветвах и с ветеринаря и той така каза. Купих все пак и Еукануга, за да видя дали не е от храната. Първо му сложих Роял Канин, само я подуши, после му сложих от новата, започна с голям апетит, хапна две-три гранули от нея и се върна на Роял Канин-а и си я доизяде. [smile3537.gif]
А като ходих в Зоомагазина, намерих пакет с пилешко месо специално за малки кучета, така че да имам за похвалите :)

Само още не ми е ясно как да му забранявам определени неща, така че да му е ясно, че са забранени. :ah:

Re: Моля, помогнете за възпитание и хранене на малко куче

МнениеПубликувано на: Вто Ное 11, 2014 7:43 am
от Jordanka
Пътрво относно храната,направете му режим на хранене,например три пъти на ден е нормален режим за неговата възраст,поне аз така хранех моето куче.Сипвате храната,изчаквате го 15 минути да се нахрани и готово.Ако обаче не яде просто му прибирате купичката,не го учете да яде от ръка!
На обяд и вечеря същата процедура,накрая ще се научи.
Второ,хапането е лош навик,но с него си чеше зъбите.Когато си играете и започне да ви хапе,казвате твърдо не и преустановявате играта.Отдалечавате се от кучето и го оставяте "да помисли над поведението си".След двайсетина минути може отново да подновите играта,ако отново започне да хапе,правите същото.За около два или три дни ще престане.
Купете му въжена играчка,на тази възраст ги обожават,играчки-залъгалки с храна също са отличен избор,макар да са малко по скъпички,само внимавайте с дърпането,преди да си смени зъбките,при дърпане може да му извадите някой зъб :)
Това са съветите,които meri ми даде на мен за Рая и всеки един от тях подейства :)
Късмет с мъника :ax:

Re: Моля, помогнете за възпитание и хранене на малко куче

МнениеПубликувано на: Вто Ное 11, 2014 9:57 am
от meri
Раздел кучета, отговори на въпросите и не само viewforum.php?f=275 :ab:

Като му се карам, само го хващам над холката и му казвам не, но напоследък все ръмжи и се озлобява и не ми дава да го хвана там.

Това не го прави в никакъв случай. Отвличане на вниманието с играчка е по-добър вариант.
Храните не се сменят всеки ден, нито се правят експерименти с кучето. Освен това не се преминава направо към новата храна, а постепенно, смесват се двете и съответно се намалява количеството на старата и се увеличава това на новата.Иначе кучето може да получи диария или друго.Организма се нуждае от пренастройване към новата храна, извършва се за около 7-8 дни. Игнорирането при хапане много помага, освен това трябва да се учите на лесните команди под формата на игра и след това да увеличавате командите за послушание. Иначе рискувате да си създадете капризно и лошо куче. :ab: Не позволявайте на кучето да се налага в храненето, ще яде каквото му давате, в никакъв случай не давайте прекалено много лакомства, в никакъв случай не давайте от вашата храна.Бързо ще забрави капризите, ако постои 1-2 дни гладно(нищо няма да му стане).Когато кучето, особено малкото се хваща за холката, то изпитва болка, нормално е да се озлоби, това е погрешен метод и не те съветвам да го прилагаш. Опитай с играчка.
Кучетата разбират какво се иска от тях, но трябва постоянство и търпение от стопанина, и в никакъв случай наказание за каквото ти хрумне и не прекалявай със забраните, не е правилно.
Режима на хранене е изключително важен не само сега, но и за в бъдеще. Кучето трябва да яде по едно и също време по възможност всеки ден.И вода за пиене трябва да има постоянно.

Re: Моля, помогнете за възпитание и хранене на малко куче

МнениеПубликувано на: Вто Ное 11, 2014 2:24 pm
от midnight_lady
Благодаря много за съветите! :ax:

Re: Моля, помогнете за възпитание и хранене на малко куче

МнениеПубликувано на: Вто Ное 11, 2014 9:08 pm
от zoomaniak
Как обяснявате на едно дете кое е забранено и кое позволено :ab: едно и също е. Само с действия - без думи :ajatki: