[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания при таралежа
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при таралежа

Заболявания при таралежа

Мнениеот meri » Нед Ное 28, 2010 2:50 pm

Заболявания при таралежа

Изображение Изображение

Ежови ( Erinaceidae) -семейство бозайници,отделени в отделен вид Erinaceomorpha,включва 23 вида,отнасящи се към 7 рода, обединени в 2 подсемейства.
Обикновения таралеж е животно с малки размери,дължината на тялото е 20-30см, опашката около 3 см, теглото 700-800гр.Ушите се сравнително малки,муцуната е цилиндрична.Носа при здраво животно е остър и постоянно влажен.При възрастните таралежи има 5-6 хиляди игли,на младите са около 3 000.
Продължителността на живота е около 6 г.

Заболявания и тяхното лечение

Клинично здравия таралеж е активен, очите са без секрети, при оглед на устната кухина се установява,че венците не кървят,зъбите са 36.На горната челюст има 20 малки остри зъба,а на долната - 16.Горните резци са раздалечени,има място за захапката на долните резци.Температурата при здравия таралеж е 33,5- 34 С, дишането - 40-50.
През лятото честота на пулса е 180 удара в минута.В период на зимен сън честотата спада до 20-60 удара в минута,таралежа прави по едно вдишване в минута.

Незаразни заболявания

При изтощение на тялото таралежа става тесен,сплескан странично,иглите все едно висят.

Кашлица и хрема-са признак за белодробно заболяване.Животното е неактивно,тъжно,вяло,очите са мътни.
Причини: неправилни условия на отглеждане (много студено или топло),стрес при взимане,глистни поражения на белите дробове.
Лечение: нормализиране на условията на отглеждане,антибиотици, имуностимулатори.

Възпаление на очите

Конюктивит -много често се получава в резултат на пускането на таралежа в стаята,където има бактерии,прах,което предизвиква серозен конюктивит.Проявява се с прозрачен секрет от очите,понякога възпалителния процес преминава на горните дихателни пътища и възниква серозен ринит.
Лечение: започва със смяна на постелката (такава която не събира прах),очни левомицетинови капки или р-р антибиотик.

Стоматит - често срещано заболяване при отглеждане в плен.Няколко месеца след отглеждането в плен се развива възпаление на устната кухина,което се проявява с почервеняване на венците и падане на зъбите.Основна причина е недостиг на витамин С и бактериална замърсеност на храната.
Лечение: напоен тампон с лекарство за премахване на некротичните и разлагащи се тъкани,промивка на устата,курса на лечение е 3-5 дни.
Също така мускулни инжекции вит.С.
Тъй като стоматита може да бъде причинен от патогенни бактерии,съдържащи се в сиренето,се предприема нов диетичен метод за профилактика- премахване на сиренето от диетата и замяната му с варено пилешко месо.

Витамини - организма на таралежа се нуждае от различни витамини,основно от вит.А,С,В6,Р.Поради неправилно хранене,основно със заместители,които често са лишени от естествено ултравиолетово осветление,нарушава се обмяната на веществата, в следствие на което възниква недостиг на вит.А и С.Падането на иглите,суха кожа,възпаление на очите- това са признаци на недостиг на вит.А.Пукнатини на лапите могат да бъдат признак за недостиг на този витамин.

Недостиг или липса на вит.С в организма се проявява с намалена резистентност на организма към простудни и инфекциозни заболявания.
Лечението на нарушената обмяна на веществата се провежда с балансирана храна с витамини и минерални вещества,намазване на лапите и кожата с масло от морски зърнастец.
Постелката трябва да бъде сменена с мека,без прах.

Микроелементи - дават се във вид на воден р-р заедно с лакомство веднъж на ден в продължение на 30 дни,след това 1 месец почивка.

Рани -получават се по различни причини,може да бъде нападение на някое животно,или увреждане на лапите в неподходяща клетка.Дълбоките рани се зашиват,старите рани се обработват с антисептичен р-р,с последващо редовно мазане на раните със заздравяващи средства.Провеждането на хирургична обработка на стари рани е възможно само в краен случай,защото вредата от това е голяма.

Изгаряне - тежестта на увредата при термично изгаряне зависи от степента на изгаряне и от продължителността на въздействието на високите температури.
Различават се няколко степени на изгаряне:

1 степен -съпроводена с остро възпалително явление в засегнатия участък на кожата: равномерно подпухване, повервеняване, болка,а при изгаряне с пламък - овъгляване на козината.

2 степен - почервеняване и подпухване на кожата,образвуват се мехури.При изгаряне с пламък няма мехури, овъглява се не само козината, но и самата кожа.Възниква възпалителен оток на епидермиса и прилежащия слой мазнини.Съдържимото в мехура може напълно да се резорбира,отлющения епидермис заедно с частици ескудат се превръща в кора.Под нея успешно протича регенерация на тъканите.

3 степен - характеризира се с умъртвена тъкан,понякога на значителна дълбочина,когато паднат мъртвите тъкани, се образуват язви.Некрозата се простира само на част от кожата и по цялата й дебелина.

4 степен - характеризира се с мъртва тъкан както на повърхностната,така и на дълбочина.

При лечение на засегнатия участък и кожата около изгарянето се втрива с тампон,напоен с етер или 70% спиртен р-р,козината се подстригва,големите мехури се пунктират.След това се обработват засегнатите участъци с 5% р-р калиев перманганат,след 1-2 часа тези участъци отново се напояват 3 пъти.Може да се обработи с 5% воден р-р танин,след което се намазват с 10% разтвор от сребърен нитрат.

По време на заболяването животното трябва да спи на чисто място,за да не се замърсят раните.

Вирусни заболявания - инфекции и големи рани могат да доведат до повишена температура.

Херпесиврусна инфекция -причинява се от ДНК -съдържащ вирус.Заболяването протича без специфични клинични признаци: животното обикновено е вяло,не се храни,може да повръща.При аутопсия се открива увеличение и нарушение структурата на черния дроб.Малките се заразяват трансплацентарно от майката или при преминаване на плода през родовия канал в момента на раждането.Смъртта на малките заразени със заболяването,достига 100%.

Бяс - таралежите могат да се разболеят при ухапване от болни животни: лисици, вълци и др.,а в домашни условия е възможно от куче.
Вируса на беса е причинител на заболяването.При заразяване се наблюдава вялост или агресия,страх от вода(настъпва паралич на фаринкса),в продължение на 10 дни след заразяването таралежа умира.

Няма лечение за вирусните заболявания.Серологичните изследвания на кръв позволяват да се определи заболяването и да не се допускат болните таралежи за размножаване.

Бактериални заболявания

Йерсиниоза (псевдотуберкулоза) -причинява се от бактерията Yersinia enterocolitica и Y. pseudotuberculosis. Таралежите често се заразяват от инфектирани гризачи,също така от хранене със заразено сирене,сурово мляко,инфектирана вода.Заболяването протича безсимптомно или с признаци на ентероколит.За поставяне на диагноза е необходимо бактериологично изследване на фекалии.Болните таралежи се лекуват с антибиотици,пробиотици,електролити мускулно.

Салмонелоза - причинява се от бактерията Salmonella typhimurium,приносители са мишките и други гризачи.
Симптоми: приличат на стомашно и чревно разсторйство.
Салмонелата причинява токсикоинфекция и разстройство на хемодинамиката.
Лечение: предовртатяване на обезводняването,назначаване на антибиотици.Млякото се заменя с кисело мляко или други ферментирали продукти,варено месо.

Паразитни заболявания

Кърлежи - най-разпространени са кърлежите по кожата,даже иглите не могат да предпазят таралежа.Тези кърлежи са приносители на опасни заболявания,като пироплазмоза, енцефалит.

Бълхи,въшки -също паразитират по тялото на таралежа.Лечението е обработване на всички повърхности по тялото с противопаразитни препарати.Добре се отразява къпането на животното.

Капилариоза -чревни паразити от вида Capillaria putorii. Таралежа се заразява след изяждане на дъждовни червеи, които са погълнали яйцата на паразита.Хелминтите се локализират в стомаха и тъкните черва.Отбелязва се катарално възпаление на храносмилателните органи,изтощение на животните.За поставяне на диагноза се изследват фекалиите.

Кренозоматоза -причинява се от нематоди от вида Crenosoma taiga, C. vulpis, за които таралежа е резервоарен гостоприемник.Това е най-разпростанения хелминт при таралежа.Цикъла на развитие е невъзможен без участието на междинен гостоприемник- ракообразни и мекотели от различни видове.Ларвите се отделят в меките тъкани и след 15 дни се превръщат в инвазионни ларви от 3 стадии.Таралежите се разболяват ,когато ядат заразени мекотели.Нематодите се локализират в бронхите и трахеята,причиняват възпалението им и намаляване на активността на животните.Диагнозата се поставя чрез изследване на фекалии.
За лечение се обърнете към ветеринар.

Токсоплазмоза -таралежите могат да се разболеят при изяждане на инвазирана храна.Причинител е Toxoplasma gondii.
Диагнозата се поставя само след положителен резултат от микроскопско изследване на кръв.
Други клинични признаци като задух,температура, патология при раждане не могат достоверно да установят токсоплазмоза.
Лечение: с препарати както при кокцидиоза.
Профилактика: хранене на животното с месо без токсоплазми като се вари или дълбоко замрази.

Карантина

Таралежа не трябва веднага да се поставя в приготвената клетка,или да се поставя с други животни.Той може да бъде причина за появата на различни паразити и насекоми.Бълхите по таралежа не приличат на другите: не скачат по козината,а се прикрепват.За да се отървете от тях и други нежелателни паразити вземете спешни мерки още преди да запознаете таралежа с новото му жилище.

В първите дни го обработете против кърлежи и бълхи.Намалете общуването с него по време на карантина.
Задължително направете изследване на фекалии и посетете лекар заедно с резултатите.

Почистеният от паразити таралеж можете да поставите в отделна клетка,заедно с хранилка и поилка.Срока на карантина е 1 месец.Ако през това време не се разболее,можете да общувате с него,а ако се разболее,посетете лекар за изясняване на причината.

Профилактиката на заразяване при контакт с таралежа е спазване на лична хигиена.
Стопаните на таралежи трябва редовно да си мият ръцете след контакт с него.
Таралежа не трябва да се намира на места,където приготвяте храна.
Ветеринарите са длъжни да предоставят пълна информация за риска от заразяване с инфекции и да дават консултация по отглеждането му.
При първи признаци на заболяване, веднага проведете лечение.

Въпреки че таралежите не са много подходящи за домашни любимци, общуването с тях носи емоции и радост.
Здравето и дълголетието на тези любимци зависи от правилното отглеждане,балансирано хранене,от профилактиката и своевременното лечение.

Колкото за препаратите,правилното лечение, дозировките и срока- ще ви каже вашия ветеринар.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=701
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи