[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Размножаване при таралежите...
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Размножаване при таралежите...

Размножаване при таралежите...

Мнениеот meri » Пет Фев 05, 2016 2:08 pm

Чифтосване, бременност, раждане, смърт на бебетата, определяне на пола

Това е много отговорна стъпка, особено за начинаещи. Трябва добре да обмислите всички за и против.
Имайте предвид че:

- вие трябва да имате достатъчно свободно време, за да се грижите за бременната женска и бебетата (поне 3 месеца);

- че можете да намерите добри стопани за бебетата, че ще осигурите клетка за всяко бебе, което не можете да задомите (те ще се бият и размножават безконтролно от двумесечна възраст, за това е важно да изключите чифтосването между братя и сестри и ранна бременност);

- по време на бременността и раждането вашия таралеж може да се нуждае от ветеринарна помощ, могат да възникнат здравословни проблеми;

- ако нещо не протича така, както си го представяте, възможно е да се наложи да поемете отговорността да храните ръчно потомството;

- по време на бременността и лактацията вие няма да можете ежедневно да играете с майката и малките, защото се нуждаят от покой.

Ако сте взели решение в полза на малките, посъветвайте се с опитен развъдчик за избор на двойката, при необходимост, с ветеринарен лекар. За размножаване са годни полово зрели таралежи, здрави, които имат добро тегло (нямат затлъстяване или изтощение).

Има значение възрастта, прекалено младата женска може да износи лошо потомството, да има проблеми по време на раждането, може да се откаже от малките, може да отслабне и да се разболее, защото всички хранителни вещества, витамини, микро и макроелементи отиват за поддържане на живота и храненето на плодовете, а неукрепналият майчин организъм остава без подкрепа.

Към размножаване са годни само напълно здравите животни, за които е известно, че в продължение на първите три поколения в рода е нямало животни, които са имали синдром на клатещата се походка (дегенеративна миелопатия, което за съжаление е много трудно да се установи). Не трябва да се чифтосват животни, които не са здрави. Достатъчно е само едно заболяване, за да бъде таралежа негоден за размножаване. Мъжкия и женската, които се планира да се чифтосват, не трябва да имат общи родственици до трето поколение.

Възрастта на женската по време на първото раждане трябва да бъде не по-малка от 6 месеца, но и не трябва да превишава година. Първото чифтосване е желателно да се провежда не по-рано от шест месечна възраст, а по-добре на 9-10 месеца. Женска по-възрастна от 1,5 години не трябва да се размножава, ако това при нея е за първи път, се увеличава рискът от усложнения. Има вероятност при женска по-възрастна от 3,5 години да настъпи менопауза. Мъжкия не трябва да бъде по-млад от 4-5 месеца, ранното чифтосване не влияе на тяхното здравословно състояние, но те често не могат да се справят пълноценно със своите задължения. Не трябва да развъждате таралежи с някакви генетични отклонения.
Първото раждане винаги е прекалено опасно за женската.

Таралежите по своята природа са самотници. Овулация при женската провокира наличието на мъжки, т.е. овулацията е индуцирана, въпреки че женските са плодородни през цялата година, чифтосването в природата протича в периода, когато те са осигурени с храна и при оптимални температури (африканските таралежи предпочитат температура на околната среда около 24-30 С), в дъждовното топло време на годината, в периода от октомври до март в южната част на Африка. В природата женската ражда само веднъж в годината, но може да понесе и няколко раждания.

След като сте намерили половинка за своя таралеж, трябва да сте сигурни, че женската в периода на бременност ще се намира на тихо място. На мястото, където ще се намира майката с малките не трябва да имат достъп никакви чужди хора, други домашни животни и деца. Там трябва да бъде тихо и спокойно.

Традиционно женската се поставя при мъжкия. Мъжкия се чувства по-сигурен на своя територия. Клетката се подготвя, провежда се дезинфекция, освобождава се пространство, премахват се играчките, кутиите, тръбите и укритията, които могат да попречат на ухажването. В началото женската се донася в нейната клетка, също така много добре почистена, и се поставя до тази на мъжкия. Така те се запознават 7 дни, след това женската се поставя при мъжкия, в клетката на мъжкия.

Ако всичко премине както трябва, то може да ги поставите и в напълно нова клетка. В клетката трябва да има всичко необходимо за две животни, но по-добре да извадите бягащото колело. Къщичките също трябва да бъдат две, въпреки че много често таралежите спят заедно.

Не трябва да държите таралежите заедно повече от седмица, и не трябва да ги наблюдавате по време на чифтосването, тъй като някои таралежи няма да проявяват никаква активност, докато има още някой при тях.

След една седмица съвместен живот, разделете таралежите. В техния живот няма да има никакви промени, но се старайте да не прехранвате мъжкия, тъй като по време на еструса те са много склонни към преяждане.

След чифтосването женската трябва да премине на по-мазна храна, процентът на мазнините трябва да бъде около 22%. Не трябва да променяте общата диета, просто добавете повече по-мазни продукти от тези, които тя яде. Всякакви стресови ситуации са нежелателни. В първите две седмици при женската в клетката трябва да стои колелото, но след това го махнете.

Понякога е много трудно да разберете дали женската е бременна или не. Тя може да яде всичко, което вие й давате като на бременна, но след изтичане на определения срок да не роди никакви бебета. Може да бъде и обратното, женската може да не проявява никакви признаци на бременност, но в един прекрасен ден да роди. По принцип, бременната женска трябва да се закръгли отстрани, но не трябва да я пипате, иначе може да навредите на бебетата, и да усложните раждането. Две седмици преди предполагаемата дата на раждането трябва да поставите в клетката при женската голяма къщичка, за да може да се събере заедно с бебетата.

И така, настъпил е предполагаемият ден за раждането. От този момент на мястото, където стои клетката, трябва да бъде много тихо, тъй като бебетата могат да се родят в рамките на една седмица след предполагаемата дата.

Не е толкова просто да разберете, че раждането е минало, въпреки, че малките пищят. Ако женската се държи странно, но никой не пищи, наблюдавайте я внимателно, вероятно е родила. Не трябва да я безпокоите, старайте се да й помагате без да я дразните. Вие ще трябва само да сменяте водата в поилката и да давате храна през следващите седем дни. След седем дни можете да опитате да смените част от мръсния пълнител, но ако това я дразни, по-добре нищо не правете.

Случват се и проблеми с раждането, но много рядко, за да се притеснявате. В повечето случаи проблемите се състоят в това, че женската се страхува да роди, и по време на стреса родовата дейност се забавя до този момент, докато женската не реши, че е безопасно да роди. Ако женската не може да се успокои, раждането може да я убие, за това по време на раждането се отдалечете и изключете светлината. Към ветеринар трябва да се обръщате само в този случай, ако женската има кървене, и тя обикаля по клетката. Ако просто лежи настрани, трепери и не реагира на външните дразнители, вероятно вече е късно да ходите при ветеринар.

Ако раждането е преминало успешно, и е изминало необходимото време, и женската лежи спокойно извън къщичката, то можете да опитомявате бебетата и да почистите клетката. Сменете половината постелка, докато женската яде, ако остане време може да опитате да повдигнете къщичката, дори да вземете едно от бебетата на ръце. Трябва да ги взимате едно по едно, и да ги държите на ръце по няколко минути. През това време внимателно следете женската, ако видите, че нервничи, по-добре оставете малките на място и си отидете. Скоро тя ще спи спокойно извън къщичката, докато вие общувате с малките.

Малките таралежчета се раждат голи с меки малки игли, но постепенно започват да обрастват с по-твърди игли, както при възрастните.

Всеки ден трябва да държите малките на ръце. Тогава те ще израснат дружелюбни и домашни. Не трябва да ги дохранвате, както и давате нещо на кърмещата майка. Не трябва да променяте диетата на майката по време на кърмене и бременност. Примерно на триседмична възраст малките започват да ядат това, което яде майка им, а на пет седмици вече ядат сами. На тази възраст те са достатъчно самостоятелни, препоръчва се да ги разделите по полови признаци и да ги наблюдавате една седмица, а вече към два месеца и половина може да ги изпратите на новите стопани.

По време на чифтосването мъжкия хапе женската. Тъй като на тила женската има игли, мъжкия може за известно време да се откаже от храна, но това е нормално. Женската може да има кръв на холката, и това е нормално.

Всяко друго нараняване на други места, като корема, краката или муцуната- не е добре. Възможно е таралежите да не се харесват и да се бият, докато не ги гледате. В този случай трябва да ги разделите, и да почакате известно време, да опитате отново, но по-добре го направете с друга женска или мъжки.

Някои физиологични данни за африканските таралежи:

- средно тегло- мъжки 400-600 гр; женски 300-600 гр;
- продължителност на живот- 4-6 години, могат да живеят и до 8 год;
- възраст на полова зрелост- 2-3 месеца;
- възраст за чифтосване- 6-10 месеца;
- репродуктивна функция- при мъжките цял живот, при женските 2-3 год;
- бременност- 34-37 дни;
- брой на плодовете- 3-5 (1-10);
- тегло при раждане- 10-18 гр;
- очите се отварят на 14-18-ят ден.

Преди раждането женската копае дъното, за да устрои гнездото, в което да роди. Не е възможно да има ред в клетката, женската устройва всичко по свой вкус и носи в къщичката. В никакъв случай не й пречете. Предоставете материали за строителство на гнездото, поставете в клетката кърпи, сено, слама. Кърпите нарежете на малки парчета, за да не се заплитат в тях малките.

Имайте предвид, че женската кърми малките лежейки настрани, за това ако къщичката е тясна, тя може да притисне малките, да ги стъпче при раждането. Също така малките могат да се набодат едно друго с иглите. За това къщичката трябва да бъде достатъчно просторна.

Симптоми на бременност

1.Тегло на женската. Много стопани, за да разберат дали женската е бременна, измерват нейното тегло. Ако бебетата са много, то наддаването е значително. Но ако има малко бебета, този симптом може да не казва нищо, може просто женската да е преяла. Освен това както знаете женската трябва да се храни по-обилно по време на бременността, но ако такава няма, заради тази диета тя може да наддаде на тегло. И ако сроковете за раждане са приближили, а женската е дебела- трябва да я поставите на диета за отслабване, преди да я съберете с мъжкия отново.

2.Поведение на женската. Всичко е индивидуално. Някои женски стават по-ръчни или търсят контакт със стопанина, а други обратното, станали са зли, искат да седят в къщичката, и освен храна и вода нищо не искат от стопанина. Случва се стопаните да не забелязват промените. За това този симптом не може да говори за наличие или отсъствие на бременност на 100%. Но, ако забележите нещо необичайно в поведението на женската, може да го разглеждате като един от признаците.

3.Апетит на женската. По време на бременност женската се нуждае от по-усилено хранене. Бременните женски често излизат да се хранят не само вечер, но и сутрин и през деня, времето в което са спали по-рано.

4. Времето, прекарано от женската в къщичката. Много развъдчици отбелязват, че бременните женски прекарват повече време в къщичката, а не в колелото. А в последния стадий на бременността- носят в къщичката всичко, което намерят, т.е. изграждат гнездото. Също така може да чуете по-често как женската копае на дъното на клетката.

5.Корем и зърна. Към края на бременността може да забележите, че корема на женската е станал стегнат и се е увеличил в диаметър, но не при всички женски това се забелязва. Ако бебетата са малко, може и да не забележите корема. НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА да палпирате корема на женската, ако нямате опит. По този начин може да навредите на бебетата и самата женска. В последните срокове може да забележите, че зърната на женската са се увеличили, което свидетелства за подготовка на организма към бъдещата лактация.

Това са основните симптоми, но имайте предвид, че бременността при женските протича различно. За това основен показател е предполагаемата дата на раждане. И ако женската не желае да контактува със стопанина- не й създавайте излишен стрес с търсене на контакт. По-добре изчакайте срока. Не трябва да гледате или да търсите в къщичката, когато женската роди.

Смърт на бебетата след раждането

Понякога се случва така, че бебетата умират почти веднага след раждането или в близките дни. Това може да бъде свързано с:

1. Ако бебетата са се родили мъртви, това може да бъде свързано с протичане на самата бременност (умрели са преди началото на раждането), или раждането е било тежко и дълго и бебетата са умрели по време на раждането. В такъв случай това може да се обясни с:

- Неправилно хранене на женската, което може да доведе до проблем в стадия на развитие на бебетата в утробата. Излишното прехранване на женската в последните дни на бременността може да доведе до големи плодове, които впоследствие е трудно да се родят.

- Неправилно положение на бебетата при раждането. Обикновено таралежите се раждат с главата напред. Малките се раждат без игли, а те започват да растат веднага след раждането. Ако бебето се роди седалищно и заседне, започващите да растат игли се закачват за родилните пътища. В резултат на което то самото умира и убива бебетата, които трябва да се родят след него. В такива случаи женската не може да роди сама и трябва хирургична намеса.

- Генетика. Причината може да бъде в генетичната несъвместимост на родителите.

2.Ако бебетата умират в първите дни след раждането: женската изяжда бебетата, изоставя ги и не се грижи за тях.

- Такова поведение не е нормално, но не бързайте да обвинявайте женската в липса на майчин инстинкт. Женската се отказва от бебетата, ако те са отслабени и нежизнеспособни. Ако женската има постоянен достъп до вода и храна, но изяжда бебетата след раждането- това може да се обясни с природните инстинкти: женските изяждат мъртвите или нежизнеспособни бебета, за да не привличат хищниците.

Някои стопани твърдят, че това се случва при първо раждане и поради неопитност и го смятат за нормално. Не, не е нормално.

- Смъртта на бебетата може да бъде предизвикана от неправилното поведение на стопанина. Ако стопанина не изчака и отиде да види и пипа бебетата, това може да доведе до тяхното убийство от майката. Когато женската се върне в гнездото, усеща чуждата миризма. Това е заплаха за нейното потомство. Това е индивидуално и зависи от степента на доверие на женската към стопанина (но не рискувайте). Някои женски позволяват на стопанина си да пипа бебетата, но ако не сте сигурни в женската, не ги пипайте. Подобна ситуация може да провокира стрес в женската. За това по време на раждането и първите дни след раждането не безпокойте женската.

3.Смъртта на бебетата може да бъде свързана и със здравето на майката.
Една от причините е заболяването еклампсия- остро нервно заболяване при бременните и лактиращи животни, причинено от хипокалцемия. Един от симптомите на това заболяване е пълното или частично изяждане на бебетата. За това трябва да обогатите диетата на женската с калций преди настъпване на бременността.

Има случаи, когато майката поради различни причини отказва да храни бебетата. Вие няма да можете да ги храните самостоятелно, защото на пазара няма смеси за хранене, подходящи за таралежи. Нищо не може да замени майчиното мляко. Ако женската откаже да храни бебетата, или не е приела всички, те ще умрат. Колкото и жалко да е, трябва да го приемете.

Храненето на бебетата може да бъде успешно само в този случай, ако вие имате още една наскоро родила женска и тя е способна и иска да храни чуждите бебетата.

Случва се при родилата женска да се наблюдава разводняване на изпражненията за 2-3 дни. Това не е диария, това са меки изпражнения, ако меките изпражнения се наблюдават по-дълго, това вече е тревожен сигнал.

Понякога се случва някои бебета да се родят малко по-малки на размер от своите братя и сестри. В този случай трябва да следите състоянието им. Такива бебета се смятат за недоразвити и дори при настъпване на възраст подходяща за самостоятелно хранене, се препоръчва да ги оставите при майката, за да могат да се хранят допълнително от нея. Много е важно да следите тяхното тегло, да наблюдавате дали наддават и дали се развиват. Ако теглото не се увеличава, а дори се намалява, вероятно няма да оцелеят. Ако бебетата са се родили по-малки от останалите и дълго не наддават на тегло, при продажбата трябва да се маркират като pet-only, т.е. не трябва да се развъждат.

Ако бебетата, които не са наддали на тегло са мъжки, оставянето им с майката е безопасно, тъй като се смятат за недоразвити и едва ли ще я оплодят.

Недохранването на бебетата може да бъде свързано с възпалителен процес на зърната при майката. В този случай бебетата, ако повечето от тях вече са достигнали самостоятелна възраст, трябва да се отделят, а зърната на женската да се почистят с обеззаразяващ разтвор (попитайте ветеринар за подходящ), а останалите слаби бебетата да храни със здравите.

Случва се родените бебетата да имат недоразвити крайници или при трудно раждане майката е могла да ги повреди, или напълно да ги отхапе. Не трябва да отписвате тези бебета, те могат да живеят нормален и пълноценен живот.

Изображение

Таралеж с три крака
Изображение

Раждане
https://www.youtube.com/watch?v=AL9fOu6xO9M

Чифтосване
https://www.youtube.com/watch?v=csEiNJGgqJk

Определяне на пола
мъжки
Изображение Изображениеженска

Мъжки
Изображение

Женска
Изображение

Изображение

http://animal-clan.jimdo.com/
http://umka-vet.com.ua/
http://afrohedgehog.mybb.ru/
http://afroezhik.xxbb.ru/
http://ezhik-mir.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи