[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Съвети за начинаещите любители на охлюви
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Съвети за начинаещите любители на охлюви

Съвети за начинаещите любители на охлюви

Мнениеот meri » Съб Окт 12, 2013 4:38 pm

1.Определете вида охлюв.

2.Ще бъде добре да изучите устройството на охлювите.
За общи познания.

3. Избираме терариум за ахатините.

Това е важно: малките охлюви до 3 см (измерват се по черупката) не се поставят в голям терариум, а още повече при възрастните охлюви. Малките според растежа и развитието трябва да се преселват в кутии, всяка от която трябва да бъде по-голяма на размер от предишната. Това се прави, за да не може охлюва "да се загуби" в големия терариум и навреме да открие храната, а също така и да не бъде смазан малкия охлюв от неговите родители. Препоръчва се за терариум да използвате заводски стъклен, продаващ се в зоомагазините; прозрачен пластмасов или всякакъв със средна прозрачност пластмасов контейнер, предназначен за съхраняване на вещи.

Пластмасов
Изображение

Има различен литраж. Продават се в зоомагазините.
Плюсове: лесно се пренася, лесно се мие, не е скъп.
Минуси: Много добра вентилация, в случая това е минус, защото е необходимо са пръскате 3-4 пъти за поддържане на необходимата влажност.
Излишната вентилация можете да залепите със скоч, но това ще развали външния вид.

Пластмасов контейнер
Изображение

Плюсове: лесно се пренася, лесно се мие.
Минуси: в капака в началото няма отвори за вентилация. Отворите лесно се пробиват, полупрозрачен.

Стъклен терариум
Изображение

Плюсове: прозрачен, можете да го изберете по свой вкус или да поръчате.

Минуси: тежък, изисква специално опаковане при превоз.

4.Грунт и устройство на терариума

Грунта за ахатините е два вида:кокосов субстрат/кокосов чипс и грунт за бегония.

Кокосов субстрат, брикети

Изображение

Плюсове: добре абсорбира и задържа влагата. Не се замърсява. В смлян вид е мек.

Минуси: рядко се продава в зоомагазините, продавачите не винаги знаят какво е кокосов събстрат.

На опаковката има инструкции за приготвяне на грунта. Обикновено се постъпва така: с гореща вода се навлажняват около една трета от брикетите, след което с тънък нож-трион се изрязва напоения участък, получава се куп ярко-кафяви кокосови стърготини.

Обработка и смяна на грунта

Преди да поставите грунта в терариума трябва да го измиете с течаща вода, насипвате го в памучна торбичка, изцеждате, изваждате от торбичката и го калцинирате в печка или микровълнова фурна на 200 градуса за 5-7 минути. След това изваждате грунта, изчаквате да изстине и го поставяте в терариума.

Височината на грунта трябва да бъде такава, че охлюва да може да се закопае напълно в него. Грунта трябва да бъде равномерно влажен. При опръскване грунта трябва да се разрохква(преди това изваждате охлювите).

Смяната на грунта се провежда веднъж на 2-3 месеца. Новият грунт се обработва както е описано. Можете да премахнете част от стария грунт(половината или 3/4), да насипете към него нов грунт, след това също да измиете и калцинирате.

Ако в почвата има мушици, грунта се заменя напълно веднага щом ги забележите. Новият грунт се обработва по описания начин, а терариума се измива със сода, подсушава се до сухо и се поставя новия грунт. Причината за появата на мушиците е прекалената влажност.

В терариума можете да поставите опадали листа(дъбови) или корени(след предварителна подготовка).

Как да промием кокосовия субстрат
Изображение

http://vk.com/video-51590426_165100550

Опръскватели

Продават се в магазините
Изображение

Миене на терариума

Стените на терариума се почистват според замърсяването с твърда гъба за миене на съдове без използване на миещи средства. Терариума се мие напълно при смяна на грунта (възможно е използването на сода за хляб). Други миещи средства могат да причинят изгаряне на краката на охлюва.
В терариума или до него трябва да поставите термометър за по-добър контрол на температурата.

Термометър

Изображение

Можете да използвате такъв термометър или да купите от зоомагазина специален термометър за "влечуго" -стъклен терариум, поставя се вътре.

Трябва да помните, че когато термометъра се намира извън контейнера, температурата в контейнера ще бъде по-висока с 2-5 С.

За отопление на терариума се използват различни термо-кабели или термо-килимчета (продават се в зоомагазините), поставяме както вътре в терариума, под грунта, така и отвън, под самия терариум. Не поставяйте пластмасов терариум на килимчето, дъното на пластмасовия терариум може да се стопи. По-добре поставете килима на стената до терариума.

Изображение

Също така за отопление можете да използвате лампа с нажежаема жичка от 100 Вт, 95 или 99 Вт., но ще трябва да държите лампата включена постоянно, защото 100- Ватовата лампа не дава необходимата топлина. Освен това за охлювите е вредна пряката светлина, както и слънчевите лъчи. Лампата се използва за осветление на терариума при хранене или почистване.

Трябва да премахвате неизядената храна от терариума на следващия ден след хранене. Ако храните охлюва вечер, почиствайте храната на другата сутрин.

5. Как и с какво да храните охлюва?

Солта е отрова за охлювите.
Мазни, кисели, солени продукти са забранени.
Яйчен белтък и жълтък не трябва в никакъв вид.


Хранене на охлюви до 3 см (измерват се по черупката) до 2 месеца: листа от салата, посипани с калциева смес и гамарус. За да сте сигурни, че са яли поставете още един лист салата.
Изображение

Не се препоръчва да "превеждате" охлювите на друга храна. Те могат напълно да откажат новата храна и да умрат от глад. За това много добре обмислете въпроса дали можете да осигурите нормални условия на живот.

Охлювите на възраст до една година се хранят веднъж на ден.
При охлюви на възраст до 2 месеца (размер на черупката до 3 см) храната трябва да се намира в терариума постоянно. Храната се обновява според изяждането.
Охлюви на възраст 10 месеца се хранят 2-3-4 пъти в седмицата. На тази възраст охлюва сам решава кога да яде.
Не се страхувайте, че ще ги прехраните, ахатините не могат да преядат.

Гамарус

Продава се в зоомагазините и на пазара.

Изображение

6.Хигиена и къпане

Охлювите се къпят преди хранене под слаба струя вода(не гореща). Малките се пръскат или се държат внимателно под струя леко топла вода, така че да не се удавят.

Неизядената храна трябва да се почиства на следващия ден след хранене, за да не се разваля, да не плесенясва и да не се появят нежелателни съседи.

7.Размножаване

Домашните охлюви съзряват по-бързо, отколкото в природата. Появата на първични полови признаци още не означава, че охлюва е готов за чифтосване. "Това" се нарича "стрела на любовта" и израства на шията, в дясно.

Ако не желаете потомство, разделете охлювите в отделни терариуми и с такива видове, които не се сходни с вашия половозрял.

"Детската смъртност: е до 30%, при условие, че охлювите живеят в нормални условия.

Чести въпроси:

" Взех си охлюв, влезе в черупката и не яде. Защо?"


Охлювите както всички домашни животни трябва да привикнат към новото място. Уточнете с човека, от който сте купили охлюва условията на отглеждане(грунт, температура, влажност, вида храна, време на хранене). Ако се е скрил в черупката, изкъпете охлюва в топла вода.

"Може ли охлюва да премине от краставици на тиквички веднага?"

Не се препоръчва. Ако охлюва е привикнал към определени плодове/зеленчуци, прехода може да бъде опасен- охлюва може напълно да се откаже от храната и да умре. Можете да предложите към основната диета нови плодове/зеленчуци.

"Моя охлюв спи, виси на стената/тавана на терариума? Защо?"


Защото така му харесва. Няма нищо страшно. След това се закопава.
Други причини: стрес след пътуване в нов терариум/дом, недостатъчно висока /ниска температура/влажност, друг вид грунт. В този случай влажността/температурата трябва да се приближат до предишните условия на отглеждане, по възможност сменете грунта с познат.

" Как да превозим охлюва в студено време на годината?"

Охлюва се превозва в малка пластмасова кутия малко по-голяма от охлюва. Поставете вътре навлажнен с вода лист от салата и парче плод/зеленчук, който предпочита охлюва. Грунт не е небходим.

В студеното време на годината охлюва се пренася в пазвата или в чанта с твърди стени, кутия завита в топло одеяло/чаршаф. Трябва да имате готов дом за охлюва със термо-килимче. Когато пристигнете у вас и извадите охлюва от кутията, го измийте със струя топла вода, за да се затопли.
В топлото време на годината охлюва се превозва в кутия в чанта с твъърди стени. Кутията не трябва да се преобръща или отваря.

"Какво е количеството на изпражненията на охлюва?"

Охлюва не може да преяде. Ако охлюва се изхожда, значи яде. Ако няма изпрражнения, охлюва не яде. Ще познаете дали малките охлюви ядат по нагризаните плодове/зеленчуци.

"Какво пият охлювите?"

Вода. Охлювите пият вода и нищо друго. Вода има в грунта и стените след опръскване. Вода можете да поставите в плитка пластмасова купичка в терариума, но трябва да следите водата да бъде чиста и редовно да доливате. На малките охлюви по-добре не давайте вода в купички, могат да потънат. За тях е достатъчна влагата от храната и стените. На охлюви от 3 см можете да наливате с височина до половин см, а на по-възрастните- на сантиметър или повече.

"Моят охлюв влезе дълбоко в черупката и от там мирише лошо?"

Охлювите не миришат. Ако охлюва е влязъл в черупката и не излиза дълго и от черупката мирише, значи охлюва е умрял.

" Охлюва снесе яйца, но аз не искам потомство. Какво да правя?"

Замразете яйцата навреме. Извадете яйцата от грунта, грунта се разрохква за останалите яйца, след което яйцата се увиват в пакет и се поставят във фризера за 2-3 дни, след което се изхвърлят.

"Излюпиха се 200 малки, а не искам да се занимавам с потомството. Какво да правя?"

По този въпрос съществуват две мнения: или във фризера, да си оставите няколко за продажба, или да съберете пари и да осигурите подходящи условия на всички. Но малко хора могат да си позволят правилно отглеждане на толкова охлюви. По- хуманно е да замразите.

"Моят охлюв порасна със сантиметър тази седмица. Така ли трябва?"

Вашият охлюв е здрав и се храни добре.

http://selingary.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Сухоземни охлюви