[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Растеж и хранене на новородените таралежи
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Растеж и хранене на новородените таралежи

Растеж и хранене на новородените таралежи

Мнениеот meri » Нед Ное 13, 2011 11:38 pm

Възраст 0 седмици

Новородените таралежчета са розови и голи,на задната част под кожата има малко течност,което напомня за воден балон.Малките са слепи и глухи,но са способни да пълзят и пищят.Дължината на новородените е 50-100 мм, теглото- 6-25 гр.

Един час след раждането през кожата на гърба се забелязват зачатъци на бели бодли.Таралежчетата се хранят на всеки два часа,включително и през нощта.Температурата на гнездото е 35 С,редовно сменяйте постелката,мийте таралежите след всяко хранене.

Новородените се хранят със заместител на млякото за новородени деца или козе мляко.На възраст 36 часа започват да растат тъмно-кафяви с бели краища игли.

На 3 дневна възраст се хранят с пипета на всеки три часа(през нощта не се хранят).Хранете ги внимателно,за да не попадне мляко в носа и белите дробове.Интервала между храненията не трябва да превишава 6 часа.

Преди и след всяко хранене задължително правете масаж с олио за новородени.Това е много важно,защото масажа замества облизването на майката,което стимулира дефекацията.Памучен тампон се напоява в топла вода или олио за новородени.Масажира се областта в основата на опашката и корема.
Всеки ден таралежчетата се измерват за контрол на теглото.

Възраст 1 седмица

На тази възраст малките тежат 28-57 гр.,все още са слепи и глухи,белите бодли стават по-дълги и започват да потъмняват,кожата е розова.На възраст 11 дни започват да се свиват на кълбо.
Хранят се само през деня на всеки три часа.Температурата на гнездото е 35 С,редовно сменяйте постелката,мийте таралежите след хранене.

Възраст 2 седмици

Кожата потъмнява и придобива сивкав оттенък,бодлите продължават да растат.На муцуната се появява къс сивкав мъх.На тази възраст очите все още са затворени(отварят се на възраст около 16 дни).Започват да чуват след като отворят очи.
Хранят се само през деня на всеки 3-4 часа.Размера на малките е 70-130 мм,теглото 56-85 гр.
На възраст 17 дни започват да се появяват тъмни бодли,които много приличат на бодлите на възрастните.
Температурата в гнездото е 35 С,сменяйте постелката и мийте таралежите след хранене.

Възраст 3 седмици

Таралежите обрастват с тъмни бодли и къса кестенява кожа.Очите са отворени.На тази възраст започват да пробиват първите зъби и поради това започват да хапят и гризат всичко.Хранят се само през деня на всеки 3-4 часа.
Преместват се в по-голяма кутия,за да се движат свободно.Температурата в гнездото е 35 С,редовно сменяйте постелката и мийте таралежите след хранене.Вътре в кутията се поставя съд с мляко,постепенно приучавйте таралежите да пият от него.Теглото на малките е 85-130 гр.

Възраст 4 седмици

Таралежите добре са обрасли с кафеникав мъх,бодлите са тъмни,пораснали са всички зъби.
Тежат 110-170 гр,в този период майката започва да ги храни с груба храна.В съда за храна поставете консервирана храна за кученца,разредена с малко вода.Ако таралежите отказват тази храна,предложете им топло сварено яйце.
Продължавайте да ги храните от ръка,но по-рядко,нека се учат на самостоятелност.

Възраст 5 седмици

Таралежите преминават на самостоятелно хранене,в купата постоянно трябва да има прясно мляко и прясна вода.
Хранят се два пъти на ден,с добавяне на витамини,микроелементи и зърнени култури.Ако отказват храната,налейте малко мляко върху храната.Тежат 190-225 гр.

Възраст 6-7 седмици

На тази възраст таралежите се отбиват от майката,за това количеството мляко се намалява.Хранят се два пъти на ден(сутрин и вечер) с кучешки консерви за малки кученца(около една голяма супена лъжичка за едно хранене).Можете да направите смес от консерва и малко количество зърнени култури или изсушени насекоми.Всеки ден добавяйте витамини и микроелементи в храната.Таралежите трябва да имат винаги достъп до вода.Тежат 225-310 гр.Млечните зъби се сменят с постоянни на възраст 4 месеца.

Възраст 8 седмици

Ако таралежите тежат около 350 гр,не се нуждаят повече от мляко.В природата напускат гнездото и живеят самостоятелно.

Изображение

Изображение
http://www.dezinfo.net/foto/49571-kak-e ... detej.html

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
http://o-gorod-ik.net/?p=3535

http://www.zooclub.ru/wild/nasek/4/5.shtml
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Растеж и хранене на новородените таралежи

Мнениеот zaikyy » Пон Ное 14, 2011 12:03 am

Благодаря много!!!
zaikyy
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Ное 12, 2011 11:41 pm


Назад към Таралежи