[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Може ли охлюва да живее без черупка
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Може ли охлюва да живее без черупка

Може ли охлюва да живее без черупка

Мнениеот meri » Чет Юли 21, 2016 3:57 pm

Значение на черупката за охлюва

Както и другите видове черупчести, охлювите самостоятелно изграждат своите черупки. Освен това, за тях черупката - това е част от скелета, част от самия охлюв, която се присъединява към неговото тяло с помощта на специални мускули. Състоянието на черупката и състоянието на охлюва е взаимосвързано. Ако охлюва има проблем с черупката- тя е напукана, разделена или започне да се отслойва- това не означава, че има нужда от козметичен ремонт, а че вашият охлюв има проблеми със здравето.

Охлювите не могат да напуснат своята черупка, тъй като без нея те не могат да живеят. Според растежа на охлюва, расте и неговата черупка, тя става силна и здрава. В състава на черупката има определен вид варовик. От къде го взима охлюва? Той се усвоява с помощта на специални жлези от водата, и се отлага на микроскопични частици кръгово и нагоре. За това е много важно в къщичката на охлюва - в терариума, да има необходимото ниво на влажност, охлюва да се къпе и да има достъп до вода. Без нея охлюва не може да расте и ще умре.

Малките охлюви се появяват на бял свят с черупки. И благодарение на жлезите, които съдържат в себе си оцветител, техните черупки според растежа се оцветяват в цвят, на нея се появяват ивици или петна.
При повечето охлюви черупката има спиралообразно устройство, според специалистите, ако черупката е усукана наляво- охлюва има по-големи шансове за оцеляване в дивата природата, и това повишава неговите шансове за дълъг живот, разбира се, ако попадне в ръцете на опитен стопанин и добри условия на отглеждане.

Изпадане на охлюва от черупката

Причини за изпадане-
действително е страшно за стопаните да видят охлюв, напуснал черупката си. Това може да се случи заради неспазване на правилни условия на отглеждане, стрес, получен от охлюва, заради генетична предразположеност към подобна аномалия, в резултат на измръзване и продължително въздействие на ниски температури, в резултат на бактериално или инфекциозно заразяване.

Лечение- за съжаление подобно нарушение е много сериозно, и трудно може да се коригира. Но не трябва да се отказвате от своя охлюв. Важно е да спазвате следните инструкции.

Изображение

Ако охлюва частично или напълно е изпаднал от черупката, внимателно го преместете в отделен терариум. Другите охлюви могат лесно да го наранят, и той няма да може да се скрие в черупката си от тях. С чисти ръце се постарайте внимателно да поставите охлюва в неговата черупка- имайте предвид спиралообразното устройство на черупката, това не е лесно да се направи, но опитайте. След като сте успели успешно да поставите охлюва в черупката (важен е всеки милиметър, възможно е с ваша помощ охлюва и самостоятелно да влезе в черупката си), разтворете 1/2 таблетка метронидазол (125 милиграма) в чаша с топла преварена вода и внимателно изкъпете в този разтвор охлюва, следете да не погълне вода.

След такава спасителна водна процедура- тя трябва да убие бактериите и инфекцията на повърхността на тялото на охлюва, поставете болния охлюв в терариум с ниски стени, но вместо обичайната почва, постелете влажна чиста кърпа или тъкан (без влакна). По-късно трябва да осигурите необходимите температурни показатели и оптимално ниво на влажност - последното е много важно, тъй като пресъхването на тялото на охлюва води до неговата смърт. Сега ви остава само да чакате и да се надявате охлюва да се оправи.

Известни са случаи на щастлив край. Ако ви провърви, старайте се в бъдеще да не хващате охлюва за черупката, или да го повдигате за нея, за да не нарушите целостта на мускулите, свързващи тялото на охлюва с черупката.

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Сухоземни охлюви