[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Охлюв ахатина fulika - терариум и развъждане
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Охлюв ахатина fulika - терариум и развъждане

Охлюв ахатина fulika - терариум и развъждане

Мнениеот meri » Съб Май 24, 2014 7:54 am

Терариум

Изображение

Главното изискване към терариума- той трябва да има отвори за вентилация, но охлюва не трябва да има възможност да изпълзи от него.
Можете да купите терариум без отвори, ако сте готови редовно да проветрявате, да наблюдавате охлюва, за да не избяга. За
известно време, два дни, можете да използвате за дом на малката ахатина, литров буркан с поставена марля на гърлото.

Идеалният размер на постоянното жилище за охлюва зависи от неговия максимален размер. За ахатина- фулика- това е около три литра за един охлюв, за двойка- около пет литра.

В зоомагазините можете да купите терариум от пластмаса с многобройни вентилационни отвори на покрива. Той е удобен, защото лесно се пренася и мие. Но в него е сложно да се поддържа необходимата влажност- заради прекалено добрата вентилация. Пластмасови терариум можете да си направите и сами- купете в магазина обикновен контейнер и направете отвори в покрива за вентилация.
Изображение

Стъклен терариум за ахатина фулика също може да купите в зоомагазина. Минусът на такъв дом е неговото тегло и нуждата от особена опаковка при транспортиране.

Изображение

Температура и влажност

Идеалната температура за ахатина фулика е 24-28 С. За отопление се използват термо-килим или термо-шнур, които могат да се поставят под грунда или под терариума.

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ПОСТАВЯЙТЕ ПЛАСТМАСОВ ТЕРАРИУМ ВЪРХУ ТЕРМО-КИЛИМ! Добър избор е контейнер от пластмаса- прикрепете термо-килима към стената, до която стои жилището за охлюва.

Не се препоръчва да използвате за отопление лампа с нажежаема жичка. Първо, пряката светлина е вредна за охлювите, за това между лампата трябва да има слой от плътна тъмна тъкан.
Второ, дори лампа с мощност 100 вата трябва да бъде включена постоянно- само тогава може да даде достатъчно топлина за охлюва.
Ако сте решили да не поставяте нагревател, и разчитате на стайната температура, бъдете внимателни: при малко падане на температурата по-ниско от 24 С охлюва ще пълзи по-бавно.
Значителното намаляване на температурата на въздуха и особено грунда, ще накара охлюва да изпадне в сън, от който е трудно да го изведете.
Прегряването на охлюва също е опасно, както и преохлаждането: въпреки, че ахатините са родом от Африка, в родината си те са активни само през нощната прохлада.
За охлювите са забранени и преките ултравиолетови лъчи. Само минута на слънце може да причини силно изгаряне. Най-доброто осветление е мекото, разсеяно. За това терариума трябва да бъде по-далече от прозореца.

Изображение

Комфортната влажност за охлювите е 70-85%. Важно е, влажен да бъде не само въздуха, но и грунда. Ежедневно, около 2-3 пъти на ден трябва да го пръскате с пулверизатор. Пръскайте не само грунда, но и стените на терариума, охлюва пие от тях.
Но не се престаравайте. Ако влажността в терариума е по-висока от 90%, охлюва ще реши, че е започнал сезона на дъждовете, а това е загуба на апетита, забавен растеж и намалена активност.

Лесно е да разберете, дали не сте преовлажнили почвата: вземете в ръка малко грунд и изцедете- от него не трябва да тече вода.
Още един важен показател: ако охлюва по време на дневния сън не се зарива в грунда, а виси по стените на терариума-значи, че той е прекалено сух, или прекалено влажен, или с неподходящ състав.


Грунд и почистване

Най-добрият под за терариума е кокосовия субстрат със слой няколко сантиметра. Добре е, ако можете да използвате стърготини от плодни дървета. Неуспешен вариант за грунд за ахатините е вискозна почва за цветя.
Главното изискване е рохкав субстрат.

Изображение

В грунда може да живеят опасни за охлюва паразити. За това преди да насипете субстрата в терариума, го калцинирайте във фурната.
Особено важно е да унищожите паразитите, ако вашия охлюв е млад- възрастните охлюви са по-устойчиви към него.

Грунда трябва да се сменя не по-рядко от веднъж на половин година. Осен това, грунда трябва да се разрохва и
ежедневно да се почистват отпадните продукти. Не по-малко от веднъж в седмицата почиствайте с влажна кърпа стените и покрива на терариума.

Размножаване

Изображение

Всеки охлюв има и женски и мъжки полови органи. Понякога дори един охлюв в терариума може да получи потомство.
Ако се чифтосват два еднакви по размер охлюва, и двата могат да снесат яйца. Младите охлюви могат да изпълняват ролята само на мъжки.
Охлюва запазва възможността за оплождане около две години след чифтосването, тъй като притежава възможността да запазва сперматозоидите.
Половата зрелост при ахатините настъпва на 6-15 месеца.

Яйцата по размер не превишават 4-5 мм, а по форма приличат на птичи. За един път охлюва може да снесе 200-300 яйца.
Може да го прави до шест пъти ежегодно.

Ако следите температурата в терариума да не пада по-ниско от 24 С, след пауза от три часа до три седмици се излюпват охлювите.
В началото не трябва да храните охлювите- те ще се хранят с остатъците от яйцата.

Изображение

Охлювите се размножават само в подходящи за тях условия:
- при разнообразно хранене;
- подходяща температура и влажност в терариума;
- правилен по състав грунд, неговата висока минерализация.

Изображение

Някои развъдчици препоръчват да отделяте новородените охлюви в отделен малък терариум и да ги държите там докато,
черупката не стане по-голяма от 3 см- за да не се заблудят малките на голямата територия, да могат навреме да намират храната и да не бъдат стъпкани от родители. Може да увеличавате размера на жилището за малките охлюви според растежа им.

Обърнете внимание: в терариума за новородените охлюви не е желателно да държите живи растения, мъх и корени.
Ако искате украшенията да бъдат безопасни за малките, установете избора си на изкуствени растения и керамични корени.


Препоръките за грижите за охлювите могат да се различават в зависимост от техния вид. За това след покупка на охлюв,
се осведомете в каква температура и влажност живее вида, който ще отглеждате, и какви са неговите предпочитания.

http://www.prostozoo.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Охлюв ахатина fulika - терариум и развъждане

Мнениеот meri » Пет Юли 22, 2016 5:53 pm

Какво трябва да знаете за развъждането

Преди да започнете да се занимавате с развъждане, трябва да сте добре информирани.

- Въпреки че размножаването в природни условия протича без проблем, в домашни условия може да се сблъскате с редица трудности.

- Бременността се отразява негативно на здравословното състояние на охлюва, и често се случва след снасяне на яйцата охлюва да престане да расте или расте много бавно. За това, ако планирате да отглеждате охлюв с гигантски размери и искате да имате потомство от него, трябва да се откажете от едното. Трябва да решите дали да имате много малки охлюви или един голям.

- Тъй като черупката на яйцата и черупката на охлюва се състоят от калций, който те са заимствали от тялото на майката, а при охлюва-майка могат да започнат проблеми с черупката- може да започне да се отслойва и да се нацепва, и вашия охлюв ще престане да изглежда толкова привлекателно, както преди.

- Вие трябва да бъдете готови за това, че охлювите са много плодовити и наведнъж могат да снесат стотици яйца. Представете си как ще устроите всички малки охлюви, които растат бързо и ядат много. За това помислете добре- действително ли искате да се занимавате с развъждането на такива охлюви, и какво ще правите с тях след като се излюпят от яйцата.

Изображение

Репродуктивна система на ахатините

Ахатините достигат пика на половото си съзряване, когато навършат 6 месеца. Възможна е и малка разлика от месец, месец и половина, но това по-скоро не е свързано с физиологията на охлюва, а с това, в какви условия живее и с какво се храни.

Половият орган на охлюва се намира на шията
Изображение

За това, ако се съмнявате в това, готов ли е вашия охлюв за чифтосване, изследвайте шията, там трябва да се намира малък репродуктивен орган. Той изглежда като малък израстък със светъл цвят. Така, че ако откриете на шията такова петно, не се плашете, това не е признак на заболяване, а признак за това, че охлюва е готов за потомство.

Що се касае за въпроса с половата разлика, охлювите ахатини са хермафродити. За да могат да имат потомство, те се нуждаят от партньор. Що се отнася до случаите на самооплождане, те са изключително редки, за това, ако имате 1 охлюв и той ви донесе потомство, това е нормално. Но теоретично това не трябва да се случва.

Женската в двойката винаги е по-голяма на размер, която е и по-възрастна.Това се обяснява с факта, че бременността е сложен процес, който изисква огромни физически усилия от страна на охлюва, за това, с тази задача се заема по-силния. Известни са случаи, когато потомство са имали и двата охлюва...

Какви ахатини не трябва да се чифтосват

Не трябва да допускате към чифтосване и размножаване болни охлюви, близки родственици от едно люпило, потомството от родни братя и сестри може да има генетични аномалии и да бъде нежизнеспособно. Трябва да изчакате с размножаването, ако охлюва се намира в етапа на активен растеж, и неговата черупка расте на размер(това се случва докато охлюва не стане на 1 година). Във всички от тези случаи се откажете от чифтосване временно или постоянно.

Подготовка на ахатините за размножаване

За да могат да се размножават охлювите и да дадат здраво и жизнеспособно потомство, трябва да създадете оптимално комфортни условия на отглеждане. Температурата в терариума трябва да бъде постоянна 27-28 градуса. Температурни колебания в този период не се допускат.

За постелка на дъното на терариума използвайте влажен кокосов субстрат, неговата дебелина трябва да бъде не по-малко от 10 см. Трябва да почиствате редовно терариума, а на самите охлюви трябва да давате калциеви добавки. Използвайте варовит камък, минерален камък, сепия, малки черупки. Източникът на калций трябва да бъде осигурен както по време на подготовка за бременността, така и по време на бременността, и след това, за да може охлюва бързо да се възстанови.

Как протича размножаването

Изображение

След чифтосването настъпва бременността и женската започва да снася яйца. Всички ахатини снасят яйца, въпреки че срока на бременността се различава в зависимост от вида на охлювите. От момента на чифтосването до момента на снасянето минава 1-1,5 месеца.

Снасяне на яйцата

Ахатините снасят яйцата в почвата, понякога за тази цел те могат да изкопаят специална яма, която след това посипват с пръст. Известни са случаи, когато охлюва снася яйцата на почвата. Количеството на яйцата може да се колебае от няколко десетки, до няколко стотици, но по-често са около 100.

След чифтосването ахатините могат още дълго да снасят яйца, дори ако сте ги разделили в различни терариуми.

Как да се грижите за яйцата

Следете яйцата да се намират в почвата при оптимална температура вътре в стаята при 28 градуса. Следете почвата да бъде влажна. В никакъв случай почвата не трябва да пресъхва или да се преовлажнява. Обръщайте внимание под яйцата да няма вода и никаква друга течност. Така яйцата могат да започнат да гният.

Не пипайте яйцата с ръце. Оставете ги така както са. Единствения случай, когато може да се намесите, е тогава, когато яйцата се намират по цялото дъно на терариума. В този случай внимателно ги поставете на едно място и леко ги посипете с почва.

След 3-4 седмици се излюпват малките охлюви. Въпреки, че не от всички яйца могат да се излюпят. Много често се случва да има празни яйца. При 100% от снесените яйца се излюпват 70-80%.

Как да се грижите за малките охлюви

Малките охлюви не се нуждаят от отделен от родителите терариум, тъй като се отнасят дружелюбно към всички. Единствено, когато можете да опитате да разделите малките, това е ситуациите, когато терариума е пренаселен. В такава теснота на малките няма да им бъде уютно, те не могат да се хранят пълноценно и да растат, да се развиват. Особено внимателни трябва да бъдете по отношение на черупките.

Специалистите препоръчват да разделите потомството, когато достигнат периода на полова зрелост и са готови за чифтосване.

Правила на отглеждане на малките ахатини

След появата си на бял свят малките охлюви още известно време остават в дълбочината на почвата, където са се намирали яйцата, и след няколко дни излизат на повърхността. Какво се случва с яйчената черупка? Малките охлюви я изяждат. Колко бързо ще се появят на повърхността на терариума,
ще зависи от дълбочината на заравяне, каква е плътността на субстрата.

Обикновено малките се държат заедно с родителите, но ако терариума е пренаселен, по-добре ги отделете. Грижите за малките охлюви са същите както за възрастните, но трябва да им осигурите постоянен достъп до храна за активен растеж и развитие. Особено внимателно трябва да се отнасяте с черупките, докато са чупливи.

Как може да стимулирате процеса на размножаване

Понякога може да чуете от стопаните, че правят всичко правилно, но нямат потомство. В този случай, ако охлювите са здрави, вие сте осигурили балансирана диета и минерална добавка, обърнете внимание на жизнените условия. Каква е дебелината на субстрата в терариума? Ако тя е по-малко от 4 см, охлювите няма къде да снесат яйцата. Ако почвата е мръсна- ахатините едва ли ще се размножават в нея. За това понякога е достатъчно е да внесете ред в терариума и да правите всичко по правилата, след няколко седмици може да имате малки охлюви.

Какво да правите, ако не сте планирали такова количество яйца

Ако вашата ахатина се е оказала плодовита, но вие не сте разчитали на това, че яйцата ще бъдат толкова много, можете да ги разредите. Няма как да разберете предварително кое яйце ще се окаже празно, а в кое има здраво потомство. С излишните яйца постъпете по следния начин- замразете ги, а след това ги изхвърлете, или ги сварете. Не трябва да ги изхвърляте в кофата за боклук.
Трябва да оценявате реално своите възможности и да бъдете готови за това, че потомството ще бъде много. Ще можете ли да осигурите достойни условия на живот за всички охлюви.

Ако сте решили сериозно да се занимавате с развъждане на ахатини, трябва да извършите племенен отбор сред тях. Избирайте за развъждане силни, здрави и едри ахатини. Тези охлюви, които планирате да бъдат големи- дръжте отделно от останалите.

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Сухоземни охлюви