Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Линеене (смяна на иглите) при таралежа

Линеене (смяна на иглите) при таралежа

Мнениеот meri » Съб Фев 06, 2016 11:52 pm

Не бъркайте тези кратки периоди на смяна на иглите със заболяванията, които водят до загуба на иглите:
- акари;
- недостатъчно/ непълноценно хранене
- хормонални проблеми и т.н.

Здрави игли при възрастен таралеж
Изображение

Възрастовото линеене при африканския таралеж протича веднъж в живота. Малките таралежи сменят детските игли с възрастови. Средно линеенето протича на възраст между 6 и 15 седмична възраст. След линеенето окраската се смята за постоянна. А такава окраска като "снежинка" се появява само след смяна на иглите, и в детството не се определя. Заради това е по-добре окраската да се определя след 15-седмична възраст. Но много развъдчици продават таралежите в по-ранна възраст, за това окраската, поставена от развъдчика до 15 седмици трябва да се установи при развъдчика или на друго място след приключване на линеенето. С възрастта оттенъка може да се промени малко (леко изсветлява) и може да паднат още малко игли, но такова линеене повече няма да има.

Линеенето при таралежа е като първите зъби при човешките деца. При някои протичат незабележимо, а при други се случва цяла драма. Ласкавия и игрив таралеж, изведнъж става злобен и необщителен. Той злобно ви съска, не идва на ръце и дори може да ухапе. Не бързайте да си правите изводи за характера му. Той просто изпитва болка. Новите игли пробиват през кожата и по този начин причиняват дискомфорт. По време на линеене малките таралежи могат постоянно да се чешат и да се държат неспокойно. Когато взимаме на ръце таралежа ние само увеличаваме този дискомфорт. Съобразителните животни бързо разбират, че вашите ръце са свързани с болка в гърба. Някои дори откриват, че ако ухапят тези ръце, ще ги пуснат и ще настъпи облекчение. Ако такова поведение се повтаря многократно, то след това е доста трудно да се научи таралежа отново. Те са много упорити същества. И на лошото се учат много бързо.

За да преживеете тези сложни седмици, трябва да запомните няколко правила на поведение с таралежа на тази възраст:

1.Старайте се да хващате таралежа под корема, без да докосвате иглите.
2.Можете да направите баня с овес. И обикновената вода ще донесе облекчение.
3.Можете да облекчите страданията на таралежа като капнете няколко капки всякакво растително масло без миризма на гърба.

По време на линеене някои хора съветват да добавяте в диетата на таралежа фитокалцевит за кучета(веднъж на ден в храната, на върха на ножа в продължение на 2 седмици). Но тук е важно да не прекалявате с витамина, което може да доведе до здравословни проблеми. По-добре се въздържайте и не давайте никакви добавки и витамини- правилното хранене със задължителното добавяне на насекоми, които са добър източник на калций, е добро решение за здравето и красивите игли.

ВАЖНО: Никога не пускайте таралежа веднага, ако ви е ухапал. Подръжте го известно време, дори може да увеличите дискомфорта като го обърнете по гръб. И след това го пуснете. Това правило работи с всички видове таралежи.

http://afrohedgehog.mybb.ru
http://afroezhik.xxbb.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи