[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Общуване и разбиране на таралежите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Общуване и разбиране на таралежите

Общуване и разбиране на таралежите

Мнениеот meri » Чет Фев 04, 2016 2:29 pm

Тъй като таралежите, разбира се не могат да говорят, те изразяват своите емоции с помощта на звуци и жестове.

Звуци


Свиркане или меко мъркане означава, че таралежа е напълно удовлетворен.

Пъхтене означава неувереност и недоволство.

Учестено дишане или кихане, което таралежа издава едновременно с пъхтенето, също означава недоволство.

Тракане и съскане означават, че таралежа е недоволен и трябва да го оставите на спокойствие за известно време.

Звукът помирисване таралежа издава по време на изследване на територията.

По време на ухажване на женската по време на еструс мъжките се кикотят.

Крещят таралежите, които изпитват болка или много се страхуват.

Понякога таралежите могат да хъркат на сън, но това е нормално.

Жестове

Ако таралежа се е свил на кълбо, това означава, че той не е настроен за общуване, или че нещо го е изплашило.

Ако иглите на челото стоят нагоре, това означава, че той не е сигурен за нещо или е предпазлив.

Ако иглите са в легнало положение и не са напрегнати, това означава, че таралежа е доволен.

В поведението на таралежа се среща една особеност: те хвърлят слюнка. Ако таралежа помирише нещо, което му харесва, или някаква нова миризма, той започва да отделя слюнка много обилно, и след това я хвърля на раменете и гърба. В опит да хвърлят максимално количество пяна върху тялото си, някои таралежи огъват и свиват своето тяло в най-невероятни пози. Много таралежи толкова се увличат от това занимание, че съвсем забравят за всичко, което се случва около тях. Природата на това поведение не е изяснена до сега, известно е, че по-често това се наблюдава при мъжките. Една от възможните причини е това, че таралежа се опитва да запомни някоя миризма, и за това я смесва със слюнката и я хвърля на иглите. Друго обяснение гласи, че слюнката на таралежа действа като токсин или средство за отблъскване на враговете. Независимо от причините за хвърляне на пяна, този процес е естествен и нормален, и няма причина за безпокойство.

А причината за явлението тичане в кръг, не е установена. Понякога таралежите започват да тичат в кръг, и не трябва да се притеснявате, когато го видите. Някои стопани на таралежи смятат, че това е свързано с това, че на таралежа не му достига място, но това мнение е погрешно, тъй като в природата таралежите също периодично тичат в кръг.

За таралежите е нормално да се събуждат и бодърствуват по всяко време на деня, но най-голяма активност се наблюдава след залез слънце, и се запазва до разсъмване. Ако заради вашия начин на живот не можете да общувате с таралежа през нощта, постарайте се да промените внимателно неговия жизнен ритъм. Ако направите всичко правилно, таралежа ще бодърствува през деня, а ще спи през нощта.

ПОМНЕТЕ: всеки африкански таралеж има свой, индивидуален характер.

Има няколко основни поведенчески линии при тези животни.

Първият тип поведение- това е любвеобвилността.

Таралежите обичат да лежат във вашите ръце или на коленете. Те обичат, когато им чешат корема или ушите, те са напълно отпуснати. Такъв характер се смята за идеален, и това позволява да ги взимате на ръце постоянно, и да им доставяте радост.

Вторият тип поведение- това са таралежите-изследователи.
Тези таралежи са плътна топка от енергия, и те никога не се спират. Те нямат навика да хапят или да се ядосват за това, че вие ги откъсвате от важния процес на изследване, но няма да изпуснат възможността да избягат, ако бдителността бъде загубена. Ако вашия таралеж има такъв характер, вие ще трябва да премахнете всички опасности по пътя му, например, различните пукнатини или боклук на пода, тъй като той може да се промъкне навсякъде, където това е възможно, и дори в такива места, за които не знаете.

Третият тип поведение - това са таралежите- самотници.
Те не обичат да ги докосват и не са общителни, не излизат от къщичката си, ако до клетката има някой. Основната им активност се проявява през нощта, когато никой не ги безпокои. За такива таралежи вие винаги ще си останете само източник на вода и храна.

Четвъртият тип поведение - това са таралежите- агресори.
Такива таралежи винаги ще се свиват на кълбо, ще съскат, ще показват със своя вид, че не са настроени да общуват с вас. Те няма да изпуснат възможността да ухапят стопанина си. За това на първо време трябва да се отнасяте с разбиране към такива животни, да не оказвате натиск върху тях, и всеки ден да правите малки крачки към сближаването си с тях.

Ако при вашия таралеж характера не е от най-дружелюбния, това не означава, че при необходимото търпение и внимание от ваша страна, нищо няма да се промени. При таралежите често се срещат смесени характери, те в един ден могат да бъдат любвеобвилни, а на следващия вече агресивни и зли. В такъв случай ще ви помогне постоянното наблюдение на животното, а също любовта ви към таралежа.

http://animal-clan.jimdo.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи