[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Удивителните органи на охлювите
Страница 1 от 1

Удивителните органи на охлювите

МнениеПубликувано на: Съб Апр 05, 2014 7:06 pm
от meri
Отглеждайки такива екзотични домашни любимци като охлювите, много стопани не знаят какво представлява техният любимец и как е устроен неговия организъм. Знанията са необходими за правилното разбиране на нуждите на охлювите.
В тази статия ще стане въпрос само за някои части от тялото на охлювите, характеризиращи се със състоянието, настроението и здравето на животното.

Черупка

Този предмет от тоалета се появил при коремоногите преди стотици милиони години. През това време удивителния спираловиден "пашкул" е придобил формата и структурата, която е най-подходяща за тялото на мекотелото, без да ограничва движенията му и да не утежнява ходенето.

Изображение

Съществуват два основни типа охлюви. Едни притежават черупка, а други само мантия, вторите ги наричат плужеци. И при двата вида този предмет е различен. Например, при ахатината черупката е здрава и твърда, но ако живее във влажна среда, нейната черупка е по-тънка и прозрачна. В горещ климат черупката има основно бял цвят, за да отразява слънчевите лъчи.

Независимо от вида на охлюва, типа на черупката и начина на живот, черупките изпълняват няколко задължителни функции:

1.Защита на тялото от външни повреди.
2.Защита от враговете.
3.Предпазване на организма от изсъхване.

Изображение

Що се отнася до цвета и модела на черупката, това е най-загадъчния аспект за оцеляване на охлювите. Никой не знае защо при еднакво отглеждане, хранене и осветление, има по-ярки и наситени охлюви, отколкото техните сродници, живеещи с тях. Ако всички охлюви в терариума са еднакво бледи, това говори за неправилно хранене и недостиг на определени продукти в диетата.

Ако поради някакви причини на черупката се появи разцепване или частици черупка висят по краищата, в никакъв случай не ги отчупвайте. В тази ситуация трябва да поставите охлюва на влажна салфетка, и той сам ще се заеме със собственото си възстановяване. Такива травми не преминават безследно, и краищата на черупката след това имат неравности.

Крака

Във връзка с начина на живот, при охлювите са много развити ходилата. По тях преминават вълните от мускулните контракции, благодарение на тях охлюва се придвижва по всяка повърхност. На нея също има две жлези, отделящи слуз, която улеснява ходенето по сухи територии, осигурява хлъзгане.

Изображение

Силата с която охлюва се "засмуква" към равна плоскост, към стъклото например, е много висока. Не трябва да откъсвате охлюва от такива повърхности, или в краен случай, правете го внимателно, преминете първо край ходилото с тънък, неостър предмет. В противен случай ще трябва да положите много усилия, за да откъснете охлюва, при което налягането на черупката може да стане причина за нейното повреждане или пълно разцепване.

Очи

Органите на зрението са разположени в краищата на "рога", именно така наричат техните пипала, разположени на главата. Очите позволяват на охлюва да различава степента на осветеност, а също да вижда предметите на разстояние 1 см.

Изображение

Интересно е, че светлината се възприема не само от очите, но и от тялото на охлюва. В неговия организъм има светочувствителни клетки, за това охлювите са много възприемчиви към ярката светлина, за това не я обичат. Имайте го предвид при отглеждането на охлюви. Охлювите се нуждаят от лампа за затопляне, но трябва да направите къщичка, където може да се скрие. Иначе през цялото време ще седи под грунда.

Пипала

Изображение

Освен големите пипала, на които са разположени очите, охлюва притежава двойка от същите, но по-малки. Те отговарят за обонянието и осезанието, още една особеност на тези органи се нарича "химическо чувство." Това е реакция към миризмата на вещества, притежаващи неприроден произход- бензин, ацетон, алкохол. Тези "аромати" охлюва е способен да почувства на разстояние 4 см. "Химическо чувство" притежават също кожата на предната повърхност на тялото, главата, предния край на краката и входа за дихателната кухина на черупката.

Обикновеното обоняние при охлювите е развито по-добре. Миризмата на зеле или пъпеш усещат на разстояние половин метър, а разлагащите се листа или останки от дърво на 2 метра. Малките пипала отговарят също за осезанието на охлюва, както и неговите ходила.

Изображение

Мнозина предполагат, че двойката малки пипала отговарят за слуха, но това не е така. Слухът при охлювите отсъства. В това можете да се уверите, като отворите капака на терариума и извикате вътре в него. Ще видите, че охлюва дори няма да помръдне.

Един зъб за всякакви поводи

Изображение

В устата на охлюва се намира един малък, но остър зъб от хитин, с помощта на който охлюва откъсва части от растения или плодове за храна, а също за смилане. Разбира се, охлюва може да ухапе, но това не боли, по-скоро напомня на пощипване. Понякога дори може да не го усетите.

Всеки орган на охлюва е удивителен и уникален по своему. Функциите, които изпълнява организма на охлюва не са характерни, за нито един друг организъм в природата.

http://animal.ru/