[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Синдром на клатещата се походка при таралежа
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Синдром на клатещата се походка при таралежа

Синдром на клатещата се походка при таралежа

Мнениеот meri » Съб Фев 06, 2016 12:07 am

Или Дегенеративна миелопатия (WHS)

Това е дегенеративно, прогресиращо, неврологично заболяване, причината за което все още не е установена. За момента няма медицински препарати, с помощта на които може да се победи това заболяване, но има методи на терапия, които помагат да се облекчи живота на таралежа. Това заболяване оказва на таралежа същото действие, както и множествената склероза при хората. То може да се появи внезапно и веднага с рязко влошаване, но се развива постепенно. В повечето случаи страдат задните крайници на тялото, а след това параличът преминава и на другите части на тялото.

Понякога параличът може да бъде само от едната страна на тялото, в такъв случай животното ще се обръща на едната страна, и не може да остава в нормално положение. Съгласно множество изследвания за появата на тези симптоми, заболяването започва на възраст около една и половина до две година, въпреки че има и други случаи. Достатъчно често таралежите, които са засегнати от това заболяване, не могат бързо да достигнат до купата с вода и храна, заради което губят тегло. Именно за това трябва да се осведомите за това заболяване и да се постараете да помогнете на таралежа. В случаите, когато заболяването прогресира, таралежа ще бъде обездвижен. Смъртта настъпва средно половин година след появата на първите симптоми.

Как да се грижите за животното, ако е болно?

В този момент няма нито един метод за лечение на това заболяване, но вие можете да облекчите и продължите живота на таралежа. Един от ключовите моменти на отглеждане на таралеж, болен от това заболяване, е висококачествената и правилна диета. Съществуват мнения, че това заболяване е свързано с неправилната диета на животното, но повечето изследователи смятат, че носи наследствен характер.

Основната диета на болния таралеж трябва да бъдат насекомите, нетлъсто месо, малко плодове и зеленчуци. Диетата не трябва да се различава по нищо с диетата на здравото животно. Трябва да давате на таралежа витамини, които съдържат Омега киселини, а също витамини, които съдържат фосфор и калций и препарати с пробиотик. В случай на необходимост може да давате храносмилателни ензими, благодарение на които таралежа може да получи максимално количество витамини и минерали от храната, а също да ги усвои.

По принцип на таралежа могат да се дават всякакви витамини, но не трябва да превишавате дозата. Може да давате селен и цинк, те оказват благоприятно влияние на нервната система, но всички добавки трябва да се използват само след консултация с ветеринарен лекар и в съответствие с дозата, която е предписал. Един от признаците на излишък на витамини в организма са треперещите уши и неговото общо нервно състояние.

Ето някои висококачествени храни, които са спечелили доверието на стопаните на таралежи: Eagle Holistic, Innova, Pinnacle, Life's Abundance, Wellness, Chiken Soup For Cat Lovers Soul, by Nature Organic, Natural Choice, Pro Nature.

ВАЖНО- храната с която храните таралежа, трябва да бъде суха и качествена. За това е необходимо да се посъветвате предварително с развъдчика и да уточните с каква храна го е хранил той.

Тъй като таралежа не може да допълзи до купата с храна самостоятелно, той се нуждае от помощ. Докато може да се храни с привичната си храна, можете да навиете около неговите страни две кърпи, за да не се върти сам около себе си в опита си да допълзи до храната.

Много е важно да наблюдавате за теглото и общото състояние на животното, тъй като това може да помогне да съставите график за влошаване и подобряване на състоянието му. Ако таралежа повече не е в състояние да запази равновесие по време на ходене, лесно можете да направите лабиринт, за да улесните придвижването му. Например, можете да вземете парче шперплат, да го покриете с гумена подложка, а стените да направите от картон и да ги покриете с мек и топъл материал. Разстоянието между стените трябва да бъде тясно, за да може таралежа да премине и да не пада. Трябва да се занимавате с таралежа, да го примамвате с лакомство, за да се движи повече.

Ежедневно трябва да правите масаж на таралежа, това е много важна терапия, защото частите от тялото губят своя тонус, но остават важни за нормалната жизнена дейност на организма. Ако не им обръщате необходимото внимание, може да получите допълнителни здравословни проблеми. Масаж може да се прави, като поставите таралежа по гръб в дланта си, и нежно масажирате неговия корем в посока на часовниковата стрелка. Важно е да масажирате корема именно по посока на часовниковата стрелка, защото в противен случай това може да предизвика проблем с храносмилането. Правилният масаж ще помогне да се поддържа храносмилателния тракт в ред. Задължително масажирайте цялото тяло на таралежа, с изключение на лицето. Всички ваши движения трябва да бъдат меки и да доставят удоволствие на таралежа.

Ако при таралежа се е развил паралич, и той не може повече да се придвижва нормално, е много важно правилно да оборудвате неговото жилище. В тези случаи не се препоръчва използването на дървени стърготини или друг твърд пълнител, тъй като това може лесно да нарани таралежа. В тази ситуация използвайте за постелка някаква мека, добре попиваща тъкан.

Много е важно постоянно да поддържате необходимата температура в клетката, тъй като таралежа не може да се затопли сам, ако замръзне. Оптимална ще бъде температура 25 С.

Когато настъпи този момент и вашият таралеж не може повече самостоятелно да приема храна, тогава единственият вариант е хранене със спринцовка или пипета. Всичко което трябва да направите, е да пюрирате храната. Насекомите може да нарежете на ситно или да смелите. Можете да храните таралежа с висококачествена детска храна, която бихте дали на своето дете. Много внимателно трябва да давате храната, с помощта на пипета или спринцовка без игла в ъгъла на устата на таралежа. Повечето таралежи бързо привикват към такова хранене, но някои могат да се инатят, но не трябва да губите търпение и хранете таралежа по този начин. Ако таралежа стремително губи тегло, може да опитате да го храните с висококалорийна котешка консерва. Тя ще помогне на таралежа да върне теглото си, но тези консерви не могат да бъдат използвани в качеството си на редовна храна, не трябва да я давате повече от две седмици, тъй като може да повлияе на черния дроб на животното.

Много е важно да изберете правилна и удобна спринцовка, а по-добре да имате няколко варианта пипети, тъй като това ще ви помогне да изберете най-удобния вариант. Най-добре подхождат меките пипети или спринцовки.

Изображение

Също така е важно количеството вода, която употребява таралежа, това е важно, за да изключите възможността от обезводняване. Важно е много често да давате на таралежа вода, защото той не може да стигне сам до поилката. В този случай може да използвате пипета, а ако отказва да пие, обърнете се към ветеринар, който ще постави инжекция с физиологичен разтвор и така ще възстанови водния баланс в организма, а също ще предоврати обезводняване. Може би ще се наложи да се научите самостоятелно да правите тази процедура, за да помагате на таралежа.

Избягвайте раните от залежаване, често променяйте положението на животното. Ако заболяването се развива, лекувайте го с антибиотичен мехлем и запазете спалното му място сухо и чисто, сменяйте често постелката. От кърпа за ръце, сгъната на четири части направете мека и удобна възглавница. Хартиена кърпа, сгъната на четири добре попива влагата и лесно се сменя, отгоре може да поставите кърпа за ръце.

Важно е да помните, че любовта и вниманието също са много важни за таралежа, и благодарение на вашите грижи той ще живее по-дълго.
Най-тъжен е моментът, когато най-добрата помощ за него ще бъде евтаназията.

Освен това е важно да съобщите на развъдчика, от който сте купили таралежа за диагнозата. Това ще позволи на други хора да избегнат този проблем, защото съвестният развъдчик няма да чифтосва родителите и ще предупреди стопаните на останалите бебета.

Изображение

Изображение

Изображение

Рентген на таралеж със дегенеративна миелопатия
Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=QPkp5Smi9mQ
https://www.youtube.com/watch?v=slhTIwYJESI
https://www.youtube.com/watch?v=YKdQbunm760

http://vetpomosch.ru/
http://afroezhik.xxbb.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи