Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да подготвите таралежа за зимен сън

Как да подготвите таралежа за зимен сън

Мнениеот meri » Съб Ное 05, 2011 11:22 am

За обикновените таралежи е задължителен зимния сън, а за ушатия таралеж е изключително нежелателен.

Таралежа заспива,когато температурата на околната среда намалява с 2-3 С.При нейното повишаване се събужда.В продължение на 1-2 месеца дръжте таралежа при температура от 15-20 С (зависи от влажността) до -5 С.

1.На остъклен балкон

Технически средства: 1 кв.м сухи листа или слама,термометър,нагревател за отопление с регулатор.
Мероприятия,провеждани за подготовката на таралежа за сън: хранене,особености на отглеждане,подготовка за сън.
По повод последното има два варианта:
1.С настъпване на есента таралежа да живее на балкона.Много е голям риска да простудите таралежа поради промените в температурата.
2.Приучаване на таралежа към ниски температури.
Всеки ден за няколко часа пускайте таралежа на балкона за разходка.Пода здължително трябва да бъде застлан с нещо топло,защото таралежа може да се простуди от бетонния под.По време на разходка покажете на таралежа купчината листа.Въпреки,че някой хора слагат слама,не е много за препоръчване,защото се заплита в краката на таралежа и много трудно се премахва.
Когато температурата на балкона достигне 5 С,пуснете таралежа.С помощта на нагревателя се избягват резките промени в температурата,плавно за 3-5 дни температурата трябва да падне до 0 С.Зимния сън започва,когато таралежа заспи в купа листа.
Проверявайте таралежа при всяка промяна на температурата нагоре:при чести събуждания може да се разболее.
И надолу:включвайте нагревателя,изкуствено завишаваме температурата до референтни граници.
Това е най-сложния,но най-оптимален метод за зимен сън.

2.В случаите,когато нямате балкон.

Този случай е използваем,когато имате таралеж,роден през лятото.Избирате най-тихата и студена стая,премествате там ежедневните вещи на таралежа,храните го там,съсредоточавате отглеждането му само там.И когато му омръзне и се умори,престава да излиза от дупката за 1-2 дни.Преставате да пипате таралежа,да го вдигате,изобщо да го отвличате от спането.Уверете се къде се е закопал,пренесете там купата с храна,поилката,тоалетната- изключваме варианта за продължителни разходки в жилището.След седмица или две,ако не излиза,значи е заспал.При този тип на хибернация през зимата със сигурност ще се събуди.

Препоръки за храненето преди сън

От средата на септември до средата на октомври давайте на таралежа не само постно пилешко месо,но и сладки плодове:пъпеши,грозде,важно е да наддаде на тегло.
За възрастните таралежи до 2000 гр,за малките -не повече от 600 гр тегло.
Това е гаранция,че при събуждането таралежа няма да има наднормено тегло.От средата на октомври и преди сън давйте насекоми.Процентно съотношение към дневната дажба: постно месо -20-30%; насекоми -50%; останалото- несладки плодове/зеленчуци.
Когато таралежа престане ежедневно да излиза да яде,оставяйте храната в купата.Не променяйте диетата.
Но намалете количеството храна два пъти- вероятно ще се наложи да изхвърляте храна,и при смяна на диетата таралежа ще се събуди.

Препоръки за отглеждане

За втория вид сън:всички ремонти,преместване на мебели,покупка на нови мебели през зимата- не планирайте.Това води до възбуждане на таралежа и ще му бъде трудно да изпадне в сън.Когато таралежа престане да се появява всеки ден,преставате да го пипате.Към средата на октомври преставате да къпате таралежа,това е стресиращо.

http://ecopark.tomsk.ru/site/16/%D0%92% ... a_ezhika?_
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи