Страница 1 от 1

Съвети за морско свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2015 2:55 pm
от zdravko089
Сигурно си мислите че нещо не съм добре за да не знам какво е сено :ag: . Имам в предвид от каква трева се прави сеното защото искам сам да си правя сено за Морското свинче. Трябва ми бърз отговор защото тази неделя ще си купувам Свинчето вече клетката е готова но само сеното не съм приготвил. :ab:

Re: Какво е сено??? ПЛС ттрябва ми бърз отговор!!!

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2015 3:41 pm
от meri
Нищо няма да приготвяш сам. Сеното се продава и не е скъпо.Едва ли можеш да направиш качествено сено с всички изисквания.

Re: Какво е сено??? ПЛС ттрябва ми бърз отговор!!!

МнениеПубликувано на: Чет Авг 06, 2015 9:13 am
от zdravko089
Аз вече го направих. Сега ще ви кажа как. Набрах стръкче по стръкче от онази обикновената трева и я оглеждах за паразити. После я изсуших за 3 дена но не на слънце за да остане зеленкава. И сега мирише на сено. Даже и видях че в зоопарка като окосят тревата я изсушават. Дават я на зайците и нищо им няма.

Re: Какво е сено??? ПЛС ттрябва ми бърз отговор!!!

МнениеПубликувано на: Чет Авг 06, 2015 9:43 am
от zdravko089
Прочетох вашите статии и видях че разбирате от морски свинчета :ah: . Прочетох и статията ви за пълнителите и относно нея искам да задам още един въпрос. Може ли вместо флис да използвам хавлиена кърпа? :ab:


Edit: Знам че задавам много въпроси но ....

Re: Какво е сено??? ПЛС ттрябва ми бърз отговор!!!

МнениеПубликувано на: Чет Авг 06, 2015 10:32 pm
от Zoey
При положение, че питаш и ти дават най- добрия точен отговор и съвет ти не го спазваш и правиш каквото решиш.... защо изобщо питаш като няма да послушушаш никого?
Има достатъчно теми преведени във форума, прочети ги и пак обмисли дали искаш и МОЖЕШ да гледаш морско свинче. А не след месец да стане че се подарява ....

Re: Какво е сено??? ПЛС ттрябва ми бърз отговор!!!

МнениеПубликувано на: Пет Авг 07, 2015 7:20 am
от zdravko089
Eми аз вече го бях направил сеното и се сетих че може нещо да не е наред и затова питах ок разбрах ще го махна това и ще купя ново. А относно въпроса ми за пълнителите разбрах че ставало да се слага и хавлиена кърпа вместо флис. :ab:

Re: Какво е сено??? ПЛС ттрябва ми бърз отговор!!!

МнениеПубликувано на: Пет Авг 07, 2015 8:30 am
от meri
viewtopic.php?f=277&t=20381
И изобщо прочети раздела....

Какъв вид дърво мога да давам на морското свинче?

МнениеПубликувано на: Пет Авг 07, 2015 5:47 pm
от zdravko089
Здравейте :ab: ! Въпроса ми е, какъв вид дърво мога да давам да гризе морското ми свинче? Защото има места където пише, че сливовото дърво било отровно а на други пише, че костилковите дървета не били отровни. В зоо магазина ми казват, че ставало всякакво дърво но изварено. На кого да вярвам? Морското свинче още го няма ще го купуваме в неделя. Клетката е готова и мисля че всичко е наред. Само тва дърво ме притеснява.
Поздрави!

Re: Съвети за морско свинче

МнениеПубликувано на: Съб Авг 08, 2015 12:35 pm
от Zoey
Всяко костилково дърво не е полезно за никакъв гризач... всяко пръскано или третирано дърво наскоро също!
Има толкова безопасни неща в зоомагазините за гризане попитай там, и ако не ги харесва тогава пак прочети това което meri ти е дала.
Ако имаш въпрос, мое на ЛС да ме питаш имала съм и отгледала здрави 4 морски свинчета

Re: Съвети за морско свинче

МнениеПубликувано на: Съб Авг 08, 2015 1:04 pm
от zoomaniak
Брезите са идеални :az:

Кора - стара кора от ДЪБ - БУК е перфектна................ :az:

Re: Съвети за морско свинче

МнениеПубликувано на: Съб Авг 08, 2015 9:19 pm
от zdravko089
Благодаря много за отговорите! Утре Додо пристига! :bp:

Re: Съвети за морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Авг 09, 2015 4:26 pm
от meri
Когато вземеш свинчето да не вземеш да бързаш да го вадиш от клетката, да опитваш да го гушкаш и каквото и да било.Няколко дни ще го оставиш на спокойствие, за да свикне. Не трябва да го стресираш допълнително и да му досаждаш.

Re: Съвети за морско свинче

МнениеПубликувано на: Нед Авг 09, 2015 7:38 pm
от zdravko089
Вече имам морско свинче !!! :bp: [smile348.gif]. Знам за това че първите дни не трябва да го пипам. Сега клетката му е в хола и е изолирано никой няма да влиза вътре. Преди 1-2 часа го купихме и чак във вторник ще започна да му давам морков и др през решетките. Мисля че ще го гледам отлично. Всичко му е готово поилка, хранилка, брезови клонки за гризане, под върху който има пелети а върху тях хавлиена кърпа а къщичката му ще я сложа като свикне с мен. Иначе за сега стои в едното ъгълче и не мърда сложих му храничка пред устата ако е гладно да хапне но не яде [mood_feelings_hurt.gif] . Сигурно е от стрес. Много се радвам казва се Додо и е мн сладък! Ще кача снимки като се поотпусне!

Re: Съвети за морско свинче

МнениеПубликувано на: Пон Авг 10, 2015 8:45 am
от meri
Няма да му даваш от ръка да яде, защото се страхува. Поставяш храната и се дръпваш.За да свикне не трябва да има някой около клетката му.Не му давай зор, може да му трябва повече време, за да свикне. Не бързай със снимките или друго.И не бързай да се притесняваш, за да разбереш дали яде, постави храната в купа, отделно и наблюдавай, то ще си покаже, ако свършва, значи яде. Трябва да знаеш каква поилка са използвали, защото може да не иска да пие от друг вид, ако видиш, че не пие вода, поинтересувай се, защото новата може да му е неудобна.Предполагам знаеш колко е важно да добавяш и вит.С.

Re: Съвети за морско свинче

МнениеПубликувано на: Пон Авг 10, 2015 12:59 pm
от zdravko089
Днес има напредък :ab:! Вече разучи клетката и пие вода. Мисля и, че е ял но много малко. Сложих му магданоз но и него не яде затова мисля утре да добавя 1 четвърт хапче "витамин Ц" във водата му. Но не знам как ще му чистим клетката само да се приближа за да сменя водата полудява. И също днес сестра ми е чула как то издава някакъв звук "прррр" какво означава?
Поздрави!

Re: Съвети за морско свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 12, 2015 2:23 pm
от zdravko089
Здравейте! Когато си купих морското свинче няколко дена беше стресирано и не ядеше. Изпражненията му бяха твърди. От както започна да яде изпражненията му поомекнаха а аз знам че трябва да са твърди. Когато го купувахме ни казаха че можело да яде обикновена трева вместо сено и аз това му давам. Сега ще ви кажа диетата му:
Трева има почти винаги най-много да няма за 3 часа.
Суха храна има винаги но много не я яде (качествена е 6лв/кг.)
Всеки ден сутрин, обед, вечер му давам по 1 парченце нещо зелено (за сега съм му давал круши моркови и магданоз) всичко е домашно освен магданоза.
Иначе тревата я яде като невидял чудя се как толкова малко животно побира толкова много трева в корема си! Не мога да насмогна да му бера!
Трябва ли да има някакво ограничение?
Някаде четох, че от моркова се запичали. Ще стане ли да му дам един среден морков и да се оправи?
Иначе е много енергичен и почти свикна с мен.