[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да се грижите за сухоземните охлюви
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да се грижите за сухоземните охлюви

Как да се грижите за сухоземните охлюви

Мнениеот meri » Пон Апр 06, 2015 4:49 pm

Охлювите се нуждаят от влажна среда и диета, състояща се от минерали и полезни зеленчуци. Охлювите харесват компанията на сродниците си, за това трябва да отглеждате повече от един охлюв. Ако предоставите на охлювите жилище и се грижите добре за тях, те могат да живеят много години.

Подготовка на дома

1.Изберете аквариум за охлювите.

Охлювите се нуждаят от влажна и безопасна среда, и най-лесният начин да удовлетворите техните нужди е да ги заселите в стъклен или пластмасов контейнер. Избрания от вас контейнер трябва добре да се вентилира и да бъде защитен от бягства. За да им бъде удобно на охлювите, той трябва да бъде достатъчно голям, а също така достатъчно мобилен, за да може лесно да се почиства.
Когато избирате контейнер, трябва да имате предвид:

- Охлюва се нуждае от много пространство за преместване. В повечето случаи е достатъчен аквариум за малки рибки или рибки със среден размер. Ако имате повече от един охлюв, или имате африкански охлюви, които са големи, купете по-голям аквариум.

Изображение

- Охлювите могат да повдигат тегло, което превишава тяхното 10-15 пъти. Това означава, че контейнера трябва да бъде с надеждно затварящ се капак, а не просто картон отгоре.

Изображение

- Охлювите се нуждаят от добра вентилация. Не избирайте плътно затварящ се контейнер без достъп на въздух. Ако използвате пластмасов хранителен контейнер, направете на капака малки отвори.

Изображение

- Охлювите се нуждаят от светлина. Никога не избирайте светонепроницаем контейнер. Намерете прозрачен пластмасов или стъклен контейнер вместо това.

Изображение

- Охлювите могат да прогризат картона. Не използвайте контейнер от материали, които охлювите лесно могат да изядат.

Изображение

Изображение

2.Запълнете дъното на аквариума със субстрат.
Пресъздаването на типа грунд, в който живеят охлювите в естествени условия е от решаващо значение за поддържане на тяхното здраве и щастлив живот. Уверете се, че субстрата е стерилен и не е замърсен с пестициди. Изкопаването на градинска пръст не подхожда за това, тъй като в нея могат да се съдържат определени субстанции, които могат да навредят на охлювите.
Ето няколко различни варианта субстрат:

- Глинеста почва. Това е рехав субстрат, който добре запазва влагата, а също ума добър дренаж. Ако искате да поставите растения в аквариума, уверете се, че сте избрали глинеста почва, подпомагаща растежа на избраните от вас растения.

Изображение

- Хумус (нарича се още компост). Това е хранителен субстрат, който служи за храна на охлювите и растенията.

Изображение

- Торф. Охлювите обичат да живеят в торф, но той също може да служи за дом и на вредителите. Ако в аквариума се появяват насекоми, не използвайте торф.

Изображение

- Почва за саксии. Купувайте почва без торове и пестициди.

Изображение

- Кокосови влакна. Това е евтин субстрат, популярен избор за аквариуми с охлюви. Влакната добре задържат влагата, но са подложени на заразяване с акари и насекоми.

Изображение

Изображение

3.Подредете аквариума.
Охлювите обичат да лазят, да изследват територията и да се крият, за това поставете в аквариума интересни обекти, на които могат да се изкачват. Избягвайте използването на твърди обекти, от керамика, или тежки камъни, тъй като охлювите могат да се подхлъзнат и да паднат от тях, и да повредят черупката си.

Изберете следните опции:

- Дървени пръчки и клони. Пръчките от твърди видове дървета могат да се закупят в зоомагазините, защото често се използват за костенурките, змиите и земноводните.

Изображение

- Кора от корково дърво. Това е мека субстанция с кухини, които са отлично място за криене.

Изображение

- Растения. Изберете растения, които се чувстват добре в този климат, в който живеят охлювите. Можете да използвате пластмасови растения, които по-лесно се почистват.

Изображение

Изображение

4.Създайте правилен микроклимат. В допълнение към добре вентилирания аквариум, охлювите се нуждаят от топло влажно обкръжение. Те се чувстват най- добре при температура 21-23 С, но температурата може да бъде и малко по-ниска от посочената. Субстрата на дъното на аквариума трябва да бъде влажен винаги.

- Ако смятате, че охлюва може да замръзне в определена стая, разгледайте варианта за закупуването на малък нагревателен килим, който трябва да покрива около 2/3 от дъното на аквариума, за да може охлюва да се премести от него, ако му стане топло.

- Поддържайте субстрата влажен като ежедневно го пръскате(охлюва също) с вода. Използвайте пречистена или дестилирана вода, за да бъдат здрави охлювите.

Снабдяване с калций и храна

Изображение

1.Давайте калций на охлювите. Охлювите се нуждаят от много калций, за да бъдат здрави черупките им. В аквариума винаги трябва да присъства източник на калций. В зоомагазините можете да закупите сепийна кост, но можете да използвате и яйчена черупка.

Изображение

2.Предоставете храна на охлювите. Охлювите могат да се хранят с много разнообразна храна, много от която може да намерите в хладилника си. Поставяйте по малко храна в аквариума ежедневно. Можете да използвате чиния, за да отделите храната от субстрата. Ако след няколко дни храната не е изядена, махнете я, защото оставена да гние в аквариума ще провокира появата на плесени и ще привлече насекомите.
Помнете следното при хранене на охлювите:

- Можете да купите смес за хранене на охлюви или костенурки, за да ги храните. Свежата храна съдържа повече хранителни вещества и е по-здравословна, но не е лошо да имате под ръка и суха храна, за всеки случай.

Изображение

- Хранете охлювите с плодове и зеленчуци. Охлювите ядат всичко. Ако нещо не им харесва, няма да го ядат. Експериментирайте с различни плодове и зеленчуци, докато не изберете тази комбинация, която ще харесва на охлювите. Опитайте плодове, тиквички, маруля, зеле, ябълки, круши, броколи, боб, краставици, зеле, както и всички други видове плодове и зеленчуци.

Изображение

- Хранете охлювите с малко количество смлени семена. След накисване може да се дава и овес на охлювите. Освен това, може да давате малко количество сухо мляко, сурово месо и смлени кучешки кости.

- Избягвайте храна, която е опасна за охлювите. Ориз, просо, тестени изделия и друга нишестена храна може да доведе до това, че охлюва ще затлъстее и ще умре. Избягвайте храна, съдържаща сол. Не хранете охлювите с храна, която е била обработвана с пестициди и други химикали.

Изображение

Изображение

- Поставете съд с вода. Това не е задължително, тъй като охлювите взимат необходимата им влага от субстрата, но обичат да пият вода и да се къпят при всеки удобен случай. Изберете плитък съд, който ще позволи на охлюва да влиза и излиза от него. Ако поставите прекалено дълбок съд, охлюва може да потъне.

Почистване на аквариума

Изображение

1.Сменяйте по-често субстрата. Веднъж в седмицата ще бъде достатъчно, но сменяйте по-често, ако започне да изглежда мръсен по-рано от този срок. Веднага сменете субстрата, ако той съвсем се е размекнал, или ако в него има акари.

Изображение

2.Почиствайте аквариума на всеки няколко седмици. Мийте аквариума с гореща вода и стерилизиращ разтвор, след това внимателно изплаквайте, за да измиете всички остатъци от химикалите. Важно е достатъчно често да миете аквариума, за да не расте плесен в него и да не вреди на охлювите.

- Когато миете аквариума, поставяйте охлювите в безопасно място в пластмасов контейнер с капак. Уверете се, че в капака има много отвори за вентилация.

- Мийте предметите от декора, купите за храна и вода. Ако някои декорации са се променили с времето, заменете ги.

3.Къпете охлюва. Периодично къпете охлюва, за да предовратите заболявания и разпространяване на вредители. Поставете охлюва в плитък съд с вода със стайна температура, след това полейте охлюва с още по-голямо количество вода. Използвайте мека четка за зъби, за да почистите черупката, но не стържете прекалено силно, защото може да повредите черупката. Не използвайте сапун!

- Никога не използвайте почистващи течности за къпане на охлюва и неговата черупка. Те са много вредни и могат да причинят смъртта на охлюва.

Изображение

- Можете леко да натриете черупката със сусамово масло, за да й придадете блясък.

Изображение

Съвети:

- Никога не оставяйте охлюва за дълго време без надзор, защото той не е толкова бавен, както ви се струва.

- Не забравяйте редовно да почиствате аквариума, охлюва и аквариумната декорация.

- Никога не изпразвайте аквариума, ако в него са се появили необичайни черни мехурчета отгоре, защото вероятно това са яйца.

- Извеждайте охлюва на разходка извън аквариума. Помнете за другите домашни животни, преди да го изведете навън.

- Ако развъждате охлюви, отглеждайте ги в спокойно място, защото охлювите предпочитат да снасят яйцата в спокойна обстановка.

- Не забравяйте да си миете ръцете преди да вземете охлюва.

Предупреждения:

- Черупките на малките охлюви са много крехки, за това не се опитвайте да ги взимате в ръце, и бъдете много внимателни. Помнете, че те могат случайно да бъдат убити от възрастните охлюви.

- Охлювите умират от солената храна.

- Без калций започват да ядат собствената си черупка, за да си го набавят.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Сухоземни охлюви