[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Зимният сън при охлювите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Зимният сън при охлювите

Зимният сън при охлювите

Мнениеот meri » Вто Окт 15, 2013 7:51 pm

Изображение
Охлювите са способни да изпадат в неактивно състояние, така наречения сън. Те напълно прибират своето тяло в черупката и запечатват устието.
Истинският сън при животните е състояние на покой и има сезонен характер и протича редовно.
Охлювите в терариумни условия изпадат в сън при неблагоприятни условия на отглеждане. Охлювите имат специални жлези, които произвеждат слуз, с нейна помощ се формира защитен филм- епифрагма.

Ако съня на охлюва продължи дълго, то той може да сформира не една, а няколко епифрагми. С всеки защитен слой в областта на устието, шансовете да събудите охлюва стават по-малки. За това, по-добре да не допускате продължителен сън.

Основни причини за сън:

- Ниско ниво на влажност- ако в терариума въздухът е сух, за да се защити от обезводняване, охлюва ще се постарае да изпадне в състояние на сън, за да икономиса по този начин разхода на вода.

- Неправилно хранене- ако храните охлюва с това, което не харесва или не получава със своята храна полезни вещества, той може да се потопи в състояние на сън, за да намали по този начин употребата на витамини и хранителни вещества от организма.

- Ниска температура на въздуха- ако в терариума, където се отглежда охлюва има ниска температура на въздуха, и охлюва дори да се скрие в своята черупка, няма да се чувства комфортно, и може да се постарае да заспи.

- Стрес- много често в резултат на стресова ситуация, по-често тя е свързана с аклиматизацията на охлюва към новото място, тези създания заспиват, надявайки се, че когато се събудят, всичко ще бъде както преди. Стресът и сънят могат да провокират и промени в грунда, условията на отглеждане, кратковременно преохлаждане или прегряване.

- Болезнено състояние- в резултат на получените травми, или хранително, химическо отравяне, охлюва също може да се потопи в състояние на сън.

Пробуждане- достатъчно е да подържите охлюва под струя топла вода, и след няколко минути ще счупи защитния филм и ще се появи. Ако не бързате, можете да поставите охлюва в терариум с нормална влажност и да почакате известно време(няколко часа). За по-сигурно можете допълнително да напръскате охлюва с вода.

При продължителен сън охлювите могат да навлизат надълбоко в черупката. В терариума, където дълго лежи спящия охлюв, често можете да видите парчета от защитния филм или дори цялата "врата"- това са предишни запушалки. Охлюва я е счупил, проверил е състоянието на околната среда, възможно е да е попълзял малко по терариума, и уверявайки се, че влажността е недостатъчна и няма храна, се е запечатал отново. Охлюва е загубил част от влагата, неговото тяло леко е намаляло, за производството на нова епифрагма е загубил още известно количество влага.

Способността на охлювите да изпадат в сън е удобна, когато трябва да пътувате за дълъг срок и не можете да се грижите за охлювите си, да ги вземете със себе си или някой друг да се грижи за тях.

Извеждането на охлювите от сън е лесно. За това е необходимо да поставите охлюва в терариум с малък слой съвсем сух грунд, да не го храните и да не го пръскате с вода. Не са необходими никакви други промени. Осигурете в помещението, където се намира терариума относително стабилно ниво на температура и влажност. Критични са резките промени на тези показатели- колкото по-малко се променя околната среда, толкова по-благополучно охлюва понася зимния сън.

Не се препоръчва охлювите да спят дълъг период от време(повече от 2 месеца). Ако се запечатват млади охлюви, които растат активно, те изостават в растежа и развитието от своите бодърствуващи връстници.
За това поставяйте в зимен сън само възрастни охлюви.

Всички причини, обясняващи съня на охлюва са свързани с дискомфорт и неприятно усещане за охлюва. Охлюва не се нуждае от такъв сън, това е защитен механизъм на неговия организъм. За това не се препоръчва охлюва да спи. По време на сън всички процеси в организма се забавят, охлюва губи много сили, и винаги има риск да не се събуди. За това без крайна необходимост охлюва не трябва да спи. Вие трябва да осъзнавате всички рискове, свързани с този сън.

Някои видове охлюви в домашни условия трябва да изпадат в сън поне веднъж в годината. Това е необходимо за тяхното здраве и успешно размножаване. Някои видове охлюви, които не са спали повече от година, могат да бъдат по-бавни в сравнение с други охлюви.

http://www.youtube.com/watch?v=rn6poh9jndk

http://www.achatina.unnat.ru/Life/Hibernation.htm

http://vk.com/
http://nutriacultivation.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Сухоземни охлюви