[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кратки препоръки за отглеждането на охлюви
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кратки препоръки за отглеждането на охлюви

Кратки препоръки за отглеждането на охлюви

Мнениеот meri » Вто Юни 01, 2010 6:39 pm

В плен охлювите живеят 5-9 год., през целия си живот прибавят към размерите си до 15 см на дължина.

Терариум

Терариума за охлюви можете да направите от обикновен аквариум. Минималния размер е 10 литра за един охлюв.Колкото е по-голям аквариума, толкова по-голям ще порасне охлюва. В терариума задължително трябва да има покрив, за да не изпълзи охлюва навън.Желателно е да направите малки дупчици на покрива за по-добър газообмен, метална решетка е идеалния вариант.В краен случай може просто да повдигнете капака за формиране на малък отвор.На дъното на аквариума поставете постелка от пясък, кора от иглолистни дървета, дървени стърготини или торф. Всеки вид настилка има своите плюсове и минуси, но за предпочитане е кората от иглолистни дървета. Тя лесно се мие,мърсотията не се забелязва по нея. Поставете малка ваничка със прясна вода,охлювите много обичат да се къпят. Дълбочината на ваничката трябва да е такава, че да не позволи на охлюва да се удави.Охлювите принципно добре пълзят под вода, но ако паднат случайно,особено малък охлюв, може да се удави от страх.Следете ваничката да не се преобърне, ако охлюва започне да копае земята до нея, в противен случай водата ще се разпространи,което не е добре.

Температурата и влажността на въздуха съвпадат с тази в жилището.

Влажността на почвата се определя емпирично, ако охлюва през цялото време седи на стените на терариума, значи че водата е прекалено много.

Ако предпочита да се заравя и крие, обратното,водата е малко. При нормална влажност на почвата охлюва излиза на повърхността през нощта,а през деня често се заравя в нея. За поддържане на влажността е достатъчно да пръскате почвата и стените на аквариума с пулвелизатор веднъж на ден.

За да раздвижите свития охлюв,можете да го намокрите леко и внимателно да го поставите във терариума с нормална влажност. Препоръчва се миенето на аквариума не повече от веднъж на седмица.Изключение е терариум със снесени яйца,който трябва да се почиства без вода,за да не се променя влажността и да не се повредят яйцата.
Малките охлюви е добре да се държат без почва, постелете им листа от зеле или маруля, така ще имат храна и ще си улесните грижите по аквариума.

Хранене

Съществува мнение,че охлювите може да се хранят веднъж на седмица, това не е така. Охлювите живеят, растат и даже често се размножават при такъв режим на хранене, но често живеят по-малко и растат по-бавно,отколкото нормално хранещите се сродници. Хранете го добре и почиствайте остатъците.

Охлювите се хранят с плодове, зеленчуци, зеленина, но в природата не се отказват и от месо.Обикновено в плен ги хранят с зеле, моркови,краставица, но за предпочитане е да давате по- разнообразна храна. Това е необходимо, защото във всеки един момент може да преминат на друга храна, която имате в наличност. Известно е,че охлювите имат предпочитания към храната, много от тях предпочитат краставици и зелена салата, и ако от детство са хранени само с краставица често отказват да се хранят с друго, което може да предизвика определени неудобства. На големите охлюви можете да давате цели огризки, те бързо преработват хранителните отпадъци. Меките продукти не се дават дълго, защото текат и се размазват по почвата,като я замърсяват.

Малките охлюви не трябва да се хранят с меки продукти. На съвсем малки, новородени охлювчета е добре да се дават зеленина, тънко нарязан морков, а след няколко дни салата и ябълка.

Хигиена

Понякога охлювите трябва да се мият с топла вода под душа, те много обичат да се къпят и подлагат рогата и половите си органи под струята вода. Важно е водата да бъде топла, но не гореща, а струята не много силна, иначе охлюва ще се скрие. Обикновено къпането се провежда с почистването на аквариума, желателно е веднага да съберете остатъците от храна, за да не се заровят в почвата и да не привлекат плодовите мушици и други нежелателни гости в терариума. Ако това все пак се случи,измийте го и сменете част от почвата. При поразяване на терариума с плесен, сменете почвата напълно или частично.

Лечение и профилактика

За предпазване от заболявания не поставяйте домашно отгледан охлюв заедно с такъв хванат в природата, защото са известни случаи на заразяване от дивите охлюви.

За укрепване на черупката и бърз растеж трябва да давате калций. Най-лесния вариант е да натрошите варена черупка от яйце и да посипете храната и почвата, за да може охлюва постоянно да има калций. Големите охлюви сами гризат яйчената черупка, но трябва да я начупите малко.

Повредена черупка може да се поправи с епоксидно лепило, ако е повредена около отвора, охлюва сам ще я възстанови бързо. Ако повредата се намира близо до върха, ще се наложи да я ремонтирате.

Сухото епоксидно лепило не е токсично за охлювите, но докато не изсъхне, трябва да държите охлюва в отделен сух терариум, като не допускате попадане на лепилото по тялото. През цялото време черупката трябва да бъде суха и чиста.

Размножаване

Охлювите са хермафродити със взаимно оплождане. Полова зрелост достигат на 7 месеца.Брачните игри с танци и контакт на половите органи може да продължи доста дълго, няколко часа. Самостоятелно оплождане настъпва,когато охлюва докосне половия орган в сгънато положение, което изглежда като бели точки от дясната страна на тялото над главата. Инкубационния период продължава 1-2 седмици, след това всеки охлюв снася от 100 до 400 бели кръгли яйца в дупка в почвата.В зависимост от температурата, след 1-3 седмици от яйцата се излюпват малки с дължина 3-5 мм, има и живораждащи охлюви.

Пеене

Когато са уплашени се крият в черупката,могат да издават интересни свистящи звуци,подобни на пеене.

Отглеждането на охлюви не е сложно, изисква се малко търпение. Основния признак за това че правите всичко правилно е добрия апетит и бързия растеж на вашия любимец,а за възрастните охлюви- успеха в размножаването.

http://www.zooclub.ru/creative/show.php?id=129
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Сухоземни охлюви