[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да разберете дали таралежа е здрав
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да разберете дали таралежа е здрав

Как да разберете дали таралежа е здрав

Мнениеот meri » Вто Фев 02, 2016 4:44 pm

Стопанинът на таралежа е длъжен да следи за неговото здраве. Преди да си вземете таралеж е важно да се уверите, че наблизо има ветеринар, който разбира от таралежи. След придобиването на таралежа трябва задължително да посетите специалиста, за да се уверите, че таралежа няма никакви заболявания, да направите изследвания и да преминете общ преглед. При първото посещение се разглеждат отглеждането, храненето и хигиенните грижи за животното.

По време на медицинския преглед лекаря трябва да проведе следните процедури:

- визуален преглед на животното;

- измерване на теглото;

- преслушване;

- измерване на температурата;

- разговор със стопанина;

- палпация;

- вземане на намазка;

- анализ на урина и изпражнения;

- преглед на зъбите.

Не всички от тези процедури са задължителни, ако таралежа е здрав. Например, намазката се прави в случаите, когато таралежа има някакво заболяване.

По-често таралежите боледуват от такива заболявания като салмонелоза и белодробни червеи. Таралежите имат много слаб черен дроб, за това трябва да им се назначават понижени дозировки на всички лекарства, а заедно с това- средства за поддържане на черния дроб, трябва да се стараете да избягвате антибиотиците. Поради тези причини таралежите много лошо понасят анестезията, в това число и газовата наркоза, която се използва за гризачите. Таралежа има много чувствителна кожа, за това всички външни средства трябва да се избират много внимателно. Също така кръвта на тези животни много бързо се съсирва.

Трябва да следите много внимателно за зъбите на вашия таралеж, тъй като зъбния налеп може да допринесе за образуването на зъбен камък, а той на свой ред е основен източник на заболявания в устната кухина.
За това трябва да преглеждате редовно зъбите и венците на животното, и да прилагате профилактични мерки, към които се отнася храненето с твърда храна. Твърдата храна допринася за почистването на зъбите от налепа, но не трябва да злоупотребявате с нея за избягване на преждевременното силно изтриване на зъбите.

Можете да добавяте във водата, която пие таралежа, специалния ветеринарен препарат- течност срещу зъбен камък, а също да почиствате зъбите със силиконова четка.

Да разберете дали таралежа има проблеми със зъбите, можете по няколко признака, например, той отказва храна или избягва твърдата храна, има неприятна миризма от устата, или подути венци или челюст. Също така черните зъби са признак за проблем със зъбите, а също падане и разклащане на зъбите. Понякога е по-добре да се обърнете към ветеринар, за да почисти зъбите. Процедурата за почистване на зъбния камък е идентична с тази при кучетата и котките.

В организма всичко е взаимносвързано, за това лошите зъби могат да доведат до инфекция на черния дроб, а също до сърдечни заболявания. Именно за това е важно да следите за състоянието на зъбите на таралежа, и за неговото общо състояние, а също така да се грижите правилно за него.

Като индикатор за здравето на таралежа могат да служат неговите изпражнения. Нормалните изпражнения при здравия таралеж имат удължена форма, а диаметърът приблизително е половин сантиметър. Цветът трябва да бъде кафяв, от среден до тъмен. Изпражненията трябва да бъдат твърди, не течни. Те трябва да се повдигат лесно на едно цяло парче.

Ненормалните изпражнения имат друг цвят, например, зелен. В такъв случай, това означава, че в храносмилателния тракт има много жлъчка, и това е признак за това, че таралежа не може да смила храната. Освен това, той може да бъде предизвикан от стрес, а също от промени в храненето или различни заболявания, например, инфекция или панкреатит. В този случай е необходимо внимателно да проследите поведението на таралежа, а също и неговите изпражнения. Не трябва да давате никакви нови продукти, а диетата трябва да бъде мека, и ако проблема се запази няколко дни, то заведете животното на ветеринар.

Ако таралежа има диария, това вероятно е свързано с неправилното хранене. Този проблем може да бъде временен, но ако продължава дълго, може да доведе до обезводняване на организма и да представлява опасност за живота на животното. Ако таралежа има диария, задължително следете да пие достатъчно. Ако диарията продължи повече от два дни, обърнете се към ветеринар и донесете със себе си прясна проба от "проблема". Причините за диарията могат да бъдат различни, по-често това е свързано със стрес или със заболяване.

Ако таралежа има просто разстройство на червата, в тази ситуация ще помогне жива храна във вид на хлебарки, тъй като те влияят благотворно на червата, добре подсушават изпражненията, а хитинът от черупката на насекомото почиства стените на червата на таралежа. Можете да опитате да сварите лечебни билки. Трябва да ги поставите в поилката или да давате от спринцовка. Методът зависи от това как се чувства таралежа.

Действията, които трябва да предприемете в случай на заболяване на таралежа, започват с оперативна оценка и анализ на ситуацията. На посещение при ветеринарят трябва да отидете подготвени, с цялата история на симптомите. Трябва да дадете анализи за патогенна микрофлора и наличие на паразити.

Не трябва да давате на таралежа антибиотици преди анализите, тъй като резултатите могат да бъдат погрешни, а до следващия трябва да чакате около две седмици, а това време може да бъде пагубно за таралежа.

Също така трябва внимателно да следите за състоянието на кожата и иглите на таралежа. На тялото на таралежа се намират от 5 до 7 000 игли. Както всяко живо същество и таралежа е подложен на линеене, по-скоро, смяна на иглите.
Първата смяна протича на възраст 4 седмици.
Втората на възраст 6 седмици.
Третата на възраст 9 седмици. На тази възраст при таралежа се установява цвета на иглите.
Четвъртото, възрастово линеене протича на възраст 12 седмици.

Ако вашият таралеж започне бързо да линее и на мястото на старите игли не израстват нови, това говори за това, че не му достигат витамини и кожата е пресушена. В този случай се препоръчва в основната диета да добавяте специалните за таралежа витамини и микроелементи, а също няколко пъти в седмицата да нанасяте на неговата кожа кайсиево или прасковено масло. Ако тези мерки не помагат, това означава, че таралежа е сериозно болен и трябва да се заведе на ветеринар.

Във всеки случай, ако поведението на таралежа предизвиква съмнение във вас за неговото здраве, обръщайте се към ветеринар.

http://vetpomosch.ru/
http://animal-clan.jimdo.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи