[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания при охлювите и тяхното лечение
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при охлювите и тяхното лечение

Заболявания при охлювите и тяхното лечение

Мнениеот meri » Вто Окт 08, 2013 3:32 pm

Ветеринарният лекар съветва:

Безопасни препарати няма, охлюва може да се отрови дори от витамини. Всеки препарат изисква точна дозировка. Охлювите са студенокръвни животни и са по-чувствителни към дозите, отколкото топлокръвните. За охлювите не трябва да използвате дози за топлокръвни животни. Например, една капка чист Vetoron (витамин) в храната за три охлюва е достатъчно токсична. След употребата на тази доза охлювите могат до пет дни да ядат лошо и да се затварят в черупката. Бъдете внимателни при лечението на охлювите, не превишавайте и не намалявайте допустимите дози и честота. Неправилната дозировка и честота могат да доведат до смъртта на охлювите или развитие на резистентност при бактериите и бъдещата неефективност на препаратите.

Всички лекарства се разреждат в преварена, охладена до 25-27 С вода. Всеки път препаратите трябва да бъдат прясно приготвени.


Охлювите също могат да се разболяват. Причините за това могат да бъдат: неправилно хранене; преохлаждане; неподходящ терариум и грунт (мръсен, преизсушен или заблатен); липса на източник на калций; теснота; неподходящи съседи и др.
Охлювите могат да бъдат нападнати от паразити, нематоди, трематоди, бактерии.
Гъбичките могат да нападат и охлювите, и тези проблеми се разпространяват бързо. Бактерията Pseudomonas aeruginosa причинява чревни заразни заболявания, които могат да се разпространят бързо, особено ако заедно живеят много охлюви. Този проблем е свързан със съвпадението на много заболявания при охлювите и хранителните добавки, използвани за храненето им, защото често храната се произвежда от отпадъци от преработката на живи организми(охлюви,сепия), засегнати с различни заболявания.

Заболяванията се изразяват по различен начин:летаргия, отказ от храна, запушване, охлюва се скрива дълбоко в черупката, прекомерно или гъсто отделяне на слуз, неравномерна чуплива отслойваща се черупка и др.

За да не боледува вашият охлюв запомнете няколко прости правила:

- Не трябва да държите домашно развъден охлюв с взети от природата;

- Не използвайте един и същи терариум за различни охлюви, без да го обработите предварително;

- Не отглеждайте заедно охлюви от различен вид;

- Не поставяйте новите охлюви в терариума при вече живеещите у вас(новите охлюви трябва да преминат карантина минимум 1 месец);

- Пазете охлюва от попадане на преки слънчеви, светлинни и топлинни лъчи, от течение и студ;

- Не допускайте контакт на охлюва с химия(почистващи, миещи средства, торове, пестициди), подправки, сладки, пържени, пушени и солени продукти;

- Обработвайте терариума и грунта преди използване;

- Спазвайте чистота в терариума, навреме извършвайте ежедневно и генерално почистване, следете за температурата и влажността;

- Мийте добре продуктите преди хранене и внимателно избирайте хранителните добавки.

Най-често срещаните заболявания, причини и лечение, възможно предпазване:

Въздействие на температурата(прегряване, преохлаждане)

Причини- неправилно или прекалено близко разположение на нагревателните лампи, разположение на терариума под преки слънчеви лъчи, на течение или в студено помещение. Студът влияе на развитието, може да спре растежа. Преките слънчеви лъчи са пагубни (50% водят до летален изход).

Признаци- летаргия, обърканост, отказ от храна.

Помощ- изкъпете охлюва в хладка вода при прегряване, затопляне под лампа, къпане в топла вода при преохлаждане.

Предупреждение- не поставяйте терариума под преки светлинни лъчи (слънчеви или на лампа), на течение, в студено помещение. Терариума трябва да бъде устроен така, че охлюва винаги да има къде да се скрие или закопае.

Химическо въздействие (химически изгаряния, отравяне)

Причини- контакт с битова химия, неизмит терариум или основна храна, попадане на сол (95% води до летален изход).

Признаци- по тялото на охлюва са се появили бели петна, мехурчета по устата.

Помощ- веднага измийте под струя вода, при продължаване на мехурчетата и обилно пенене, по-добре замразете.

Предупреждение- задължителна първична промивка на грунта, основно изплакване след почистване, недопускане на контакт на охлюва с битова химия при къпане и пълзене. Изключване на неизмита, съмнителна или непроверена за сол и химия храна.

Загуба на черупката

Причини:

- Генетична предразположеност или продължително влияние на канцерогени;

- Бактерии, инфекции;

- Гъбички (97% води до летален изход).

Помощ- при съвсем малък охлюв при загуба на черупката може да порасне нова.

Предупреждение- внимателно избирайте основната храна и живите добавки(гамарус, сепия).

Проблем с черупката

Причини:

- Гъбички, получени от миди, корали или черупки(микози(деформация на черупката, патологична промяна на тъканите), заболяване от гъбички(свръх бърз растеж на черупката, атрофия на мускулите и вътрешните органи), предава се от мидите.

- Неподходящ състав на водата, кисел грунт, заблатеност в терариума;

- Недостиг на калций или некачествен източник на калций;

- Прекалено много калций;

- Недостиг на вит.А;

- Перфоратори на черупката(водорасли, гъби, морски червеи) чрез мекотели (крехка черупка, ронлива структура).

Признаци- черупката е чуплива, неравна, люспеста, изгризва се от охлюва.

Помощ- да поставите охлюва на диета с голямо съдържание на качествени калциевосъдържащи продукти:

- Сепия, смачкано яйце, креда, гасена вар, калцид, гамарус, корали, миди.

- "Калциева каша" (смес от прахове: черупка+тебешир+сепия+ бебешка храна);

- "Торта" от калциев глюконат, печени слънчогледови семки, яйчена черупка, суров протеин, да замесите "тесто", за да се образува торта с диаметър от 1-1,5 см и да поставите на твърда повърхност, да подсушите добре;

-Комбикорм за птици и животни с витаминни добавки и калций, но трябва да ги прилагате внимателно и само след изучаване на състава, защото има опасност: прионно заболяване (незабавна смърт, загуба на координация, спонтанни тумори), наличие на химикали и сол в храната. Помага за намаляване на канибализма при новоизлюпени охлюви.

Допълнителни препарати:

Прополисов мехлем- нанася се малък слой на чиста черупка веднъж на 5 дни. Използва се при лющене, неравности и незначителни пукнатини.

Микосептин- маже се на чиста черупка за 1 час, след това внимателно се измива с разтвор сода без да попада на тялото на охлюва(курс 3 дни по 2 пъти на ден).

Йод- нанася се на чиста суха черупка за 30 мин. СТРОГО БЕЗ ПОПАДАНЕ ПО ТЯЛОТО на охлюва, след това се измива с вода(курс 3 дни веднъж на ден, по-късно веднъж в седмицата). Използва се за лечение на черупката при нелекувано състояние или засегнато с бактерии и гъби.

Предупреждение- контролът за постоянно наличие на източник на калций, внимателен избор на основна храна и добавки от животински произход, поддържане на чистота в терариума, своевременни грижи, профилактика и почистване.

Битови повреди на черупката

Причини- възникват при невнимателно отношение с охлюва, и поради собствени "охлювени" фактори(падане от капака на терариума, удар в твърди или остри предмети).

Помощ- повредената черупка може да се излекува с помощта на епоксидно лепило. Ако черупката е повредена около устието, охлюва сам ще я възстанови. Но ако е повредено близо до върха, ще трябва да поправите черупката сами. Сухото епоксидно лепило не е вредно за охлювите, но докато засъхне, по-добре дръжте охлюва в отделно сухо жилище, не допускайте попадане на лепило по тялото на охлюва. По време на работа с лепилото черупката трябва да бъде суха и чиста.

Бъдете внимателни с младите охлюви, черупката на които е още тънка и най-уязвима, особено около устието от крайната страна- най-широката част на черупката. Именно там се намира точката на растеж на черупката и при младите охлюви е съвсем мека. Въпреки че на това място черупката лесно може да се възстанови сама, ще бъде добре, ако не се поврежда.

Нежелателни "гости"

Горбатка
Изображение

Плодова мушица
Изображение

Малки бели бръмбари
Изображение

мухъл, различни видове гъби.

Причини:

- Заразен грунт;
- Контакт със заразен охлюв;
- Гниещи остатъци храна или несвоевременно почистване;
- Заразена, лошо измита храна.

Признаци: летаргия, лош апетит, прекомерно отделяне на слуз.

Помощ- Reptix First Aid , аерозол- пестицид за унищожаване на акарите и другите малки паразити в терариума, след което е необходимо:

- Напълно да премахнете стария грунт;
- Да измиете терариума и всички елементи в него;
- Да измиете и да обработите термично новия грунт преди поставяне в терариума;
- Да измиете всички охлюви в топла вода и да почистите черупките им(може с четка за зъби); след това да ги изкъпете във вана с лайка, след което да намажете черупката с прополисов мехлем;
- Да отделите болните.

Предупреждение- провеждането на своевременно почистване, планово генерално почистване и профилактични действия. Задължителна обработка и измиване на грунта и основната храна. Отглеждането на болните и здравите охлюви разделно, допускане към общуване на новопридобитите охлюви само след карантина.

Паразити (глисти, нематоди, червеи)

Хелминтози (нематоди, трематоди, цестоди) от природни охлюви (стриди, охлюви), човешки от нас, кучета, котки и др. домашни любимци.

Признаци- летаргия, загуба на интерес, загуба на тегло. Някои видове глисти са по-забележими при внимателно разглеждане на охлюва. Бездействието в 90% от случаите води до летален изход.

Лечение и профилактика:
Трябва да включите в диетата:

- Бели тиквени семки (стрити);
- Морков или краставица (добавка или като основна храна);
- Вратига, лайка и други билки (с внимание се добавят в храната, къпят се в прецедена отвара);
- Алое стимулатор(хранят се с меките листа, пият(къпят) в изцеден сок);
- Бира (или бирена мая), преди употреба винаги се оставя да престои отворена няколко дни.

Инфекции

Бактерии, вируси


Лечение- дезинфекциращи разтвори (слаб розов р-р калиев перманганат, фурацилин и др.), пеницилин, стрептомицин, хлорамфеникол, неомицин, циклохексамид. Хлорхексидин- антисептично и дезинфекциращо средство. В зависимост от използваната концентрация се проявява както бактериостатично, така и бактерицидно действие.

Тумори

Спонтанни, доброкачествени или злокачествени

Причини- черна почва от двора, лоша пластмаса (немит теракот, ниско качество на пластмасови добавки или добавки за суха територия или продукти, не измити петролни продукти на повърхността, пестициди, ароматни амини, алифатни и ароматни въглеводороди, диоксин, нефтопродукти, инфекции, перфоратори черупки (водорасли, гъби, морски червеи, охлюви, образуване на мехури, вдлъбнатини от черупкови организми).

Не забравяйте след контакт с вашия любимец да измиете ръцете си със сапун.

http://vk.com/
http://ahatin.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при охлювите и тяхното лечение

Мнениеот meri » Сря Окт 09, 2013 9:48 am

Изгаряния

Това е една от най-неприятните ситуации със здравето на охлювите, ако проблемът с черупката почти никога не причинява неудобство, то изгарянето е сериозно.

Изгарянията са термични и химически.
Във всички случаи поведението на охлюва е еднакво- по-често влиза в черупката и се движи малко (ако изгарянето е на стъпалото на крака). Започва да пълзи, когато изгарянето премине напълно, не къпете охлюва често в лайка: това изсушава прекалено лигавиците на охлюва. Те имат много добра регенерация, и за това добре се лекуват сами. Главното е да осигурите влага и външно, и вътрешно: по-сочни плодове и зеленчуци, повече влажност в терариума.

Изображение

Изображение

Изображение

Отравяне

Отравяне може да се получи от това, че охлюва е изял нещо, което не трябва. Плодовете и зеленчуците се поръсват с химикали, никога не се знае какво купувате, но ако имате възможност хранете охлювите с продукти от вилата. Дори и най-силните охлюви не винаги могат да понесат отравянето.

Лечението в този случай е доста призрачно, проверени методи няма. Поставете на охлюва хартия- с нейна помощ те почистват организма си от всякакви зарази. Ако охлюва влиза в черупката, трябва да го накиснете. Но не с лайка, а в чиста, желателно в преварена топла вода. Можете да изкъпете охлюва в лайка, но само веднъж, като антисептично средство. Честото използване на лайка не е добре.

В този период хранете охлюва със сочни плодове и зеленчуци. Охлювите охотно приемат тиква и различни пюрета, но по-скоро ще отказват храна. Трябва по някакъв начин да накарате охлюва да яде, защото ако животното продължи да губи сили, няма да може вече да излезе.
Ако не сте готови към такива дълги грижи, замразете охлюва, за да не се мъчи.

Изпадане на различни органи

От това не е застрахован никой, за това не може да се каже от какво се случва точно. Понякога това се случва от парите на различни лекарства(ако охлюва преди хранене или къпане е пил лекарство, парите остават във въздуха). Тази версия изглежда глупава, но е факт. Известни са случаи на изпадане на органите от преохлаждане (например при транспортиране). Много често охлюва не пълзи, държи се неактивно, просто седи с изпадналия орган. Тогава можете да опитате да върнете органа обратно (по-често изпада стомаха през устата) с помощта на мокри пръсти, влажна клечка с памук или нещо друго. Ако се получи, охлюва ще живее в бъдеще без проблем. Понякога се случва повторно изпадане, и трябва да опитате отново да го приберете. Случва се и след второто изпадане охлюва да живее нормално.

Ако не можете да приберете органа, охлюва сам ще го прибере (за това е необходимо да осигурите влажност в терариума, за да не изсъхне органа), или ще умре. Случва се органът да се отчупи и охлюва да живее без него. По-скоро се чупи орган, който не е толкова важен, и без който охлюва може да живее в бъдеще. Както и при други заболявания, това може да бъде наследствено.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изпадане на копулативните/полови органи

Този недъг е сходен с предишния. За него няма предпоставка и защо се случва е неизвестно.
Има случаи при които охлювите сами отгризват половия орган, или е отгризан от някои от съседите по терариум. Ако охлюва отгризе органа сам, живее нормално, а ако е някой от съседите- умира. Предполага се, че охлювите сами знаят кое е "правилно" и в случай на необходимост отгризват своя орган. За това ако на вашият охлюв са изпаднали гениталиите, трябва да го отделите.

http://vk.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Сухоземни охлюви