Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Въпроси за размножаването при таралежите

Въпроси за размножаването при таралежите

Мнениеот meri » Пон Ное 14, 2011 7:23 pm

1.За какво е необходимо да се разделят таралежите след чифтосване?

След чифтосването женската може да стане агресивна,което води до битки.Женската се намира в постоянна стресова обстановка и може да се случи да пометне или след раждането да убие малките.

2.Как да определим пола?

За да определите пола,първо дайте храна на таралежа,докато таралежа яде,внимателно прокарайте ръка по корема му(от средата надолу).Ако таралежа е мъжки- ще откриете пениса.Ако напипвате само кожа- това е женска.И при двата пола има зърна,разположени от двете страни.
Трудно е да различите пола при новородените таралежи,защото пениса на мъжките се намира по- близо до ануса,отколкото при възрастните животни.

мъжки
Изображение Изображениеженска

3.Моята таралежка след раждането уби две малки,защо?

По-скоро,защото е чувствала че са нежизнеспособни(болни).

4.Колко пъти може да се чифтосва таралежката?

Някой селекционери препоръчват само три пъти.Ако вашата женска е здрава и силна,добра майка,вие ще решите дали да ражда или не.

5.Очаква се всеки момент таралежката ми да роди,какво да правя?

Гнездото с малките трябва да се постави в най-тихата част на дома.Не трябва да издавате резки и силни звуци,да позволявате на домашните животни да се разхождат около клетката,да влизат чужди хора в помещението.
Първите 14 дни след раждането клетката не се почиства.
С лопатка внимателно премахвайте фекалиите.
Съдовете с храната и водата поставете по-близо до къщичката с таралежчетата.

6.Защо при чифтосването женската се поставя при мъжкия,а не обратното?

За чифтосването женската се поставя в клетката при мъжкия или на неутрална територия.Ако направите обратното,женската ще стане агресивна и ще защитава територията от мъжкия.Премахнете от клетката играчките,колелото,къщичката за сън,и всичко,което може да отвлече таралежите от чифтосването.Оставете само водата и храната.В повечето случаи чифтосването протича в същия ден.Ако това не се случи,тогава мъжкия и женската се държат заедно три дни,след това мъжкия се отделя.След още три дни женската отново се поставя при мъжкия,пак за 3 дни.

7.Как да определим,че е започнало раждането?

Преди раждането женската става раздразнителна,развълнувана,премества вещите от място на място,търси подходящо място за гнездото,апетита намалява,но пие много вода.

8.Имам двойка таралежи,вече два пъти мат малки.Първия път мъжкия изяде всички малки,а втория - майката изяде всички малки.Струва ми се,че женската пак е бременна,и се страхувам,че малките отново ще бъдат изядени.Ако отделя малките от майката,ще оцелеят ли?

Не безпокойте майката и малките в продължение на 3 седмици.Мъжкия преди раждането отделете.Ако искате да проверявате малките,оглеждайте ги с ръкавици,докато майката е извън гнездото.Проверете дали има достатъчно материал за строителство на гнездото.Давайте на женската допълнително витамини и минерали,особено калций.

9.Имам таралеж на 3 години,подариха ми женска,но не искам да се размножават,какво трябва да направя?

Отглеждайте ги отделно,ако нямате такава възможност,в началото кастрирайте мъжкия,а след това женската.

10.На каква възраст могат да се чифтосват таралежите?

За развъждане се допускат женски на възраст 5-12 месеца.Не се препоръчва да чифтосвате женската за първи път над 1,5 г,защото тазовите кости могат да сраснат,и да не може да роди самостоятелно.Мъжкия може да се чифтосва на 4-5 месечна възраст.

11.Защо на 6-8 седмица мъжките трябва да се отделят от майка си и сестрите си?

Мъжките и женските се разделят,защото мъжките стават половозрели на възраст около 2 месеца.Младите мъжки ще се опитат да се чифтосат със своята майка или сестри.

12.Забелязах,че едно таралежче е излязло от гнездото,какво да правя?

Не пипайте малкото с ръка,ако мирише на вас,майката може да го убие.За да върнете малкото в гнездото,използвайте голяма чиста пластмасова лъжица.

13.Може ли бременната женска да тича в колелото?

Не,махнете го.

14.Събрах мъжкия и женската и на следващия ден мъжкия имаше кръв от устата?

Такива рани често се случват при таралежи,които се опитват да се чифтосват с женската.Често петна кръв могат да се открият в задната част на женската.Мъжките с такива травми могат да отказват храна в продължение на няколко дни.

http://www.zooclub.ru/wild/nasek/4/4.shtml
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи