Страница 1 от 1

Таралежа -какво не знаем за него

МнениеПубликувано на: Пет Ное 26, 2010 4:57 pm
от meri
Понякога заради каприз на детето,хората взимат таралеж,но грижите бързо им омръзват и отново връщат таралежа в природата.Животното след живот в плен почти не може да живее на свобода,освен това може да зарази хората с енцефалит.

Когато пълзи в гората,събира с иглите кърлежи,които живеят на тях целия си живот.Те са толкова много на таралежа,че паразитолозите в огнищата на енцефалит са приели своите изчисления на "таралеж на час"- това е броя на кърлежите,които попадат на таралежа за един час престой в гората.За един пролетен сезон таралежа носи на себе си десетки хиляди кърлежи.

От тези паразити таралежа постоянно изпитва сърбеж,но не може да се почеше.За това той се бори по оригинален начин с тях,спомнете си защо рисуват таралежа с ябълка на гърба.Някой зоолози обясняват това така,че киселия сок който се отделя от ябълката,гони паразитите.Ако таралежа живее в плен,той се старае да постави на бодлите си цигари,в които има тютюн.

Често хора,които са решили да си вземат таралеж,го мият с вода,без да подозират,че водата за таралежа е равносилна на смърт.В природата те не само се крият от дъжда,но даже не живеят близо до блата.При попадане на вода по тялото таралежа се развива и става напълно беззащитен.Кучета,които знаят за тази особеност на таралежа,го подтикват към река или го хвърлят във вода.Странно,но таралежите обичат да се намират около котки и да играят с опашките им.

Периода на бременност е 49 дни, малките се раждат съвсем мънички, едва 12 гр,голи и слепи.Само след няколко часа им се появяват меки игли.Семейния живот на таралежа не е много щастлив.Мъжкия напуска женската в деня на раждането или по-рано.Обикновено се раждат 5 малки,които след 2 месеца стават напълно самостоятелни.Понякога малките напускат майката 40 дни след раждането си.Женската много добре се грижи за децата си, води ги на разходка,малките обичат да играят, особено да се "бодат".

Таралежите общуват със свиркане, но ядосат ли се започват да мърморят.Те не живеят много,около 6 г, голяма смъртност има при таралежи до 2 г.възраст,те често замръзват,защото не умеят да се устроят за зимата.Зимуването прекарват сами,понякога се крият в опадалите листа,като ги набождат с иглите,за да им е меко.Таралежа спи приблизително 127 дни,температурата му се понижава до 2 градуса от 34.По това време таралежа става студенокръвен,през пролетта се събужда много слаб и гладен,за това яде през целия ден.Когато търси храна, шумоли с листата и много лесно можете да го намерите по шумоленето.

На ден падат по няколко игли,на тяхно място се появяват нови,дължината на иглите не превишава 3 см.Те ги използват не само за самозащита,но и като абсорбатор.Падане от 5 метрова височина не е страшно,силните кръгови мускули помагат на таралежа да стои "изправен".
Можете да погалите таралежа безопасно,галете го по посока от муцуната към гърба,мускулите отслабват и се отпускат.

Интересно е,че отровата почти не действа на таралежа,те се хранят с насекоми, в тялото на които се съдържа отровата кантаридин,при други животни предизвиква смъртоносно възпаление на бъбреците, а при таралежа - нищо.Не е страшен аресена,нито циановодородната киселина, ужилването на пчелите даже не усеща,удивителна е устойчивостта на таралежа към прегряване.

Таралежа яде много шумно,в менюто му присъствуват змии, жаби,скакалци, бръмбари,жълъди,дини,пъпеши.Храни се също така с яйца на птици,които гнездят на земята,Може да отиде и в градините,но не за да яде реколтата, а се храни с гъсеници, охлюви,които са вредители.Таралежа не вижда добре, но има много добре развит нюх.

Въпреки иглите си, таралежа често става плячка на други животни,които го поглъщат заедно с иглите.Бялката даже го изкопава по време на зимния му сън.Понякога гладни хора също го ядат.

http://emax.ru/pupils/article/read6442.html
превод:meri