Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ушат таралеж (Hemiechinus)

Ушат таралеж (Hemiechinus)

Мнениеот meri » Пон Ное 07, 2011 3:06 pm

Изображение Изображение

Отличава се от другите таралежи с дългите си уши,предназначени за адаптация към по-горещия климат.

Дължина на тялото 15-28 см,опашка 1-5 см, тегло 248-272 гр.Иглите покриват гърба,но почти не излизат настрани. Иглите са светли, боядисани с ивици от тъмно кафяво и бяло.Повърхността на иглите е с надлъжни канали и хребети.Космите на страните и корема са меки и сравнително къси,оцветени в кафяво-сив или бял цвят.Ушите са дълги,превишават половината дължина на главата.

Населяват степите,пустините и полупустините.Ареала им обхваща Юго-Източна Европа,Предна,Средна,Централна и Южна Азия и Северна Африка.Активен е привечер и през нощта.Води единичен начин на живот,личния участък на мъжкия е 4,9 ха, а на женската -2,8 ха.
Храни се с различни безгръбначни(често с насекоми) и малки гръбначни животни(гущери,мишевидни гризачи и др).В плен е възможен канибализъм.В северните части на ареала през зимата изпада в сън.Периода на размножаване е разтегнат.Женските след 35-42 дни раждат по 1-7 таралежчета.В плен живеят до 6-7 години.

Ушатия таралеж е лесно за отглеждане животно,те са обучаеми,много съобразителни.

УШАТИЯ ТАРАЛЕЖ НЕ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ДЕЦА!

Въпреки всичко,таралежа е своенравно животно и може да ухапе.
Не трябва да крещите на таралежа и да го биете- той е злопаметен,трябва да разговаряте със спокоен глас,да го извикате и ако по време на разходка тича в жилището и се приближи до вас,дайте му лакомство.По този начин ще приучите таралежа към себе си и ще укрепите рефлекторното поведение да се приближава към хората и да им се доверява.
Не е сложно да заслужите доверието на таралежа,но трябва много търпение и любов.
Животното е много интересно,но подхожда за възрастен уравновесен човек.

Запомнете- таралежа е единак и не живее по двойки!

Таралежа е териториално животно!

Ако таралежа срещне друг таралеж на територията си,ще има битка.


Таралежите са подходящи за домашни любимци,те не тропат,придвижват се бързо и безшумно.

Лесни са отглеждане,но трябва да спазвате някой правила при отглеждане и хранене.

За отглеждане на таралежа е необходим терариум,не по-малко от 72 см.
В жилището трябва да има : бягащо колело за чинчили с диаметър 28 см, задължително къщичка-не по-малко от 30 см,дървена, поилка и хранилка,тоалетен ъгъл(стърготини + зеолит),постелка( пелени за еднократна употреба или хартиени кърпи).
Изображение

Не трябва да използвате дървени стърготини и пресовани стърготини като основа на постелката.Стърготините прилепват към лапите и задника на таралежа,което причинява неспокойствие и раздразнение.
Таралежите обичат да се зариват с тоалетните отпадъци.Можете да поставите в тоалетния ъгъл ъглова тоалетна за порове и да я почиствате всеки ден.Не трябва да използвате гранулирани пълнители за котки,защото таралежа може да се зарови в пълнителя и да го опита със зъби,за това най-добре използвайте целулозни пълнители.Хартиените кърпи добре попиват и са безвредни.

Тралежа задължително се нуждае от разходки в жилището не по-малко от 3 часа на ден,в оградена територия или под контрол.

Избор на клетка или терариум

Терариума не се праши и няма течение.
Клетките с хоризонтални пръчки са опасни,таралежа може да си нарани лапата от пръчките.В клетката прониква течение,натрупва се мърсотия,таралежа може да си заклещи главата между пръчките и да не може да излезе.

Не купувайте таралеж на пазара- там животните са хванати от природата,полудиви са,и понякога са болни,не са отглеждани и хранени правилно.Най-добре си вземете от развъдчик.
С купуването на таралеж от пазара рискувате да заразите себе си и семейството си със салмонелоза,глисти,лептоспироза,акари,бяс.

Тези заболявания не могат да се диагностицират по външния вид.
Ще измъчите и себе си и таралежа,който е хванат от природата и не е във възторг от това.
Купувайте животни родени в домашни условия,те от детство са приучени към хората и нямат паразити.

Ноктите на таралежа трябва да се режат,желателно е да се прави най-малко веднъж в седмицата.
Таралежа се мие изключително рядко и само по необходимост,не по-често от веднъж на 3 месеца.
Шампоана трябва да бъде само за гризачи, с глицерин.Не трябва да къпете таралежа с противопаразитен шампоан-той изсушава кожата и е вреден.След къпане подсушете таралежа до сухо,за да не остава мокър- мокрото животно не трябва да пускате на пода,защото може да се простуди.
Използването на сешоар е забранено,защото можете да преохладите или прегреете таралежа.След измиване при холката капнете 1-3 капки масло от праскова или каисия за овлажняване на кожата.

Как се къпе таралежа- налива се толкова вода,че таралежа да може да достига дъното с крака,водата по посока на иглите.Къпе се не повече от 5-7 мин,задължително под контрол.Водата трябва да бъде топла.

Таралежите принадлежат към насекомоядните животни,основната им храна са насекомите,колкото по-разнообразна е храната,
токова по-добре,също може да им се дава месо(в природата това са малки гризачи,мишки,безгръбначни).
Таралежа трябва да се храни 2 пъти на ден.
Месото трябва да бъде със стайна температура.В никакъв случай не давайте горещо или студено и даже охладено месо,каймата трябва да бъде без сол и подправки.
Задължително веднъж в седмицата давайте 1 яйце от пъдпъдък в суров вид,измийте добре яйцето.
Понякога можете да давате по малко котешки консерви(в никакъв случай това не трябва да е нисък клас храни).

Затлъстелия таралеж трябва да премине на диета,като замените половината порция месо с плодове или въведете консерви за кучета(през ден за около 2 седмици).

Задължително следете изпражненията,те не трябва да бъдат течни,ако това се случи,махнете консервите,същото се отнася и за храните,които причиняват промени.

Суха храна може,но като лакомство или поощрение.
Сухата храна не е подходяща за основна.

Прехранването се отразява негативно на състоянието на черния дроб,хормоналната система.

Един ден в седмицата трябва да има разтоварваща диета,в този ден не давайте храна и я сменете с плодове/зеленчуци: грозде,тиква,моркови,артишок( по една супена лъжичка за целия ден).

Поилката винаги трябва да бъде пълна с чиста вода.

Не трябва да давате: свинско месо, риба и рибни продукти,консерви, наденица и кремвирши,краве мляко,сирене,сладки неща,пържено,солено,мазно,ядки,храни,съдържащи скорбяла,всички видове зеле.

Насекомите можете да закупите в зоомагазините или да си развъдите сами.Това са: мраморни хлебарки,щурци,мадагаскарски хлебарки.
Ушатия таралеж е насекомоядно животно и основната му храна са ларвите на бръмбарите и самите бръмбари.
Изображение

http://ecopark.tomsk.ru/site/16/%D0%92% ... a_ezhika?_
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи