Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Устройство на клетката за таралежа

Устройство на клетката за таралежа

Мнениеот meri » Сря Фев 03, 2016 11:08 am

Африканският таралеж е бил въведен по изкуствен път от чифтосването между два вида таралежи- алжирският ( Atelerix algurus) и белокоремият (Atelerix albiventris).
Продължителността на живот на африканския таралеж е 8-12 години. Тежи не повече от 500 гр. На дължина израства до 20 см. Окраската е разнообразна. Може да бъде черен, сив, шоколадов и бял. Иглите растат само на горната част на тялото, корема и муцуната са покрити със светла и мека козина.

Клетка

Таралежа се нуждае от голяма клетка с голямо пространство, с площ 1 квадратен метър и височина 60-75 см. За това подхожда голяма клетка за зайци, чинчили или порове. Клетката трябва да има твърдо дъно, иначе таралежа с неговите малки и тънки крачета може да се заклещи и да си счупи крайника. Отглежда се при температура на въздуха 22-27 С. При по-ниска температура изпада в зимен сън, изходът от който може да се окаже смъртоносен.

Можете да поставите таралежа в метална клетка с различна конструкция (подхождат и клетките за зайци), във витрина от дърво, пластмаса или метален профил, в пластмасов контейнер (терариум за гризачи или други пластмасови контейнери големи размери). Имайте предвид, че таралежите лесно могат да избягат от отворената отгоре клетка, предназначена за морско свинче или заек. Ако използвате отворена клетка отгоре, тя трябва да има добра вентилация. В никакъв случай не трябва да използвате клетка с дъно от мрежа/ решетка, тъй като краката на таралежа са пригодени за ходене по твърда повърхност и при отглеждане на такава повърхност не са изключени травми и фрактури. Разстоянието между пръчките в стените на клетката трябва да бъдат малки, иначе малките таралежи с тегло до 300 гр лесно могат да се проврат между пръчките или да заседнат между тях.

Размерът на дъното трябва да бъде не по-малко от 60х60 см, а височината такава, че там без проблем да застане бягащото колело.
Разстоянието между пръчките на клетката не трябва да бъде голямо, тъй като малкия таралеж лесно може да премине през тях или да се заклещи и по този начин да повреди вътрешните си органи.

Клетката трябва да има добра вентилация. В никакъв случай не пушете в помещението и не разпръсквайте непртиятни за таралежа миризми. Клетката с таралежа трябва да се намира на топло, добре осветено място, където няма преки слънчеви лъчи и течение.

Следете клетката да бъде добре затворена. Таралежите много добре могат да се изкачват по клетката и при всяка удобна възможност се стараят да избягат.

Почиствайте клетката според замърсяването й, с щадящи миещи средства, добре дезинфекциращи, но в същото време безопасни.

Ако предвиждате втори етаж за клетката, за по-удобен достъп до него може да закрепите широка тръба, за да може таралежа да се придвижва.

Всички предмети в клетката трябва да бъдат цели без остри детайли

Изображение

Пълнител

За постелка и за ваше удобство, използвайте обикновени еднократни пелени за хора или животни. Те попиват добре и с тях е удобно да се събират отпадните продукти на таралежа. Тези пелени позволяват да забележите, ако има здравословен проблем, например, кръв в урината. За фиксиране на пелената може да се използва обикновено хартиено тиксо, залепвайки дъното отдолу.

Изображение

Изображение

Хартиен пълнител. Попива добре, задържа неприятната миризма, подхожда за бебетата и женската(особено бременните и кърмещи като допълнителен строителен материал).
Цветният вариант на този пълнител може да оцвети таралежа, което не е опасно, но не е естетично, достатъчно лек е и може да се събере в купата за храна и вода.

Изображение

Изображение

Съвет: за да не прилепва пълнителя към дъното на клетката, след изсъхване се препоръчва да го използвате заедно с пеленката. Този вариант на използване на хартиения пълнител се смята за по-удобен и хигиеничен.

Постелка от флис. Удобна и икономична, добре попива, мека е, не образува кълба на тъканта, използва се многократно, подхожда за бебетата. Ако такава постелка не бъде запълнена със слой попиващ материал, който може да се сменя, тя ще блокира лошо миризмата и всички отпадни продукти ще се окажат на пода на клетката, също така трябва да се фиксира.

Изображение

За пълнител могат да се използват стърготини, например, бор или трепетлика, но в никакъв случай не трябва да се използват кедрови, тъй като те могат да съдържат етерични масла, които причиняват алергия при таралежа. Стърготините стигат за продължителен период, примерно за две седмици, и таралежа лесно може да се зарие в тях. Подхожда и дървесен гранулиран пълнител, който също попива добре.

Пресован дървесен пълнител. Удобен, икономичен, добре попива, но е силно прашен, възможно е образуването на мазоли заради грубия материал(за а улесните придвижването на таралежа трябва да го мокрите леко с вода)не подхожда за бебетата, препоръчва се само като частичен пълнител, лек е и може да се събира в купите за вода и храна.
Подхождат само брезови, борови или липови пелети.

ИзображениеИзображение

Царевичен пълнител. Попива добре, задържа миризмата, но не подхожда за бебета, има висок риск от попадане в половите органи на женските, от време на време от него падат царевични зърна, които много таралежи се опитват да ядат, което може да предизвика здравословни проблеми, срещат се различни фракции, избирайте само едра фракция, достатъчно лек и може да се събира в купите за вода и храна, благоприятна среда за размножаване и поява на паразити.

Изображение

Сено. Икономично, достъпно. При употреба има повишен риск от попадане в очите, ушите, носа, лошо блокира миризмата, благоприятна среда за поява и размножаване на паразити, не подхожда за мъжките, някои таралежи се опитват да го ядат, сеното може да се забие в стомаха, което може да предизвика здравословни проблеми.

Изображение

Дали таралежа ще използва тоалетна е сложен въпрос. Можете да опитате да сложите в тоалетната хартиена кърпа с изпражнения, и да следите дали таралежа ходи в тоалетната. Тоалетната обикновено е ъглова и е предназначена за зайци или порове. Избирайте такава в която таралежа ще може да се събере целия и да копае, ако му е необходимо.

Африканският таралеж се приучава да ходи до тоалетна на определено място. Обикновено то се намира по-близо до бягащото колело и по-далече от къщичката, където спи. Там трябва да поставите съд с абсорбиращ пълнител. Нейната височина трябва да бъде не повече от 1,25 см. Тоалетната се почиства ежедневно.

В никакъв случай не трябва да поставяте вестници за пълнител. Можете да поставите всякакъв дървесен пълнител, както и трепетликов, от бреза, липа стърготини. Нарязани царевични кочани също са сравнително добри като постелка и безопасни за възрастните таралежи, но не трябва да се поставят при младите таралежи. Добър вариант са хартиените гранули или люспи. Те се продават като котешки пълнители или пълнители за гризачи.

Не използвайте силиконов пълнител за котки.
Има 100%-ов риск от отравяне на таралежа.

Изображение

Бягащо колело

Колелото трябва да има непрекъсната или ситно мрежеста повърхност, и диаметър не по-малко от 28 см. За да не се нарани животното колелото трябва да бъде направено не от железни пръти, а от пластмаса. Голяма популярност имат дисковете за бягане със същия размер, както и колелото. За да не се мести и да не тропа, може да се постави от външната страна на пръчките на клетката, да се закрепи с въже или тел, но така че таралежа да не може да се доближи до арматурата.

Изображение

Изображение

Къщичка

Много важен аспект е къщичката за таралежа. Къщичката е място, където таралежа прекарва по-голяма част от своето време, почива.
Избраната от вас къщичка трябва да държи топло, да бъде безопасна, и комфортна.

Не използвайте за спално място изделия от естествена вълна и косми, тъй като те могат да предизвикат алергия в животното.

Пластмасова къщичка. Много е важно да бъде с голям размер (30х19х19 см).Не трябва да излъчва неприятна миризма, присъща за изделията от евтина и некачествена пластмаса.

Изображение

Дървена къщичка. Къщичката трябва да бъде изработена от безопасни дървета, никога не купувайте къщичка от кедър. Размерът трябва да бъде 34х24х16 см. Такава къщичка подхожда за бременните и кърмещи женски.
Препоръчваме ви след покупката да изшкурите къщичката.

Изображение

Къщичка от тъкан или спална тръба. Трябва да бъде направена от безопасни материали(флис), в нея е топло и уютно, може да се пере.Задължително се поинтересувайте от какъв материал е направена, за да се грижите правилно за нея.

Изображение

Спална торба. Много стопани я използват, но не всички таралежи могат да спят пълноценно в торбата и не се нуждаят от допълнително укритие. Ако дадете на таралежа торба, той ще я носи по цялото жилище през нощта, а на сутринта може да откриете животното с торбата не там, където сте очаквали.
Най-добре ще бъде, ако вържете торбата вътре в къщичката.

Изображение

Купи за вода и храна

В клетката трябва да има купа за храна, която трябва да бъде достатъчно тежка и широка, за да не може таралежа да я преобърне по време на своите игри. Подхождат малките керамични чаши, не много дълбоки, които се продават в зоомагазините и са предназначени за гризачи. Можете да използвате керамична чиния, но по-добре я прибирайте през нощта. Диаметърът на купата трябва да бъде не по-малко от 5-6 см.

За поилка по-добре използвайте нипелна поилка (не по-малко от 0,5 мл), и е предназначена за гризачи, тя е по-хигиенична и удобна за използване. Първоначално може да използвате две поилки, една нипелна, а другата във вид на обикновена, не много дълбока, но също тежка керамична купа. Таралежа сам ще избере по-удобния за него начин за употреба на течности. Помнете! Водата в поилката винаги трябва да бъде свежа и със стайна температура.

Таралежите често хвърлят във водата стърготини, заради което не пият от водата. Използвайте нипелна поилка с тръбичка за пиене. При използването на такава поилка се уверете, че животното може да пие от нея. В противен случай ще трябва да покажете на таралежа как да я използва.

Много стопани препоръчват нипелните поилки. Но те са опасни за таралежа, въпреки че са по-хигиенични и удобни за използване.
При използване на поилката, таралежа трябва да извива тялото си и да повдига глава нагоре, което не е естествено за него, в природа те пият вода с отпусната към земята глава.

Въпреки видимата безопасност на конструкцията, е голям риска таралежа да да повреди и преждевременно да изтрие зъбите си, хапейки метала, а също езика му да заседне в металната тръба с топка.

Водата в поилката по-бързо се разваля, отколкото в керамичната купа, която се сменя ежедневно.

ИзображениеИзображение

Играчки

Таралежите обичат различни играчки: колела за гризачи, топки, мишки за котки, картонени тръби от тоалетна хартия. Но не всеки таралеж ще играе. Всичко е много условно и зависи от характера на таралежа.

Нагревател и овлажнител

Въпреки, че някои развъдчици казват, че таралежите не са студенокръвни, и че те не се нуждаят от допълнително отопление, мнозина казват, че все пак им е необходимо отопление. Оптималната температура за таралежите е 20-26 С. Някои поддържат постоянно температура в къщичката, а за други тази температура е прекалено висока, и именно в този случай е необходим нагревател.

За нагревател може да използвате обикновен радиатор, който използват хората. Минусът е в това, че за нагревателя е необходима много енергия. За това за отопление може да се използват нагревателни килимчета, предназначени за влечуги.

Изображение

Клетката с таралежа трябва да се намира в топло, комфортно и добре осветено място, което е свободно от пряка слънчева светлина и течение.
Главно правило- ако в помещението е комфортно за вас в дреха с къси ръкави, то и на таралежа ще му бъде добре.
Ако в помещението е прекалено горещо и въздухът е застоял, а постоянно да проветрявате помещението е неприятно и не е безопасно, можете да купите овлажнител за въздуха, за да не страда таралежа от постоянния задух.
Оптимална влажност 40-60%.

През зимата таралежа се нуждае от допълнително осветление, техния светлинен ден трябва да бъде 12-14 часа.

Сред предметите за грижите трябва да има фенерче, за да намерите таралежа в трудно достъпните места, където може да отиде.
Специалните ножици за подрязване на ноктите могат да се закупят във всеки зоомагазин.

За профилактика на глистите и външните паразити може да използвате препаратите за котки.
Обезпаразитяващият препарат във вид на сладка суспензия може да инжектирате в насекомите или да добавите в любимата храна на таралежа. Дозировката е според килограмите на таралежа (според инструкциите).

Препаратите срещу външни паразити се нанасят на холката в минимална дозировка. Главното е таралежа да не може да достига обработеното място.

Хранене

В домашни условия таралежите по-често се хранят със суха котешка храна. За да не наддават на тегло, храната трябва да бъде качествена и да съдържа 15% мазнини и около 32-35% протеини. На ден таралежа се нуждае не повече от 2 чаени лъжички храна. Като допълнение половината от сухата храна може да се замени с варено пилешко или пуешко месо. Не се препоръчва да храните животното със сушени плодове, цитрусови плодове, ананас, авокадо, грозде, чесън и лук. Не трябва да давате сурово месо, млечни продукти, хляб, моркови, домати, сол и захар.
Таралежа става активен в сумрак, за това е по-добре да се храни вечер.

http://animal-clan.jimdo.com/
http://zooclub.org.ua/
http://afrohedgehog.mybb.ru/
http://ezhik-mir.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи