[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - В света на охлювите- трябва да знаете, че...
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

В света на охлювите- трябва да знаете, че...

В света на охлювите- трябва да знаете, че...

Мнениеот meri » Сря Окт 09, 2013 8:12 pm

За тези, които имат деца в дома:

1.Донасяйки охлюв в дома трябва да обясните, че това е живо същество и може да е болезнено за него.

2.Ако детето иска да вземе охлюва на ръце- трябва да поставите охлюва на неговата длан и да кажете, че не трябва да го стиска, защото черупката ще се счупи и охлюва ще умре. Да забранявате ще бъде по-лошо.

3.Трябва да обясните на детето, че може да държи охлюва на ръце заедно с вас, без да тича с него.

4.Много е важно да обясните на детето, че охлюва трябва само да се гледа и да предупредите, че е много крехък.

5.Забранете на детето да маже охлюва, да го стиска, да го носи, да го докосва, да го къпе.

6. В никакъв случай не лъжете детето, че охлюва хапе, вашата цел е да не го взима на ръце, а не че охлюва го застрашава, за да се страхува.

7.Не позволявайте на детето да носи охлюва в банята със себе си, да го изнася на улицата.

8. За да удовлетворите нуждата на детето да пипне охлюва- разрешете да го подържи малко на длан, да го пръска с пулвелизатора, да посипе калций на храната. То ще задоволи любопитството си и няма да се опитва да изважда охлюва от терариума и да го отнесе някъде, за да играе с него.

Разбира се всички деца са различни, но ако разкажете спокойно на детето, че за охлюва е опасно- детето ще се отнася внимателно с охлюва.

Изображение

За пипалата на охлюва


Всички знаят, че охлюва има пипала. За различните представители на мекотелите-пипалата са различни. За двучерупчестите и лопатоноги мекотели пипалата имат голяма роля при плуване и заравяне на дъното. Пипалата регулират хранителния приток на водата, насочваща се в мантийната кухина.

Наличието на очи на най-горния ред на пипалата не е общ признак за всички охлюви. Този признак е присъщ за Stylommatophora. При водните охлюви очите са разположени в основата на пипалата и имат само една двойка.

Очи

Въпреки разпространеното мнение, очите на сухоземните охлюви са добре развити за мекотели. Те дори притежават един вид лещи. Разбира се, охлювите не разполагат с необходимия набор клетки за да различават цветовете. И не са снабдени с цилиарен мускул, за да променят кривата на лещата. Всички охлюви не виждат добре, за това е много важна долната двойка пипала.

Долни пипала

Необходими за обонятелна ориентация, те винаги са насочени надолу- към земята. Стволовите клетки на повърхността на пипалата дават възможност на охлюва да усеща миризмата и помагат в търсенето на храна. Оказва се, че охлювите така привличат потенциалния партньор за чифтосване с обонятелните хормони. Малките пипалца помагат за намиране на партньор. По време на чифтосване както гроздовите охлюви, така и ахатините често докосват- осезават взаимно с долните пипала, които могат да помагат на охлюва да почувства по-добре миризмата на хормона.

Всяко пипало е оборудвано със собствени прибиращи мускули- ретрактор. Ако охлюва свива тези мускули- пипалото се прибира и изчезва. Особено добре това може да са наблюдава при младите охлюви, които в повечето случаи са прозрачни. Въпреки това, за да изправи пипалата, охлюва не може да използва мускулите. Използват кръвна плазма, която изтискват в пипалото.

Охлюви със три чифта пипала

Към тях се отнасят хищните вълчи охлюви, Euglandina rosea и др. Не всички хищни охлюви и голи охлюви имат трети чифт пипала.
Тази двойка пипала се използва за изследване на пространството, намиращо се отпред. Охлюва дебне плячката по следата от слуз, все едно помирисва. Третият чифт пипала в този случай- това е силно разширение на цепката на вълчия охлюв, на който се намират многобройни обонятелни клетки.

Изображение

Нервна система на мекотелите, или има ли охлювът мозък?


Натрупване на ганглии- пакети от нерви са разположени в различни части на тялото.
При човека ЦНС е концентрирана на едно място- в мозъка, който ръководи целия организъм.

При коремоногите има 5 групи от ганглии:

1.Церебрални ганглии- разположени над фаринкса.
- очи, органи на равновесие, фаринкса и пипалата на главата.

2. Педални ганглии- разположени в краката.
- мускулатура на краката.

3.Плеврални ганглии- до педалните.
- мантия.

4.Париетални ганглии.
- дихателни органи (кожни хриле), органи на химични сетива.

5.Висцерални ганглии- разположени под задното черво.
- извършват инервация на вътрешните органи.

И най-интересното- охлювите не изпитват болка.

При охлювите липсват главния и гръбначния мозък, вместо това- натрупване на ганглии.
За болковото усещане отговаря определен център в мозъка- при охлювите няма такъв.

Регенерация при охлювите

Регенерацията е процес на възстановяване на изгубени или повредени структури на тялото.
Регенерацията поддържа структурата и функциите на организма, неговата цялост. Различават се два вида регенерация: физиологична и репаративна. Възстановяването на органите, тъканите, клетките или вътреклетъчната структура след разрушаванете им в процеса на жизнена дейност на организма се нарича физиологична регенерация.

Възстановяването на струкурите след травма или действията на други повреждащи фактори се наричат репаративна регенерация. При регенерация протичат такива процеси като детерминация, диференциация, растеж, интеграция и др. сходни с процесите, имащи място в ембрионалното развитие. При регенерация всички те са вторични, т.е. в сформираният организъм.

Също така регенерация протича в други части на стъпалото и на черупката, но след регенерация на черупката въшния рогов слой - gipostrakum отсъства в този участък.

По отношение на регенерацията на зрителните органи на Achatina fulica се отделя особено. При сравнително възрастни охлюви след отстраняване на оптичните пипала възстановяването на очите протича с аномалии, които се изразяват в различен вид отклонения на структурата на новообразуваното око от нормалното, а също в появата на няколко структурно независими очи.

Изображение

Необходими ли са разходки на охлюва?

Когато настъпи лято, това означава слънце, топлина, за това никой няма желание да седи вътре и всички излизат на улицата....и взимат охлюва със себе си.

Дали това е добре?

Плюсовете на това мероприятие:

1.Хвалите се пред съседите с необичайния си любимец.
2.Правите доста снимки и получавате много харесвания в социалната мрежа.
3.Предполагате, че охлюва е впечатлен от слънцето и ще се радва да смени обстановката на терариума.

Минусите на разходката:

1.Охлювите са терариумни животни. Те привикват към обстановката в терараиума- за тях там има оптимална влажност и температура.
Изваждането от терараиума и извеждането в горещините, или обратното, изваждането от влажност 70-80% на влажност 30-40-50% причинявате дискомфорт и създавате стрес, от който ще се чувства зле.
2.Ако изнесете охлюва в преносим терариум, проблема със сухия въздух отпада, но проблемът с другата температура остава. Преките слънчеви лъчи не са приятни за охлюва и са опасни. И не е приятно за охлюва поклащането на терариума докато го носите.
3.Охлюва не е куче. Не изпитва радост от разходката, не е необходимо да променя обстановката, в такъв случай няма смисъл от разходка.

http://vk.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: В света на охлювите-трябва да знаете, че...

Мнениеот meri » Чет Окт 10, 2013 10:09 am

Охлювите не се отглеждат на стърготини

Изображение

Стърготините не са грунт!
Охлювите не трябва да се отглеждат на стърготини, защото:

- Охлювите ядат стърготините. От грунта те получават минерални вещества, полезни микро-елементи. А в стърготините няма нищо подобно, това е дърво, НЕ ГРУНТ!

- Стърготините причиняват наранявания на охлювите;

Това е резултат от отглеждане на стърготини
Изображение

- При отглеждане на стърготини можете да забравите за чистотата в терариума. Слузта на охлювите остава по стърготините, те се мокрят от влажността и екскрементите.

- Охлювите не харесват стърготините, те са твърди и миризливи. Тялото на охлювите е нежно, меко, и не им харесва да се намират в стърготини.

Много стопани казват :" Аз отдавна отглеждам охлювите на стърготини и всичко е наред, те ги харесват"- на това може да се каже само едно- охлювът на снимката е живял дълго време в стърготини, и резултатът се вижда.

Изображение

Не ви съветваме да купувате охлюви от зоомагазините

Не купувайте охлюви в лошо състояние от съжаление.

Ако въпреки всичко сте купили, бъдете готови за това, че охлюва никога няма да бъде в нормално състояние. Неговото здраве може никога да не се поправи, може за цял живот да остане със слаб апетит и да не може да расте. Въпреки предоставените идеални условия от вас.

От къде попадат охлювите в зоомагазина?

Разбира се не ги носят от Африка, а ги донасят някои стопани, които не приемат замразяването. Тези стопани са оставили всички яйца, част са продали- раздали, отглеждат по-малко подрастващи. Охлювите за които не са имали сили да замразят, донасят в зоомагазина. Охлювите не са стигнали до това лошо състояние от зоомагазина- те вече са били такива. Зоомагазина не задържа живвотните- продават ги и това е.

Хората купуват охлювите, лекуват ги, а след това двойката се чифтосва и снася яйца. Който е умен ще замрази всички яйца, който не е - ги оставя. И историята се повтаря.

Защо това е толкова лошо?

Защото каквито родителите- такива и децата.
Поради безконтролното чифтосване на домашните охлюви те стават все по-малки и малки, слаби.

Капак за терариума

1.Капакът поддържа влажността и температурата вътре в терариума.
Вентилацията не е голяма, за това влажността не излиза, и температурата е с няколко градуса по-висока от стайната.

2.Капакът -достатъчно тежък и закрепен не позволява на охлюва да избяга от терариума.

Важно, за да не избягат охлювите:

- Охлюва може да падне и да се разбие;
- Охлюва може да се загуби;
- Може да изпълзи на пода- там може да попадне на котката, кучето, заека, децата...
- Можете да го настъпите.

Предполага се, че знаете и за вредата от сухия въздух...

Вазата на покрива не позволява на охлюва да повдигне капака и да избяга
Изображение

Участта на избягалия охлюв
Изображение

Учете се от чуждите грешки!


http://vk.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: В света на охлювите- трябва да знаете, че...

Мнениеот meri » Чет Окт 10, 2013 1:48 pm

Ако охлюва не яде

Охлюва може да не яде по различни причини:

- Неподходящи условия(грунт, храна, температура, влажност);
- Бременност;
- Заболяване.
И не винаги може да се разбере защо охлюва няма апетит.

Ако охлюва не яде дълго време, трябва да вземете мерки.

Задължително трябва да го храните насила, иначе ще отслабне от глад до такава степен, че няма да има сили да яде.

Насила, означава:

Вариант 1:
намажете стените на терариума с разредена зърнена смес (или течно пюре, ако охлюва го обича). Охлюва ще пълзи бавно и ще ближе.

Вариант 2: Изсипете течна храна- налейте/намажете на тънък слой в някакъв плосък съд, за предпочитане с голям диаметър, пуснете там охлюва и не го пускайте известно време(не повече от 30 мин.).Той ще пълзи и ще се изцапа от храната и ще бъде принуден да се оближе- по този начин ще изяде малко храна.

Вариант 3: Със спринцовка без игла наливайте в устата.

Изображение

Защо това не може?

Опасността от суровите картофи е в това, че в тях може да има соланин- това е вреден гликозид, много отровен, особено много се съдържа в позеленелите картофи.

Макарони- смята се за много тежка храна за охлювите, поради лепкавостта си. Охлюва не е в състояние да я усвои, "задръства храносмилателната система", охлюва не може да изходи макароните.

Киселец- съдържа оксалова киселина, която не само блокира бъдещото усвояване на калция, но и частично разрушава този елемент, намиращ се вече в тялото.

Джинджифил (имбир)- много е остър, това е подправка.

Цитрусови- съдържат киселини, които при взаимодействие с калция изгарят вътрешните органи на охлюва.

Ананас- също е в списъка със забранените продукти, относно съдържанието е по-опасен от цитрусовите плодове.

Киви- по-добре не давайте, охлювите не се нуждаят от киви.

Сол- солта е най-доброто средство да убиете охлюва.

Растеж на ахатината
http://www.achatina.unnat.ru/Life/Rost.htm

Отклонения в развитието на ахатината
http://www.achatina.unnat.ru/Other/Strange.htm

http://vk.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Сухоземни охлюви