[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо таралежа спи през цялото време
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо таралежа спи през цялото време

Защо таралежа спи през цялото време

Мнениеот meri » Нед Сеп 04, 2016 9:24 pm

Нормално ли е таралежа да спи през цялото време?
Много хора се плашат, че техният любимец през цялото време спи, практически не излиза от своята къщичка, а неговата активност се свежда буквално до 3-4 часа бодърствуване през нощта.

За да си отговорите на този въпрос трябва да знаете дали таралежа е здрав, неговата възраст, условия на отглеждане и наличие на бягащо колело в клетката.

За да се уверите, че вашия таралеж е здрав, трябва да се обърнете към ветеринар. Да задавате въпроси във форуми или да изпращате снимки, за да ви кажат дали вашия таралеж е здрав е безотговорно. Човек, който отглежда таралеж у дома не може да поеме такава отговорност, а само ветеринар. Има различни случаи, за това трябва да потърсите съвет при ветеринар.

Ако таралежа е активен, яде добре, използва бягащото колело, няма проблем със зъбите и изпражненията, значи е здрав.

Малките таралежи през цялото време спят, и това е нормално. Примерно до 4 месеца може да се наблюдава такава картина, малкия таралеж да спи през цялото време. Те по нищо не се различават от децата, котките, кучетата и другите животни, за това в сила е това, че таралежа е малък, и активно расте, значи много спи. Ако видите, че таралежа спи, спи и спи, това не означава, че той е болен, и че с него не трябва да се общува. Задължително изваждайте таралежа от клетката, когато настъпи вечер, примерно към 17-18 часа таралежа вече се събужда и може да го взимате на ръце. През деня не трябва да го взимате.

Възрастният таралеж спи през цялото време. Веднага възниква въпроса каква е температурата в клетката и наличие на бягащо колело. 90% от хората отглеждат таралежа в малка клетка, и дори не знаят, че има нужда от бягащо колело. Веднага назрява въпроса, а какво да прави таралежа при малка площ и отсъствие на колело?
Разбира се, ще спи. Той излиза през нощта да потича, да се разходи, да се катери по пръчките на клетката, няколко пъти силно се удря в дъното на клетката и отново спи. Какво му остава да прави? Такъв стопанин е обрекъл таралежа на скучен и тъжен живот.

Наличието на бягащо колело е задължително(при условие, че това не е забранено от ветеринаря, например, при наличие на травми). Активното тичане в колелото е както физическо, така и емоционално разтоварване за таралежа. През нощта животното може да пробяга до 10 км. Средно таралежите тичат по 5 км за нощ.

Много важно значение има температурата, при която се отглежда таралежа. Вие сигурно знаете, че таралежа не трябва да се отглежда при температура по-ниска от 21 градуса, но дори и при температура 22 градуса значително се намалява активността на таралежа- той спи повече, опитва се да се затопли.
За това е важно при понижаване на температурата в жилището, например, когато отоплението е изключено, да осигурите топло място- мека къщичка от тъкан, флисова торба, в краен случай може да поставите в клетката флисова шапка. Помнете, че понижената температура за малките и възрастните таралежи може да доведе до летален изход, тъй като при понижаване на температурата таралежа изпада в анабиоза (зимен сън). Това не е шега!
Всяка пролет и есен има десетки случаи, когато таралежа не се събужда.

Възрастният таралеж спи много. Колкото по-стар става таралежа, толкова е по-малка неговата активност. От каква възраст таралежа се смята за възрастен...никой не може да каже точно, вероятно ще бъде вярно, за "възрастен" да се смята, когато неговата възраст е преминала половината продължителност на живот. Т.е., ако средната продължителност е 5-7 години, то възрастно животно може да се нарече и на 3 години. Животното на 3 години вече не е толкова активно, апетита се запазва и не намалява. Вие само сте започнали да забелязвате, че таралежа е станал по-спокоен, по-рядко излиза от къщичката, тича в колелото по-бавно и по-малко време. И това е нормално.

Ако вие попитате, а какъв конкретен дневен режим има таралежа, никой не може да ви отговори, защото на това влияят много фактори, особено характера на таралежа. Ако таралежа е страхлив и уплашен, в къщичката му е по-комфортно. Младите, ръчни и любознателни таралежи без проблем се събуждат към 7 вечерта и активно тичат в колелото. Ако отглеждате повече от един таралеж, всички ще бъдат различни. Толкова различни, че нито един не прилича на другия. Всеки със свой характер и собствени мисли в главата, с еднакво отношение към всеки, хранене и условия на отглеждане. Всичко е до характера на таралежа, който по пряк начин влияе и на неговата активност.

Дори ако вашият таралеж през цялото време спи вечерта, задължително го вадете от клетката за общуване. При отсъствие на редовен контакт с човека таралежа бързо ще подивее.

При всяко подозрение за заболяване(хрема, отказ от храна, диария, повръщане, отказ на краката, куцане, оплешивяване, и др.) се обръщайте към ветеринар, а не във форумите или развъдчиците. Нито един уважаващ себе си развъдчик няма да постави диагноза по интернет.

http://miniej2010.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи