Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Всичко за отглеждането на таралежите

Всичко за отглеждането на таралежите

Мнениеот meri » Сря Фев 23, 2011 6:12 pm

Кратка характеристика

Семейството на таралежа се отнася към клас бозайници, те населяват горите, откритите пространства и са типични представители на фауната.
Всички видове таралежи са малки животни, с дължина на тялото 140-300 мм,с характерен външен вид и навици.Гърба и горната част на страните са покрити твърди игли,повърхността на които е гладка, окраската е дву-трицветна,а краищата са силно заострени.Корема и долната част на страните са покрити с дълга и твърда козина. Муцуната е цилиндрична, в края се намират ноздрите.Краката и опашката са къси,пръстите са с нокти.Зъбната система е примитивна и еднообразна:кучешките зъби и резците са малки и не се различават от другите зъби.

Таралежите са полигамни,полова зрелост настъпва на втората година.Период на чифтосване:април - май. Женската ражда веднъж в годината,малките са покрити с меки игли,които се втърдяват и приемат окраска свойнствена за вида.

Таралежите са активни привечер и през нощта.През деня обикновено спят и може да се срещнат само в изключителни случаи.В търсене на храна излизат след залязване на слънцето и се връщат сутринта. По време на своите походи в търсене на храна изминава до 500 м.При опасност се свива на кълбо,иглите служат за защита от враговете.

Храна на таралежа са почти всички малки животни:насекоми и пиленца.Растителната храна има второстепенна роля.Характерна особеност на тези животни е способността им да се концентрират на местата, където забелязват храна.
През лятото натрупват голям запас мазнини за зимния сън.Времето на зимния сън зависи от географското положение на местността, височината над морското равнище и натрупването на тлъстина.
Понякога през есента се намират изоставени малки,случва се в период на кърмене, майката да загине.В такъв случай малките са застрашени от смърт.Заедно с нормалните,през май и август има и по-късни раждания- септември и даже в средата на октомври.Малките рядко набират необходимото тегло за зимен сън и обикновено умират.Въпреки всичко може да им се помогне,малките се поставят в топло помещение (28-20 С) и се хранят усилено, а когато преминат критичното ниво на теглото, се преместват в по-хладно помещение с температура от 0 до 5 С.По време на сън те губят до 20% от теглото си, това води до смърт на тези,които не са набрали необходимото тегло.

Ако сте намерили гнездо със слепи малки, не бързайте да ги взимате с вас.Наблюдавайте гнездото вечерта дали няма да се появи майката.Ако осиротяването се потвърди,вземете малките и ги хранете изкуствено.
Малки с тегло по-малко от 120 гр. се хранят с мляко или смес, приготвена от 2 части мляко и 1 част вода или чай. Можете да давате разредено детско кондензирано или адаптирано мляко.Всяка порция трябва да бъде прясна, подгрята до температура 30-40 С.Интервалите между храненията са 2-3 часа.Използувайте пипета или бутилка с биберон,първоначално малките отказват,но след това привикват,дупката на биберона не трябва да бъде много голяма,за да не се задавят.След хранене се прави масаж на стомаха, с върха на пръстите галете нагоре-надолу.

На възраст 3-4 седмици, когато започват да пробиват зъбите можете да храните с месна храна.Това се прави постепенно,дава се постна кайма смесена с твърдо сварени яйца.Освен това се дава каша от просо сварена с мляко.След като малките започнат да се хранят допълнително, млечната храна се спира и преминават на храна за възрастни.Прехода трябва да завърши,когато малките достигнат тегло 250 гр.

Пускането на таралежите на свобода се прави не по-рано от края на май, на тихо и спокойно място,далече от пътища и къщи,в обрасли с храсти райони.След пускането им таралежите се заемат да си строят убежища.

Скоро след събуждане от зимен сън,когато има достатъчно храна, таралежите пристъпват към чифтосване.Началото и края на периода на размножаване все още са неизвестни,поради това брачния период е разтегнат.

При настъпване на бременност женската прави убежище за раждане и кърмене на малките в новото място,което подсилва с мъх,суха трева и листа.Бременността продължава около 7 седмици.Броя на малките зависи от възрастта на женската и нейната плодовитост.Малките се раждат със затворени очи и уши,дължината им е не повече от 7 см, теглото около 12-14 гр, покрити са с меки игли, след 2 месеца пристъпват към самостоятелен живот.

Женската добре се грижи за потомството: при тревога събира в уста малките и ги пренася.След настъпване на самостоятелен живот младите напускат майката завинаги.

За какво трябва да помислите преди да вземете таралеж?

Взимайки таралеж вие носите отговорност за съдбата му.Трябва да го храните ежедневно в определено време, да почиствате клетката и да я дезинфекцирате.С настъпване на нощта,таралежа започва да се разхожда,което е съпроводено със значителен шум и не е приятно за обитателите на жилището.Когато привикнат с домашните условия до известна степен преминават към дневен начин на живот,особено ако ги храните само през деня.

Как да изберете правилно таралежа при покупка

Тялото трява да бъде чисто и не повредено от драскотини, рани или язви. Проверете не само кожата между иглите, но и краката, муцуната, очите и ушите. Очите на здравото животно са чисти и ясни. Послушайте как диша таралежа, ако дишането е равномерно, без пресипналост и кашлица, таралежа е здрав. Задължително проверете дали таралежа няма някакви паразити, бълхи или акари.

Имайте предвид, че таралежи от един пол не могат да живеят заедно, защото таралежите са единаци. Ако решите да вземете двойка от различен пол, бъдете готови за това, че ще започнат бързо да се размножават, независимо от годишното време.

Приучаване

Тралежите, като нощни животни притежават слабо зрение, но много развито обоняние. За това, за да привикне бързо към вашата миризма, поставете в клетката му някоя своя дреха, запазила вашата миризма.

Общувайте с таралежа ежедневно, разговаряйте с него, приучете го към своя глас. Таралежите прекрасно улавят интонацията, както ласкавата, така и сърдитата. Поощрявайте таралежа за послушание с добра дума и лакомство, но не му давайте сладки неща. Приученият таралеж ще се разгърне на вашите колене и с удоволствие ще провежда времето си с вас.

Отглеждане и грижи

Ако имате възможност да построите волиера на двора,е чудесно,но ако ще го отглеждате вътре в жилището,изяснете си предварително какво трябва да направите, за да създадете подходящи условия.Таралежа не се отглежда в аквариум или кутия,през лятото там е задушно, натрупва се въглероден диоксид и се повишава температурата и влажността на въздуха,което влияе отрицателно на здравето.

В градски условия е удобно да се отглежда в метални клетки с различна конструкция.Най-удобни са изцяло метални клетки в правоъгълна форма,особено никелирани.Те са дълготрайни,хигиенични,пропускат светлина,може да се наблюдава животното.Клетка от органично стъкло или гетинакс или други материали, можете да си направите и сами.Те имат много предимства, но не трябва да се подлагат под гореща вода и високи температури,в тях е удобно да се поддържат нормални хигиенни условия.

За правилното отглеждане е необходимо клетката освен формата и материала, да отговаря на следните условия:

- Клетката трябва да бъде удобна за грижи: да има подвижна метална тава, за постелка можете да използвате ситно нарязана слама, сено или едри стърготини.

- Ако отглеждате повече таралежи, за всеки трябва да има отделна клетка.

- Клетката трябва да бъде достатъчно просторна, за да може таралежа да тича, в природата са много подвижни животни.Ако се намират в тясно,затворено пространство и нямат свобода на придвижване, стават мудни,което се отразява на здравето им.

- В клетката трябва да има къщичка,която да бъде поставена и устроена така,че да може да се сменя постелката.

При закупуване на клетка обърнете внимание на вратата: тя трябва да бъде разположена по средата или върху решетката отгоре,за да не може да излиза таралежа, ако случайно я забравите отворена.По време на разходката в жилището по лапите на таралежа се натрупват различни косъмчета,конци... Ако не се почистят навреме започват да се подуват,кожата гнои и мъртвее,опадат ноктите.Освен това по време на разходка може да попадне на неподходящи места от които е трудно да го извадите.

Ако имате възможност направете волиера, размерите и формата могат да бъдат различни,но мястото трябва да бъде сухо, слънцето да не се закрива от високи дървета.В такова помещение можете да отглеждате и двойка,но за всеки направете отделни изкуствени дупки,които да бъдат разположени на противоположните страни на волиерата.

В клетката или волиерата винаги трябва да има вода и храна и да се почистват редовно.

Необходима ли е карантина?

Нов таралеж не трябва веднага да се поставя в клетката или волиерата,защото често е приносител на различни паразити.Кърлежите се забелязват веднага по иглите,но бълхите не приличат на другите:не скачат в козината, а се прикрепват.Кърлежите се премахват като се намазват с растително масло, след известно време те се отлепват,но не трябва да се махат с пинсета.Поставете таралежа в топла вода така, че устата да бъде над повърхността на водата,по този начин можете да премахнете бълхите.
Почистения от паразити таралеж,поставете в отделна клетка,сложете храна и вода,карантината трябва да бъде 1 месец. Ако през това време не се разболее,можете да се държите с него като със здраво животно, но ако се разболее, веднага го заведете на ветеринар.

Важно условие за здравето на таралежа е спазване на режима за хранене. Клетката винаги трябва да бъде чиста, да се храни правилно животното,в къщичката да има винаги мека постелка от сено или слама, в помещението да се поддържа нормална температура.
Почистването на клетката трябва да се извършва внимателно всеки ден сутринта.По време на почистването сменяйте постелката,измийте пода и тавата с вряла вода,мийте хранилката и поилката всеки ден.
За да избегнете появата на паразити между дъното и тавата посипете суха лайка,паразитите не понасят миризмата й.Също така против паразити трябва да обработите и къщичката.
В една клетка не трябва да отглеждате повече от един таралеж,те са животни- самотници, които са заедно само в млада възраст и по време на чифтосване.В останалото време не се понасят,постоянно се карат,не допускат по-слабия до хранилката и поилката.
Таралежа може да се държи на балкона през цялата година,с настъпването на студовете къщичката се уплътнява от всички страни със сено или слама.Вътре в къщичката се поставя малко сено,в което да се скрие или да спи зимен сън.Ако оставите таралежа вътре в топлата стая през зимата, няма да изпадне в сън, ще бъде бодър цялата зима.Нарушението на екологичния режим действува разрушително на здравето му.С настъпване на топлото време постепенно става по-неподвижен, разболява се и към средата на лятото умира.

В началото,когато попадне в плен,при най-малка опасност се свива на кълбо,даже може да се опитва и да хапе.При добро отношение постепенно свиква с хората,можете да го приучите с лакомство,да идва в ръце.Те много обичат да се разхождат,но не трябва да бъдат без надзор.

Ако се отглежда във волиера,можете да направите условия подобни като в природата.Почиствайте редовно помещението и къщичката, изкуствените дупки също.
Когато настъпи есента таралежа започва да се подготвя за сън.Не го притеснявайте по това време,поставете по-голяма постелка, затоплете дупката със сено или слама, оставете го до пролетта,хранете го докато не престане да излиза от дупката.Затворете дупката със сено, за да му бъде топло.

Жизнената дейност на таралежа се различава в различните сезони на годината,не само в природата,но и в плен.С настъпване на студовете те изпадат в зимен сън.
Активния период е в зависимост от климатичните условия от 4 до 8 месеца.Под сън е прието да се разбира видовата адаптация на животните към неблагоприятните външни условия. Неблагоприятните условия не са еднакви за всички видове,при таралежа причината за зимния сън е липсата на основна храна, и много ниската температура.Някой животни се запасяват с храна за зимата, но таралежа не може,за това натрупва мазнини през топлото време и с настъпване на студения период изпада в сън.Натрупването на мазнини в подготвителния период свидетелствува за готовността на животното към продължително гладуване,което е съпроводено от зимен сън.Подготовката за зимен сън се характеризира с търсене и усъвършенствуване на зимно убежище.Грешката в избора може да струва живота на таралежа.Подготвителния период се характеризира и със завършване на линеенето.
За таралежите в природата е свойствен продължителен, дълбок зимен сън със всички свойнствени за периода явления.Наблюдава се падане на температурата на тялото,сърдечните удари намаляват до минимум.Пресметнато е,че в зимен сън таралежа може да живее до 240 дни, докато по време на будност не понася гладуване даже в продължение на 10 дни.
В процес на зимен сън ежедневно губи от теглото си,като за целия период намалява наполовина.Загубата е не само за сметка на мастните тъкани, но се изразходват и запасите в другите органи.
В плен зимния сън е предшествуван от временно вцепенение,сменящо се с бодърствуване.Постепенно продължителността на съня се увеличава,докато вцепенението не премине в дълбок сън.Събуждането зависи не само от повишаване на температурите, но и безпокойството, причинено от други особи.
Пролетното събуждане е сигнал за начало на размножаване,но в плен таралежа рядко има поколение.

Хранене

При отглеждане в домашни условия е много важно пълноценното и разнообразно хранене.Храната трябва да съдържа всички вещества,които се изразходват в организма за образуване на енергия,растеж на нови клетки и тъкани.Въпреки това храната не съдържа всички необходими хранителни вещества,тя трябва да съдържа протеини, амиди, въглехидрати, фибри, мазнини (растителни и животински), минерали (калций, фосфор, калий, натрий, желязо и т.н.) и витамини.В домашни условия трудно се осигуряват всички тези храни,които се намират в природата, за това трябва да се заменят със човешки продукти.

Основна храна в природата е животинската, при случаи разравят птичи гнезда построени на земята,ядат мишки и децата на други малки бозайници.
В домашни условия могат да се хранят с почти всичко като хората.Храната на възрастния таралеж може да се състои от месо- птиче, риба, различни месни бульони, пъдпъдъчи яйца, и др.Въпроса какво е по-добре:сурово или варено месо,заслужава особено внимание.Суровото месо,особено от диви животни може да съдържа патогенни микроорганизми и да причини заболяване.От друга страна за таралежа подхожда повече сурово месо.
Варен черен дроб е добра храна,особено ако добавите малки парченца месо към него.
Месото от гризачи се дава само във варен вид поради опасност от заболявания и глисти.Можете да използувате и различни субпродукти- език,сърце,далак и др.вътрешности.
Рибата също е ценна храна за таралежа,използва се неосолена и доброкачествена риба.Развалена или солена риба може да причини отравяне и заболяване.Освен това храненето с някой видове риба продължително време и в големи количества причинява различни заболявания,задържане на растежа,нарушение на нормалната пигментация и др.Причините за тези нарушения са някой специфични вещества,съдържащи се в отделните видове риба,като причиняват анемия или авитаминоза (шаран,каракуда, щука,бяла риба,речен кефал,костур,лин и др.).При продължително хранене с тези видове настъпва авитаминоза, в резултат намалява апетита и таралежа напълно се отказва от храна,което води до изтощение,мускулна слабост и смърт.
Можете да го поглезите и с брашнени червеи,които са лакомство за него.Също така насекоми можете да наловите или съберете в природата,давайте колкото е възможно повече от тях.

Мека храна:често се използуват хранителни остатъци от хората,като млечни каши,извара, хляб и др.В състава на меката храна влизат същите хранителни вещества,както и в естествената,но са специално обработени и добре се усвояват от организма на животните.
Тази храна е непозната за таралежа,за това първоначално няма да я взима или само ще я опитва.Приучете го постепенно, в началото давайте малки количества,постепенно увеличавайте до постигане на нормата.Меката храна бързо се разваля, за това винаги трябва да бъде прясна и в отделна хранилка.Изхвърляйте остатъците и не оставяйте повече от 3 часа особено в горещи дни,защото прокисналата храна причинява стомашни заболявания или отравяне.Много е полезно да давате морковено-сухарена смес,в която се добавя яйчен прах,ситно смлени твърдо сварени яйца или извара.

Таралежа трябва да получава пълноценна храна в зависимост от периода на годината.През пролетта след зимен сън те се нуждаят от животинска храна, за да възстановят силите си,след това настъпва период на размножаване,през есента се подготвят за зимен сън и не страдат от липса на апетит докато не натрупат необходимите мазнини.По време на сън не е необходима храна.Ако в домашни условия не изпада в сън,трябва да го храните както и през другите периоди.

Женските в период на активност се хранят така както и мъжките,ако женската е бременна,увеличете храната и давайте в зависимост от апетита.В период на бременност и кърмене осигурете минерално и витаминно хранене,защото недостиг на храна или дефицит може да се окаже отрицателно не само за женската, но и за потомството.С тази цел в меката храна се добавя стрит тебешир,черупки от яйца,прясна зеленина.
Витаминно хранене осигурява зеленината, а в особени случаи рибено масло,витаминни препарати.
За хранене на таралежа се използува само пастьоризирано или сварено мляко.
Категорично е забранено да давате на таралежа домашни хлебарки.

Режимът на хранене е 2 пъти на ден:сутрин и вечер по едно и също време.Бременните женски се хранят по 3-4 пъти на ден.Храната трябва да бъде в достатъчно количество,защото понасят зле гладуването.За таралежи с нощен начин на живот давайте храна вечер към 20-22 часа.Сутринта оставяйте добавъчна храна и лакомства, за да приучите таралежа да бодърствува през деня и да не се страхува от хората.Не се препоръчва да сменяте рязко хранителния режим.Ако давате нова храна,започнете с малки количества,като я увеличавате постепенно.Не заменяйте водата с мляко веднага, в противен случай ще започне стомашно разстройство.Ако намерите бременна женска,не я взимайте с вас, пуснете я на свобода, за да роди малките в гнездото си.

Храненето на женската в период на бременност и кърмене е по-сложна задача.В този период се повишава енергийното ниво на храната за сметка на храненето с мазнини.След раждане на малките давайте повече мляко на женската,млечни продукти, увеличете минералното и витаминно хранене.Недостатъчното витаминно и минерално хранене води до поява на рахит при малките или липса на мляко при майката.

Млякото и млечните продукти са притовопоказни за таралежа, защото липсват ензимите, помагащи за разцепване на лактозата. Не трябва да се дава свинско, риба с кости, подправки, сладкиши, студена и замразена храна.
Млякото причинява храносмилателно разстройство при таралежа.
Ако имате желание да давате мляко, давайте козе или овче прясно мляко.

Много е полезно да давате смес от настъргани моркови и натрошени сухари, със ситно смлени, твърдо сварени яйца или извара с ниско съдържание на мазнини.

Друга любима храна на таралежа е месна или рибена кайма, в която са добавени рендосан морков, ябълка и варено яйце.

Категорично е забранено да давате на таралежа млечни продукти, зеле, консерви, свинско, сладкиши, ядки, картофи, банани, солено, пушени и мазни продукти.

Как да храните таралежа

- Таралеж, тежащ 700-900 гр. на ден трябва да изяжда около 100 гр храна. Помнете, че прехранването е много вредно за тяхното здраве.

- Веднъж в седмицата можете да предлагате нещо ново за храна. През това време ще се види дали таралежа има алергия към новия продукт или не. Ако първия път таралежа се е отказал от новата храна, ще се откаже от нея и в бъдеще.

- Таралежите винаги търсят безопасно място, където могат да изядат храната. Ако му поставите/ направите къщичка вие ще му помогнете да яде по-далече от опасностите: куче, котка или др. животно.

С какво да храните таралежа:

- Суха храна за кучета или котки (не с риба) на основа месо в смес с овесени люспи (1:3);

- Месото се смила на кайма, попарва се с вряла вода, смесва се със суха храна за насекомоядни птици или с пшенични люспи. За тази цел се използва екологично чисто месо (без пестициди и хормони);

- Ядки (несолени) и плодове в малки количества;

- Задължително трябва да има чиста вода за пиене.

С какво не трябва да храните таралежа:

- Хляб и мляко. Такава храна причинява заболяване на зъбите и храносмилателно разстройство (диария и обезводняване);

- Плужеци и охлюви. В природата плужеците и охлювите почти винаги са заразени с вътрешни и лентовидни паразити. Когато таралежа яде такава храна, се заразява сам;

- Солена храна.

Важно:

- Особено е важно да дохранвате таралежа през есента, когато се подготвя за сън;
- Ако някога сте започнали да храните таралежа, никога не спирайте. Дохранвайте го през цялата година.

Хигиена на отглеждане и хранене

Най-голям процент на смъртност в домашни условия дават стомашно-чревните заболявания,които възникват в повечето случаи поради неспазване на профилактичните мерки при отглеждане и хранене.За това е много важно ежедневно да спазвате хигиена и режим на хранене, периодично да провеждате дезинфекция на приборите,клетката/волиерата.Почиствайте храната,измивайте я добре,изсушавайте я,съхранявайте я правилно.
Смяната на мляко с вода или друга течност при изкуствено хранене на малките трябва да се прави постепенно,иначе ще започне стомашно разстройство и няма да се хранят.

Много е удобно да храните малките с храна приготвена за кучета или котки, съдържаща протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали в необходимите дози.В зоомагазините се продават мултиваминни таблетки за кучета,те съдържат компоненти необходими за формиране на костите.Полезни са и при хранене на таралежчетата и женската по време на бременност.Минералните вещества,витамините, мастните киселини,влизащи в състава на таблетките,укрепват организма, предпазват от падане горния слой на кожата и черупката на таралежа.
Храната може да бъде причина за възникване на глистни заболявания,за това проверявайте за чистотата и годността на продуктите.
Дезинфекцирайте оборудването(поилки,хранилки),клетката,волиерата,гнездото. За успешно унищожаване на причинителя на заболяването и паразитите се използуват химични средства във вид на разтвор или прах.
Резултатите от действията на химичните дезинфекциращи и инсектицидни вещества зависят от заразата в началото и характера на средата,в която се намират микроорганизмите:от температурата,при която се провежда дезинфекцията и дезинсекцията,концентрацията на р-ра и продължителността на въздействие на причинителя на инфекцията и паразитите.

Разходка с таралежа

Важно е да помните, че на улицата има множество опасности. За това мястото, където планирате да проведете разходката трябва да бъде безопасно.

Опасности по време на разходка:

- Кучета от ловните породи, които могат да нападнат таралежа и дори да го убият;

- Коли, велосипедисти, косачки за трева и др,- смъртоносна опасност за таралежа;

- Огради и ограждения, в които като в капан може да попадне таралежа;

- Открити водоеми, кладенци, в които животното може да се удави;

- Твърди буркани от консерви също могат да станат капан за таралеж, влязъл вътре;

- Машинно масло, локва бензин или друга химия са смъртоносно опасни за таралежа, отровни химикали и др;

- Таралежа може да се скрие в търсене на червеи;

- Важно е да проверите старата камина, преди да запалите огън, защото много таралежи обичат да крият там.

http://erizo.ru/category/ej1
http://ideidetsploshad.info/
http://www.list7i.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи