[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Охлюва не излиза от черупката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Охлюва не излиза от черупката

Охлюва не излиза от черупката

Мнениеот meri » Чет Юли 21, 2016 7:00 pm

Домашните охлюви не могат да се нарекат хиперактивни любимци, но внимателният стопанин непременно ще забележи промените в поведението на своя любимец. Някои симптоми могат да бъдат тревожни, и към тях се отнасят ситуациите, когато охлюва е влязъл дълбоко в черупката и не излиза от нея. Защо се случва това? И как да помогнете на охлюва?

Охлюв в черупката

Както знаем, черупката е част от тялото на охлюва, те са единен организъм. Ако изведнъж по неразбираеми за вас причини охлюва влезе дълбоко в черупката- това означава, че се е случило нещо необичайно с него. И колкото по-дълго остане охлюва вътре в черупката, толкова е по-сериозно това.

Охлюва се е скрил в черупката
Изображение

Особено негативно влияе запечатването в черупката на младите охлюви. Когато това се случва в периода на растежа, охлювите след своето събуждане изглеждат отслабени, изостават в развитието и се отличават в размерите от своите, не спали сродници.

Защо охлюва влиза в черупката

Причините, с които може да се обясни защо вашия охлюв изведнъж е престанал да бъде активен и е влязъл дълбоко в черупката- са няколко, и на всяка ще се спрем подробно.

Неправилни условия на отглеждане

Ако вие отглеждате охлюва в не комфортна за него среда, той може да влезе дълбоко в черупката, за да се скрие там от външния дискомфорт. За това преди всичко проверете показателите за влажност и температурата. При ниска влажност и ниска температура охлюва може да изпадне във временен сън. И колкото по-дълго се намира в него, толкова по-трудно ще бъде да го събудите. Охлюва може да запечати устието със специален защитен филм- епифрагма- тя се формира от жлезите, произвеждащи слуз. Трябва да нормализирате условията на отглеждане, и е възможно тогава вашия охлюв да излезе от черупката.

Стрес

За охлюва стрес може да стане промяната в привичната диета, промяна в субстрата, промяна в условията на отглеждане, наличие на паразити, заболяване. Това, което може да ви се стори незначително събитие, може да накара охлюва да се скрие в черупката.

Неправилна диета

В случай на недостиг или отсъствие на подходящ вид храна, охлюва може да се скрие в черупката.

Как да накарате охлюва да напусне черупката

Въпреки, че зимния сън на охлюва е естествено състояние, за съжаление, често охлювите не излизат от него. За това, не трябва да създавате условия за зимен сън, ако няма необходимост. За да накарате охлюва да напусне черупката, изкъпете го в топла преварена вода- това трябва да стане стимул за това, че вашия охлюв самостоятелно да разруши защитния филм и да се покаже. След това се препоръчва да поставите охлюва в комфортна среда за живеене, и да я овлажните с вода.

Събуждане на охлюва
Изображение

Ако охлюва се намира в дълбочината на черупката повече от един ден, той може да навлезе в нея по-дълбоко, като прави все повече и повече бариери. Да го върнете към активен живот става все по-сложно. В този случай, за да предпазите охлюва от обезводняване и изтощение, опитайте да налеете малко сок от краставица в черупката към охлюва, изкъпете го в отвара от лайка. Когато охлюва накрая покаже главата си от черупката, предложете му тиквено пюре или пюре от тиквички(без сол и захар) с добавяне на фуражна креда. Това ще му помогне да възстанови своите сили.

Отвара от лайка- начин на приготвяне: поставяте необходимото количество вода да заври, след което сипвате лайка(количеството зависи за каква цел ще се използва), изчаквате да ври 5 мин. и оттегляте от котлона. След като изстине се прецежда и се използва по предназначение.
И да сложите повече, не се притеснявайте, лайката не вреди. :ab:

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Сухоземни охлюви