[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на охлюви
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на охлюви

Отглеждане на охлюви

Мнениеот berkitom » Нед Юли 24, 2011 3:37 pm

Отглеждане на охлюви
Терминът Heliciculture, който означава „отглеждане на охлюви в изкуствени условия” или просто „охлювъдство”, отдавна е понятен за хиляди фермери по целия свят.

За да се отговори на огромното търсене на охлюви, тъй като събирането им в природата е изключително трудно, навсякъде започна отглеждането на охлюви по изкуствен начин. Heliciculture оказва значителен принос за опазването на природата, тъй като при отглеждането на охлюви в изкуствени условия се изключва изтощаващото въздействие върху околната среда и се предотвратява намаляването на броя на охлювите в природата.

Друга причина за нарастващия интерес към изкуственото отглеждане на охлюви е и сегашното високо равнище на замърсяване на околната среда. Само в контролирани изкуствени условия, може да се гарантира отглеждането на охлюви, които имат не само високи хранителни характеристики, но също така са свободни от различни замърсители (тежки метали, пестициди и т.н.).

Отглеждането на охлюви, и на фона на кризата, е предизвикано от появата на болестите шап и „луда крава” в страните от ЕС, което води до търсене на алтернативи на свинското месо и месото от едър рогат добитък. Много потребители си спомнят, страхувайки се от болестта луда крава, за екзотичните животни, чието месо е не само напълно годно за консумация, но дори се смята за деликатес: това е месото от змия, антилопа гну и щрауси. Охлювите вече отдавна не са екзотика, а консумацията на месо от охлюви несъмнено се увеличава.

Къде се отглеждат охлюви?
Охлюви се отглеждат както във закрити помещения, така и на открито, ако климатичните условия позволяват това. Полетата за угояване на охлюви са разположени така, че да има оптимални удобства.

Полетата по периметъра са оградени и не позволяват „бягства” на охлювите. За защита срещу проникване на гризачи в полетата, допълнително се ограждат с метална ограда.

Тъй като охлювите се чувстват добре и се размножават само при определено ниво на влажност на въздуха и почвата, в технологията за отглеждане на охлюви се използва капкова напоителна система

С какво се хранят охлювите?
Охлювите се хранят с твърди растителни храни. Храненето на охлювите продължава през цялото време докато те са активни (приблизително от края на април до октомври). В хранителния режим на охлювите се включват специални смески, а също така и обичайната храна (рапица, слънчоглед, листа от цвекло).

Целият процес на отглеждане и преработка на охлюви е в строго съответствие с препоръките на Международния институт по охлювъдство.

Технологията за отглеждане на охлюви в изкуствени условия е проста и чиста. А месото на охлювите е много ценно и полезно.
Източник - http://agronet.bg/agro-news/interesni-n ... oviya.html
Аватар
berkitom
В глутницата
 
Мнения: 301
Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 12:53 pm

Градински охлювчета

Мнениеот vivssu_bab4u » Пон Юли 25, 2011 9:47 pm

Кой си гледа градински охлювчета :az: Можете ли да ми кажете някви по необичайни храни които ядат освен брашно :ag: Съжалявам ако има дрга такава тема
женско съм
Аватар
vivssu_bab4u
В стадото
 
Мнения: 52
Регистриран на: Нед Юли 24, 2011 1:16 pm

Re: Отглеждане на охлюви

Мнениеот estrella » Чет Апр 26, 2012 3:20 pm

Ако някой се интересува от африканските охлюви гигант Achatina (reticulata) нека ми пише
ralitca_nikolova@abv.bg
estrella
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Апр 26, 2012 2:41 pm


Назад към Сухоземни охлюви